Header_Eefkooktzo_Zachte vlechtbroodjes met aardbei_3840x1400.jpg
Ontbijt

Zachte vlechtbroodjes met aardbei

 • Bereidingstijd
  30 minuten
 • Porties
  6 Personen
 • Moeilijkheidsgraad
  Gemiddeld
Bewaar dit recept

Bereidingswijze

 1. Doe de melk, olie, suiker, ½ eetlepel roomboter, het water en 1 ei in een ruime kom. Mix dit en voeg de gist toe. Even doorroeren en laat dit nu enkele minuten staan tot je een schuimlaagje hebt door de werking van de gist.
 2. Doe dan de bloem erbij en kneed het deeg ongeveer 15 minuten goed door tot een soepel deeg. Stort het deeg op het aanrecht om het goed door te kneden.
 3. Doe een beetje olie in de kom en doe hierin het deeg. Zorg ervoor dat het deeg ook goed bedekt is met een dun laagje olie zodat hij niet aan de kom blijft plakken wanneer je hem eruit wilt halen.
 4. Leg een theedoek over de kom en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
 5. Stort daarna het deeg op het aanrecht en maak er 6 balletjes van. Laat de balletjes, afgedekt onder een natte theedoek, ongeveer 15 minuten rijzen.
  Bereiding_1_Eefkooktzo_Zachte vlechtbroodjes met aardbei_2400x1200.jpg
 6. Verwarm de oven voor op 170 ˚C.
 7. Nadat de balletjes gerezen zijn pak je een balletje en druk je deze plat. Vorm er een rechthoek van met je handen en verdeel een eetlepel aardbeienjam over het midden van het deeg. Rol het deeg dicht en snijd het doormidden maar zorg ervoor dat het aan een kant vast blijft zitten.
 8. Neem dan de beide delen van het deeg en maak er een vlecht van door ze om elkaar te wikkelen. Rol daarna het deeg om het midden tot je een rond vlechtbroodje hebt.
  Bereiding_2_Eefkooktzo_Zachte vlechtbroodjes met aardbei_2400x1200.jpg
 9. Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Leg hier de broodjes op. Kluts het andere eitje met een scheutje melk en smeer dit vervolgens met een kwastje over de broodjes.
 10. Bak de broodjes in ca. 20-30 minuten goudbruin en gaar.
 11. Smelt ondertussen de roomboter en dit smeer je zodra de broodjes uit de oven komen over de broodjes. Zo krijg je heerlijke zachte broodjes. Even laten afkoelen en eet smakelijk!