Onderzoek afbeelding

Onderzoek

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Dit heeft voor iedereen grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Om die reden werken we samen met Natuur & Milieu.

Onderzoek

Nationale Bijentelling

We willen graag ons steentje bijdragen door zo veel mogelijk mensen te betrekken! Doe daarom ook mee aan de Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt! Deze is elk jaar in april. Denk jij bij 'bij' aan een vriendelijk geel-zwart insect? Dan weet je vast nog niet dat er in Nederland bijna 360 soorten wilde bijen voorkomen. Eind april kun je 20 soorten bijen tegenkomen in je achtertuin.

Doe mee!

Meedoen is heel makkelijk, ook als je niet zo veel van bijen weet. Nederland Zoemt neemt je stap voor stap mee om de verschillende soorten te herkennen. Hoe beter ze weten waar de bijen voorkomen en met hoeveel, hoe beter ze de bijen kunnen helpen!

Onderzoek

Er staat bij de Hero vestiging in Duitsland een hypermodern bijenmeetstation. Dit meetstation geeft live inzicht in de bewegingen en gedragingen van de bij en genereert data die een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar bijenvolken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een van Europa's meest toonaangevende bijenonderzoekers: Prof. Jürgen Tautz.