Hero Original Jam

Veelgestelde vragen

Hier vind je veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.

Vragen over B'tween

Wat is B'tween?

B’tween zijn granenrepen van verschillende granen en heerlijke ingrediënten er tussendoor. Met B’tween geniet je van het beste van twee werelden. De basis bestaat uit diverse graansoorten (zoals haver, tarwe en gerst) met daartussen de allerlekkerste ingrediënten. B’tween geeft je niet alleen dat beetje extra, maar stilt óók de lekkere trek. Dat maakt B’tween de ideale reep voor tussendoor. Bijvoorbeeld tussen je vergaderingen, je tentamens of twee wedstrijden in. B’tween bevat geen conserveermiddelen of kunstmatige kleurstoffen.

B’tween is te koop in de smaken Melkchocolade, Kokos & Chocolade, Pinda & Pindakaas en Hazelnoot.

Wat is B'tween Zero?

Met B’tween Zero geniet je van het beste van twee werelden, namelijk van een heerlijke granenreep zonder toegevoegde suikers. De basis bestaat uit diverse graansoorten (zoals tarwe en gerst) met daartussen de allerlekkerste ingrediënten. Doordat we geen suikers toevoegen aan onze B'tween Zero bevatten deze repen slechts 65-67 kilocalorieën per reep.

B’tween Zero is te koop in de smaken Witte Chocolade, Melkchocolade en Yoghurt.

Hoe is B'tween Zero gezoet?

Onze reguliere B’tween granenrepen worden niet gebakken maar hebben hun unieke knapperige bite en structuur doordat de repen langzaam uitharden. Bij elke variant wordt er eerst een mengsel gemaakt van granen. Hieraan word warme suikerstroop (of glucose stroop of glucose fructose stroop) toegevoegd. Naast een zoetende werking heeft dit invloed op de uiteindelijke structuur. De suikers harden namelijk langzaam uit en zorgen ervoor dat alle ingrediënten mooi aan elkaar “plakken”. De ingrediënten worden dan uitgerold en in reep vorm gesneden en verpakt.

Voor het produceren van de B’tween Zero varianten wordt er geen gebruik gemaakt van suikerstroop (of glucose stroop of glucose fructose stroop) maar van een maltitolstroop. Maltitol is een kunstmatige zoetstof, maar heeft in de reep de zelfde functie: het zoeten en zorgen dat de ingrediënten aan elkaar plakken en kunnen worden gevormd en gesneden.

Maltitol is een polyol (een suikeralcohol) en heeft een iets lagere zoetkracht dan gewone tafelsuiker. Het belangrijkste voordeel is dat maltitol een lagere calorische lading heeft (2,4 kcal per gram in plaats van 4 kcal per gram), het geen piek veroorzaakt in de bloedsuikerspiegel en geen tandbederf veroorzaakt.

Wat is het verschil tussen B’tween en B’tween Big?

De naam zegt het al, B’tween BIG is het grote broertje van B’tween. Bovendien is B'tween BIG verkrijgbaar in andere smaken. B’tween BIG is verkrijgbaar in de smaken Melkchocolade, Hazelnoot, Pinda & Chocolade, Kokos & Chocolade.

Welke 5 granen zitten er in B’tween?

De granen die we gebruiken voor het maken van B’tween en B’tween Big zijn haver, rijst, mais, gerst en tarwe.

Zijn de B'tween granenrepen vegetarisch of vegan?

De meeste B'tween repen bevatten melkbestanddelen, zoals melkpoeder, yoghurtpoeder of botervet. Daarom zijn de meeste B’tween repen niet veganistisch. B'tween Hazelnoot bevat geen melkbestanddelen en is daarom wel veganistisch.

Alle B’tween repen zijn vegetarisch.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die allergische reactie kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Volgens de voedselregelgeving worden de allergenen die de meeste reacties veroorzaken duidelijk vermeld in de ingrediëntenlijst van een product op de verpakking.

Op deze manier is het voor iedereen duidelijk welke allergenen een product bevat. Dit geldt ook voor B’tween en B’tween Big: op de verpakking kun je aan de hand van dikgedrukte tekst in de ingrediëntenlijst zien met welke aanwezige allergenen je rekening kunt houden. Op onze  website (www.hero.nl) kun je per product  alle informatie voor wat betreft ingrediënten en voedingswaarden te vinden.

Waar kan ik B'tween kopen?

B’tween is o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dirk, COOP en Hoogvliet.

Recycle tips (glas, karton, plastic, etc.)

De verpakking van B'tween granenrepen is gemaakt van recyclebaar pp (polypropyleen) en kan worden weggegooid bij de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD). 

Vragen over Hero Jam Original


Wat is het verschil tussen jam en vruchtenspread?

Zowel jam als vruchtenspread is een lekker zoet en fruitig beleg voor op je boterham, beschuitje of croissant. Wettelijk is bepaald dat jam alleen jam mag heten wanneer het minimaal 55g suiker per 100g bevat, wanneer het onder dit gewicht komt mag het geen jam meer heten maar wel vruchtenspread. Wij vinden het belangrijk dat we consumenten geen onnodige suikers laten eten, want jam is nu eenmaal ook erg lekker met maar 50g suiker per 100g. Daarom hebben wij ervoor gekozen het suikergehalte iets te verlagen, zo heb je nog wel de lekkere zoete smaak van jam, maar dan met iets minder suiker. Hero Jam heet daarom tegenwoordig Hero Vruchtenspread.

Hoelang is jam van Hero houdbaar?

Je kan Hero Original ongeveer 4 weken bewaren in de koelkast, mits er bij elk gebruik een schoon mes of een schone (jam)lepel gebruikt wordt. Draai na gebruik de deksel direct weer op de pot en bewaar deze niet te lang buiten de koelkast. Zet een geopende pot na gebruik altijd in de koelkast (4-7 graden Celsius).

Voor Hero Minder Zoet kun je een houdbaarheid van ongeveer 3 weken aanhouden.

Waar kan je jam het beste bewaren?

Ongeopend kun je jam gewoon in je keukenkastje bewaren. Na openen is Jam beperkt houdbaar in de koelkast (4-7 graden Celsius).

Waarom is de receptuur aangepast?

Ook al maken we al meer dan 100 jaar jam, we blijven er naar streven om de smaak van onze jam nog verder te verbeteren. Dit keer waren de suikers aan de beurt, de tijd veranderd en wij veranderen mee, daarom hebben we wat overtollige suikers uit de receptuur gehaald. Dit verschil proef je bijna niet. Wel is de vruchtenspread wat vloeibaarder geworden, dit komt omdat we minder gelering toepassen, zo blijft het product natuurlijker. Eigenlijk hoe je thuis ook vruchtenspread maakt.

Waarom bevat de nieuwe receptuur minder suiker?

De vernieuwde Hero Original vruchtenspread bevat inderdaad wat minder suiker. De reden is eenvoudig, wij vinden het belangrijk dat we consumenten geen onnodige suikers laten eten, want jam is nu eenmaal ook erg lekker met maar 50g suiker per 100g. Dat minder suiker niet ten koste van te smaak hoef te gaan, hebben we hiermee bewezen. Hero Original is nog altijd even lekker.

Er zit een ‘deukje’ in de pot, waarom is dat?

Dit ‘deukje’ is bewust in de potten gemaakt, om de potten op zijn plaats te houden op de afvulband. Doordat de potten op zijn plaats gehouden kunnen worden, kunnen de etiketten vervolgens goed met elkaar worden uitgelijnd.

Waarom hebben de potten van Hero Original, Hero Minder Zoet en Hero Jam Zero een ander gewicht?

Onze Hero vruchtenspread is verkrijgbaar in verschillende ranges: Original, Minder Zoet en Zero. De vruchtenspread van deze ranges is verpakt in hetzelfde potje. Gemakkelijk te herkennen door de verschillende kleuren deksels. De potjes zijn even groot én toch verschilt het gewicht van elkaar, hoe zit dat precies?

Hoewel elk potje dezelfde hoeveelheid heerlijke jam of vruchtenspread bevat, zit er een verschil in het gewicht van elk potje. Het verschil in gewicht heeft alles te maken met de hoeveelheid suiker die in de receptuur is verwerkt.

Suiker is een zwaarder ingrediënt, dus hoe meer suiker er in een receptuur verwerkt zit, hoe zwaarder de inhoud van het potje. Hero Original heeft daarom het hoogste gewicht (350 gram), daarna komt Hero Minder Zoet (325 gram) en heeft Hero Jam Zero het laagste gewicht (300 gram), omdat hier geen suikers aan zijn toegevoegd.

Dus geen zorgen, alle potjes zitten even vol met heerlijke jam en je kan er precies dezelfde hoeveelheid broodjes mee smeren.

Waarom zijn Hero Original Frambozen en Hero Minder Zoet Frambozen niet meer te koop?

Helaas is de prijs van Frambozen enorm gestegen. We willen graag al onze smaken jam betaalbaar houden, daarom hebben we moeten besluiten om deze smaak uit ons assortiment te halen, in elk geval voorlopig.

Bevatten de Hero (Jam) producten allergenen?

Als er allergenen* aanwezig zijn in het product, worden die altijd vetgedrukt weergegeven in de ingrediëntendeclaratie. Soms is het zo dat er allergenen verwerkt worden in de fabriek waar onze producten en/of grondstoffen gemaakt worden. Als er daarbij een kans is dat deze allergenen ook in onze producten terecht kunnen komen (kruisbesmetting), dan wordt dit ook vermeld na de ingrediëntendeclaratie met de woorden ‘kan (sporen van) X bevatten’. Uiteraard doen wij er alles aan om kruisbesmetting te voorkomen.

*De Europese wetgeving heeft 14 stoffen als allergeen benoemd: 

 • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/ kamut)
 • Schaaldieren
 • Eieren
 • Vis
 • Pinda
 • Soja
 • Melk (inclusief lactose)
 • Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
 • Selderij
 • Mosterd
 • Sesamzaad
 • Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
 • Lupine
 • Weekdieren

Vragen over Hero Jam Zero

Wat is het?

Hero Jam Zero is een jam zonder toegevoegde suikers. Hero Jam Zero is verkrijgbaar in twee smaken: aardbeien en kersen. Beide smaken bevatten slechts 8 kilocalorieën per portie (15 gram), zijn bereid met 50% fruit en er zijn dus geen toegevoegde suikers toegevoegd aan de producten.

Welke zoetstoffen bevat het product en waarom?

Hero Jam Zero is gezoet met de zoetstoffen maltitolsiroop en sucralose. Deze zoetstoffen worden gebruikt om de jam een zoete smaak te geven, zonder daarbij suiker toe te voegen.

Waarom heet de aardbeienvariant jam en de kersenvariant vruchtenspread?

Aan de receptuur van de kersenvariant wordt aronia-sapconcentraat toegevoegd. Aronia-sapconcentraat is een rood vruchtensapconcentraat dat wordt gebruikt als natuurlijke kleurstof. Volgens de wetgeving is het toegestaan om een rood vruchtensapconcentraat toe te voegen aan een jam van rode vruchten. Wanneer het wordt toegevoegd aan een jam van andere vruchten, mag volgens de wet de officiële naam jam niet worden gebruikt voor het product en dient er een andere naam te worden gegeven aan het product. Om deze reden heet de aardbeienvariant wel ‘jam’ en heet de kersenvariant ‘vruchtenspread'. Intrinsiek zijn onze Hero Jam Zero Aardbeien en Hero Vruchtenspread Zero Kersen van dezelfde kwaliteit. Beide bevatten 50% fruit en evenveel zoetstoffen.

Hoe komt het dat de jam vrij vloeibaar is?

Om een jam een vastere (gel) structuur te geven, wordt pectine toegevoegd. De sterkte van deze gel wordt beïnvloed door de hoeveelheid zuur, suiker en calcium. Omdat Jam Zero geen toegevoegd suiker bevat (alleen het suiker uit het fruit), is de gevormde gel minder stabiel dan bij ‘normale’ jam. Het advies is om voor ieder gebruik de jam te roeren.

Vragen over Hero Minder Zoet


Hoelang is Hero Minder Zoet houdbaar?

Je kan Hero Minder Zoet ongeveer 3 weken bewaren in de koelkast, mits er bij elk gebruik een schoon mes of een schone (jam)lepel gebruikt wordt. Draai na gebruik de deksel direct weer op de pot en bewaar deze niet te lang buiten de koelkast. Zet een geopende pot na gebruik altijd in de koelkast (4-7 graden Celsius).

Welke zoetstoffen worden gebruikt voor het maken van Hero Minder Zoet?

Hero Minder Zoet is er speciaal voor jam-liefhebbers die kiezen voor minder suiker en een minder zoete smaak. We voegen aan Hero Minder Zoet géén zoetstoffen toe. Tijdens de bereiding gebruiken we 40% minder suiker dan bij Hero Original.

Waarom zit er een conserveermiddel in Hero Minder Zoet?

Door het lagere suikergehalte is onze Hero Minder Zoet gevoeliger voor bederf. Suiker is namelijk een natuurlijk conserveermiddel. Daarom wordt er een conserveermiddel (Kaliumsorbaat) aan toegevoegd en daardoor blijft de jam langer houdbaar. Kaliumsorbaat is een door de EU goedgekeurde hulpstof.

Vragen over Hero Bessensap


Is droesem/bezinksel schadelijk in bessensap?

Nee, droesem oftewel bezinksel is niet schadelijk, maar helaas niet te voorkomen. Het ontstaat omdat bessensap uit 100% fruit bestaat. Je kunt het bessensap eventueel zeven voor gebruik. 

Waar kan je Hero Bessensap voor gebruiken?

Hero Betuwe bessensap is gemaakt van 100% fruit en bevat geen toevoegingen. Het is heerlijk in toetjes, taarten, dressings en sauzen. Hero Betuwe bessensap geeft een lekkere smaak en zorgt voor een mooie kleur.

Recept bessensap saus
Benodigdheden:

 • 1 fles Hero bessensap
 • 1 dl water
 • 60 gram suiker
 • Eventueel een kaneelstokje of citroenschil
 • Eventueel maïzena of aardappelzetmeel

Kookwijze:
Breng het bessensap, water en suiker in een pan aan de kook. Op laag vuur kun je de saus binden met maïzena of aardappelzetmeel. Voeg voor de smaak eventueel een kaneelstokje toe of een citroenschil.

Vragen over Hero Appelstroop 


Hoelang is Hero Appelstroop houdbaar?

De appelstroop is na het openen, mits er een schoon mes gebruikt wordt, in ieder geval 4 weken houdbaar. De appelstroop moet in de koelkast (4-7 graden Celsius) bewaard worden na openen. Ditzelfde geldt voor de Hero Appelstroop Minder Zoet. Bij de Hero Appelstroop Minder Zoet variant kan het wel zo zijn dat er sneller syneresis (vochtuittreding) ontstaat omdat de gelsterkte anders is dan de reguliere appelstroop.

Waarom ziet de Hero Appelstroop Minder Zoet er anders uit dan de Hero Original Appelstroop?

Wanneer je Hero Appelstroop Minder Zoet vergelijkt met Hero Original Appelstroop dan zie je dat de stroop dunner en smeerbaarder is. Dit heeft met name te maken dat er minder bietenstroop in de Hero Appelstroop Minder Zoet variant zit. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder zoet is, maar dit heeft ook effect op de consistentie van het product. Dit kan betekenen dat deze appelstroop minder snijdbaar is dan de het origineel.