Wat is jam?

Wat is jam?

Jam bestaat uit vier basis ingrediënten; fruit, suiker, verdikkingsmiddel en een zuurteregelaar. Het bereiden van jam bestaat uit het indikken (koken) van de ingrediënten in een optimale verhouding. Door de jam te koken in vacuümkookketels met speciaal ontworpen roerwerken, kunnen we jam in een korte tijd bereiden. De jam behoudt zo haar optimale smaak en structuur.

1. Fruit
Je moet van goeden huize komen, om een plekje in de jampot van Hero te veroveren. Bij Hero selecteren we alleen het allerbeste fruit, met de allerlekkerste smaak.
We werken daarom heel nauw samen met de boeren. Ons fruit komt altijd uit de gebieden waar het zich het prettigst voelt.

2. Suiker, het zoete kwaliteitsgeheim
Suiker is een belangrijk ingrediënt bij het maken van jam. Het zorgt niet alleen voor de zoete smaak en de juiste consistentie, maar draagt ook bij aan het behoud van de kleur en het aroma van de jam. Bovendien heeft suiker een conserverende werking. Dat wil zeggen dat de jam langer houdbaar is door het suiker.

3. Fruitpectine, voor een perfecte consistentie
Pectine is een onmisbaar ingrediënt bij het maken van jam. Het zorgt voor een juiste stevigheid, dikte en smeerbaarheid van de jam. Daarnaast zorgt pectine er voor dat de jam een kortere kooktijd heeft (omdat het fruit niet zo ver ingedikt hoeft te worden). Hierdoor blijft de smaak en kleur van het fruit veel beter behouden en wordt de jam dus lekkerder.

4. Citroensap, regelt de zuurtegraad
Zuurteregelaar wordt toegevoegd om wat meer balans te brengen in de zoet/zuur smaakverhouding. Daarnaast zorgt een zuurteregelaar voor het optimaal functioneren van het geleermiddel pectine.

Rood Fruit

Meer dan 100 jaar passie voor fruit

In 1914 maakten we onze eerste aardbeienjam toen er nog geen koelkasten bestonden. Door suiker toe te voegen bleven de aardbeien langer houdbaar. Ondertussen hebben we al honderden miljoenen kilo's aardbeien verwerkt tot onze heerlijke jam. Ondanks dat we jam ambachtelijk bereiden is er een groot verschil met jam maken in je eigen keuken. Met name de tijd en temperatuur kunnen wij in ons proces veel nauwkeuriger sturen. Dit zorgt er voor dat onze jam precies genoeg verhit is zodat hij lang houdbaar is en voorkomen we tegelijkertijd kwaliteitsverlies zoals bruinkleuring en een kooksmaak. Iets dat in je eigen keuken veel lastiger te realiseren is. Dankzij de moderne productieprocessen heeft jam tegenwoordig niet zoveel toegevoegde suikers meer nodig om het goed te kunnen conserveren. Minder toegevoegd suiker is gezonder en zorgt bovendien voor een nog fruitigere smaak. Ontdek meer over onze jam en proef de intense fruitsmaak zelf!

Ontdek alle smaken