Diner
Hero Abrikozen – Kip Christmas pie
Bereidingstijd
45 minutenPorties
6 PersonenMoeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Bereidingswijze Christmas Pie
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Breng in een ruime pan het water met de helft van de Italiaanse kruidenmix aan de kook.
- Draai het vuur laag en voeg de kipfilets toe. Laat de kipfilets 15 minuten pocheren met het deksel op de pan.
- Haal de kipfilets uit het pocheervocht, laat ze afkoelen en snijd ze schuin door zodat je 6 stukken van gelijk formaat hebt. Houd het pocheervocht apart.
- Hak de rest van de Italiaanse kruidenmix fijn.
- Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes 3 minuten.
- Voeg de ui, bleekselderij, peen, knoflook, Italiaanse kruidenmix en eventueel wat olijfolie toe en bak alles tot de groenten zacht zijn.
- Voeg 3 eetlepels abrikozenjam toe, draai het vuur hoog en bak tot al het vocht is verdampt.
- Breng op smaak met flink peper en zout en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doe het kipgehakt in een kom en meng het afgekoelde groentemengsel er doorheen.
- Vet de bakvorm in met olie of boter en bekleed met 1 vel bladerdeeg. Snijd het overtollige deeg af.
- Verdeel het paneermeel over de taartbodem en vul de bakvorm met de helft van het kipmengsel.
- Leg de stukken gepocheerde kipfilet er in een stervorm bovenop.
- Leg de rest van het kipgehakt-mengsel er bovenop, druk goed aan en vorm het gehakt tot een halve bol.
- Snijd een grote cirkel uit het tweede vel bladerdeeg en bekleed hier de taart mee.
- Druk de randjes goed aan en steek een klein rondje uit het deeg bovenop de taart.
- Steek eventueel kerstvormpjes uit het overgebleven deeg en bekleed hiermee de taart.
- Bestrijk de taart met het losgeklopte ei en zet 20 minuten in de koelkast.
- Bak de taart 50 minuten in de oven. Dek de taart halverwege af met aluminiumfolie, om te voorkomen dat de taart te bruin wordt. Laat de taart de laatste 5 minuten nog bakken zonder aluminiumfolie.
- Laat 10 minuten rusten voordat je de taart aansnijdt.
Abirkozensaus
- Breng 500 ml van het pocheervocht samen met de kruiden en de rest van de pot abrikozenjam aan de kook.
- Laat inkoken tot je een dikke saus hebt.
- Zeef de saus en breng op smaak met flink peper en zout.
Tip!
- Je kunt de Christmas Pie versieren met allerlei leuke vormpjes. Kies je eigen favoriet! Of laat de taart zoals deze is, ook prachtig!