Jam studio logo

Hero Abrikozen – Kip Christmas pie

Bereidingstijd: 45 min. bereidingstijd
1 uur en 30 min. wachttijd
Gemiddeld
Door Hero

Bekijk de benodigdheden

Ingrediënten

  • 1 12 liter water
  • 15 g Italiaanse kruidenmix (tijm rozemarijn oregano salie)
  • 450 g kipfilet (3 stuks)
  • 175 g spekblokjes
  • 2 stengels bleekselderij (150 gram in kleine blokjes)
  • 2 st uien (200 gram in kleine blokjes)
  • 150 g winterpeen in kleine blokjes
  • 2 teentje(s) knoflook in kleine blokjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 potje Hero abrikozenjam
  • 1 snufje peper en zout
  • 900 g kipgehakt
  • 2 st rollen vers bladerdeeg
  • 2 el paneermeel
  • 1 st ei

Keukenapparatuur

  • Taartvorm 24 cm doorsnede
  • Kerst uitsteekvormpjes voor decoratie

Bereidingswijze

Deze Christmas Pie is een echte topper met Kerst! Staat prachtig op de gedekte tafel en de zoete abrikozensaus geeft een verrassende twist. Genieten gegarandeerd!

Christmas Pie:

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Breng in een ruime pan het water met de helft van de Italiaanse kruidenmix aan de kook.

3. Draai het vuur laag en voeg de kipfilets toe. Laat de kipfilets 15 minuten pocheren met het deksel op de pan.

4. Haal de kipfilets uit het pocheervocht, laat ze afkoelen en snijd ze schuin door zodat je 6 stukken van gelijk formaat hebt. Houd het pocheervocht apart.

5. Hak de rest van de Italiaanse kruidenmix fijn.

6. Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes 3 minuten.

7. Voeg de ui, bleekselderij, peen, knoflook, Italiaanse kruidenmix en eventueel wat olijfolie toe en bak alles tot de groenten zacht zijn.

8. Voeg 3 eetlepels abrikozenjam toe, draai het vuur hoog en bak tot al het vocht is verdampt.

9. Breng op smaak met flink peper en zout en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

10. Doe het kipgehakt in een kom en meng het afgekoelde groentemengsel er doorheen.

11. Vet de bakvorm in met olie of boter en bekleed met 1 vel bladerdeeg. Snijd het overtollige deeg af.

12. Verdeel het paneermeel over de taartbodem en vul de bakvorm met de helft van het kipmengsel.

13. Leg de stukken gepocheerde kipfilet er in een stervorm bovenop.

14. Leg de rest van het kipgehakt-mengsel er bovenop, druk goed aan en vorm het gehakt tot een halve bol.

15. Snijd een grote cirkel uit het tweede vel bladerdeeg en bekleed hier de taart mee.

16. Druk de randjes goed aan en steek een klein rondje uit het deeg bovenop de taart.

17. Steek eventueel kerstvormpjes uit het overgebleven deeg en bekleed hiermee de taart.

18. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei en zet 20 minuten in de koelkast.

19. Bak de taart 50 minuten in de oven. Dek de taart halverwege af met aluminiumfolie, om te voorkomen dat de taart te bruin wordt. Laat de taart de laatste 5 minuten nog bakken zonder aluminiumfolie.

20. Laat 10 minuten rusten voordat je de taart aansnijdt.

Abrikozensaus

21. Breng 500 ml van het pocheervocht samen met de kruiden en de rest van de pot abrikozenjam aan de kook.

22. Laat inkoken tot je een dikke saus hebt.

23. Zeef de saus en breng op smaak met flink peper en zout. 

 

Tip: Je kunt de Christmas Pie versieren met allerlei leuke vormpjes. Kies je eigen favoriet! Of laat de taart zoals deze is, ook prachtig! 

Op zoek naar meer heerlijke Kerst-inspiratie? Kijk snel verder op de Hero Jam Studio!

Volg ons op Instagram

    Heb jij ook een jam recept?

    Upload jouw recept