Gebak
Financiers met abrikozenjam
Bereidingstijd
15 minutenPorties
12 PersonenMoeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Bereidingswijze
- Doe de boter in een steelpan en smelt deze. Laat deze op middelhoog vuur al roerend verder pruttelen tot een hazelnootkleurige beurre noisette; dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand.
- Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de donkere bezinksels in de pan achter te laten.
- Meng het amandelmeel, de bloem en het zout in een kom en roer hier de eiwitten doorheen.
- Roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het beslag minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 210°C en vet 12 holtes van een cupcakevorm goed in met boter.
- Vul de vormpjes met behulp met een spuitzak of (ijs)lepel tot de helft met het beslag.
- Schep in het midden van ieder vormpje een theelepel abrikozenjam.
- Bak de financiers in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de financiers direct na het bakken uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
- Verwarm de abrikozenjam licht in een steelpannetje en bestrijk de financiers daarmee.
- Bestrooi ze tot slot met het geroosterde amandelschaafsel.
Tips!
- De frisse abrikozenjam past heerlijk bij de volle smaak van de Franse financiers, maar je kunt het natuurlijk ook met bijvoorbeeld frambozen- of zwarte kersenjam maken!
- Let op dat de cupcakevorm goed is ingevet, zodat de bodem niet blijft plakken na het bakken.