• Herkomst van ons fruit

Ontdek onze vruchten

Map abrikoos

Abrikoos

Abrikozen, zongerijpt en vol van smaak

Deze veeleisende, weersgevoelige vruchten, houden van een droog, warm klimaat met een geringe luchtvochtigheid. Regen, kou en vorst vinden ze niet prettig. Ze zijn een lust voor het oog met hun fluweelzachte schil en verspreiden een heerlijke geur die aan amandelen en sinaasappelbloesems doet denken. Het vruchtvlees smaakt honingzoet en is sappig. Alleen wanneer abrikozen voldoende zon hebben gehad, ontwikkelen ze hun volle aroma.

Abrikozen groeien aan bomen die tot 6 meter hoog worden, 90 jaar oud kunnen worden en tot 120 kilo vruchten per jaar opleveren. Het abrikozenseizoen is maar heel kort. De oogst start begin juni en is half augustus al voorbij. Omdat abrikozen na de oogst vrijwel niet narijpen, worden ze volrijp geplukt. Het oogsten kan met speciale machines, maar gebeurt vooral met de hand (omdat abrikozen zeer gevoelig zijn voor druk). De eerste kwaliteitscontrole vindt bij de telers op locatie plaats, zodat alleen de beste vruchten op transport worden gezet naar Hero.

Bij Hero halen we onze abrikozen vooral uit Spanje. Daarnaast kopen we ook abrikozen in Griekenland, Marokko, Bulgarije en Italië. Zo kunnen wij ondanks regionale schommelingen een zeer constante kwaliteit produceren.

Om kwaliteitsverlies te voorkomen, worden de abrikozen op de teeltlocatie al ontpit en direct ingevroren en verder verwerkt. De vrieshuizen liggen in de directe omgeving van de teeltgebieden. Ze worden diepgevroren naar Hero getransporteerd

De Hero-abrikoos

 • Fluweelachtig, zacht en glanzend felgeel
 • Van binnen en van buiten mooi gelijkmatig doorgekleurd 
 • Zoetzure smaak
 • Voornamelijk handgeplukt

Herkomst: Spanje, Marokko, Bulgarije, Griekenland, Italië
Seizoen: mei-augustus

Interessante weetjes over de abrikoos

 • Zoete abrikozenpitten lijken op amandelen en ruiken enigszins naar marsepein. Maar er bestaan ook bittere pitten die het giftige blauwzuur bevatten. 
 • Verse abrikozen danken hun oranje kleur aan het hoge gehalte aan bètacaroteen. 
Map Framboos

Framboos

Frambozen, een zachte verrukking

Met hun unieke smaak en felrode kleur zijn frambozen echte zomertoppers. De vruchten van deze plant uit de rozen-familie zijn zeer kwetsbaar en moeten na de oogst snel worden opgegeten.
Circa 85% van de wereldproductie is afkomstig uit Europa. De belangrijkste teeltgebieden zijn Rusland, Servië en Polen. Maar ze groeien ook in de VS, Hongarije en Frankrijk.Bij Hero halen we onze frambozen vooral uit Servië en Polen. De frambozen worden meteen ingevroren en verpakt in vrieshuizen. Zo blijft de kwaliteit het best behouden. De vrieshuizen liggen vaak in de directe omgeving van de teeltgebieden, zodat de tijd van transport tot het invriezen zo kort mogelijk is. 

De Hero-framboos

 • Glanzende, dieprode kleur
 • Volrijp, stevig vruchtvlees
 • Sappig met een zeer zoete smaak
 • Uitsluitend hand geplukt

Herkomst: Servië, Polen, Duitsland
Seizoen: juli-oktober

Interessante weetjes over frambozen

 • Frambozen bestaan eigenlijk uit heel veel kleine vruchtjes.
 • Verse frambozen bevatten allerlei waardevolle voedingsstoffen zoals ijzer. En met slechts 35 kilocalorieën per 100 gram vruchtvlees kun je onbezorgd genieten van deze fruittoppers. 
Map Bosbes

Bosbes

Bosbessen, een vrucht met vele namen

Wereldwijd bestaan er meer dan 500 soorten. Omdat de bessen zeer kwetsbaar zijn en in het wild groeien, worden ze in Europa uitsluitend met de hand geplukt.
Ze behoren tot de heidefamilie. De bosbessen die we bij Hero inkopen zijn voornamelijk afkomstig uit de Oekraïne, Litouwen, Wit-Rusland en Polen.Begin juli zijn de eerste bessen rijp en begint de pluk. Eind september worden de laatste bessen geoogst. Voor de lekkerste smaak en een optimaal aroma speelt het tijdstip waarop ze worden geplukt een doorslaggevende rol.

Voor een eersteklas jam worden de rijpe, plukverse vruchten ter plekke ingevroren. Zo blijft de kwaliteit van de vruchten het best behouden en kunnen wij het hele jaar door jam produceren. De vrieshuizen liggen in de directe omgeving van de teeltgebieden, zodat de transport tot het invriezen zo kort mogelijk is. De diepgevroren vruchten worden binnen drie tot vier weken naar Hero getransporteerd.

De Hero-bosbes

 • Donkerblauw tot diepzwart van kleur
 • Stevig, vast vruchtvlees
 • Sappig en zoet van smaak

Herkomst: Oekraïne, Litouwen, Wit-Rusland, Polen, Canada
Seizoen: juli-september

Interessante weetjes over bosbessen

 • In de Verenigde Staten zijn bosbessen, na aardbeien, de populairste vruchten. Amerikanen eten per persoon maar liefst 370 tot 570 g bosbessen per jaar. 
Map Zwarte Bes

Zwarte bes

Zwarte bessen, kleine superbessen

De rode en zwarte bes behoren, evenals de kruisbes, tot de ribesfamilie en zijn te vinden in vele tuinen. Wereldwijd groeien de struiken voornamelijk in Noord- en Midden-Europa, alsook in Kaukasië, Siberië, Centraal-Azië en Mongolië. Het belangrijkste Europese teeltland is Polen met 25.000 hectare, bijna vijf maal zo veel als in Duitsland. De sterke struik die twee meter hoog kan worden, verspreidt een intense, enigszins onaangename geur. Van april tot mei hangt hij boordevol trossen vruchtjes die tot eind juli uitrijpen tot zwart-paarse bessen. Het seizoen loopt van juli tot september. Wanneer ze rijp zijn, worden ze met speciale machines geoogst. De eerste kwaliteitscontrole vindt al op locatie plaats: alleen de beste vruchten gaan naar Hero.

De zwarte bessen die Hero koopt voor de productie van jam zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Polen, Litouwen en Denemarken. Voor de bereiding van onze jam gebruiken wij eersteklas zwarte bessen met een bijzonder kruidige smaak.

De Hero-zwarte bes

 • Diepzwart van kleur, stevig en sappig
 • Doorsnee 8 tot 12 mm
 • Eersteklas kwaliteit en kruidig van smaak

Herkomst: Polen, Denemarken, Litouwen
Seizoen: juli-september

Interessante weetjes over de zwarte bes

 • Verse zwarte bessen bevatten per 100 gram bijna vier keer zo veel vitamine C als citroenen, namelijk 150 mg tegenover 40mg in 100 gram fruit. 
Map Rode bes

Rode bes

Rode bessen, kleine juwelen

Rode bessen stellen weinig eisen aan de bodem en het weer, daarom gedijen ze ook in onze streken goed. Hoe meer zon de vruchten krijgen, hoe zoeter en intenser de smaak. Het hoge pectine- en zuurgehalte van rode bessen komt goed van pas bij het maken van jam en gelei.Onze kwalitatief hoogwaardige vruchten halen we uit Denemarken, Polen en Litouwen. Met deze drie landen kunnen wij ondanks schommelingen in de opbrengst en mislukte oogsten het hele jaar door met een zeer constante kwaliteit produceren.
Om kwaliteitsverlies te voorkomen, worden de bessen ter plekke gesorteerd, van de takjes gerist en ingevroren. De vrieshuizen liggen in de directe omgeving van de teeltgebieden. De diepgevroren vruchten worden per vrachtwagen naar Hero getransporteerd.

De Hero- rode bes

 • Stevig, sappig en mooi glanzend
 • Friszuur van smaak
 • Glanzend, rode kleur 

Herkomst: Polen, Denemarken, Litouwen
Seizoen: juli-augustus

Interessante weetjes over de rode bes

 • De verse bessen zijn rijk aan vezels.
Map Vlierbes

Vlierbes

Vlierbessen, glinsterende parels

De vlierbes is van oudsher een geliefd ingrediënt. De aromatische, friszure bessen worden op vele manieren verwerkt, zoals in een heerlijke gelei, vruchtensiroop, yoghurt, sorbetijs, limonade of verschillende soorten sterke drank.

Ze groeien aan grote, snelgroeiende struiken – of bomen – die tot vijftien meter hoog kunnen worden. Met een hoogte van twee tot drie meter zijn de plantagebomen aanzienlijk kleiner. Vlierbessen stellen weinig eisen aan hun omgeving, zijn zeer sterk en bovendien winterhard. De struiken groeien op vrijwel iedere bodem en in de volle zon of halfschaduw. Het duurt bijna drie maanden voordat vlierbessen helemaal rijp zijn.Afhankelijk van het teeltgebied worden de vlierbestrossen in juni en juli of van augustus tot oktober geoogst. Bij het oogsten worden speciale machines gebruikt. Maar er wordt ook nog steeds op traditionele wijze met de hand geplukt.

Na het oogsten van de vruchten is snelheid geboden, omdat de sterk bederfelijke bessen anders beginnen te gisten. Daarom worden ze meteen ingevroren. Vanuit vrieshuizen (in de directe omgeving van de teeltgebieden) worden de diepgevroren vruchten per vrachtwagen naar Hero gebracht.

De zwarte vlierbes, die oorspronkelijk uit Midden-Europa komt, gedijt tegenwoordig in bijna heel Europa en daarnaast in Klein-Azië (Anatolië), West-Siberië en de Kaukasus. Hero koopt het vlierbessensap voor de productie van onze jam in Hongarije.

De Hero- vlierbes

 • Blauwzwarte glans en helderrood sap
 • Aromatische, friszure bessen
 • Grote trossen volrijpe vlierbessen

Herkomst: Hongarije
Seizoen: juni-oktober

Interessante weetjes over de vlierbes

 • Onrijpe bessen zijn giftig, omdat de bessen de stof sambunigrine bevatten dat blauwzuur kan vormen. 
 • De zwarte vlierbes is zo robuust dat er zelfs exemplaren te vinden zijn in de Alpen, op een hoogte van 1500 meter.
Map Zwarte kers

Zwarte kers

Zwarte kersen, puur genot

Aan de bloesems is goed te zien, dat de kers een lid is van de rozenfamilie. De steenvruchten komen oorspronkelijk uit Klein-Azië (Anatolië) en worden, afhankelijk van de snoei van de bomen, tussen de 10 en meer dan 20 meter hoog. De zwarte kers is een zeer donkere variant van de zoete kers.

De kersenbloesems verschijnen van april tot mei, de bloeitijd bedraagt hooguit een week. De bloemen zijn zeer vorstgevoelig. Later kunnen de kersen door zware regenval en hagel openbarsten en onbruikbaar worden.

De belangrijkste teeltgebieden zijn Hongarije, Chili, Turkije, Griekenland, Spanje en Duitsland. Hero gebruikt vooral zwarte kersen uit de regio Südbaden (Duitsland). Maar we halen onze zwarte kersen ook uit Zuid-Europa

De eerste kwaliteitscontrole vindt al bij de telers op locatie plaats. Om kwaliteitsverlies te voorkomen, worden de kersen onmiddellijk na het plukken in kunststof kratten verpakt en naar Hero vervoerd. Hier worden ze meteen verder verwerkt. Zijn de zwarte kersen afkomstig uit andere landen, dan worden ze ter plekke ingevroren. Zo blijft de kwaliteit in het optimale rijpheidsstadium het best behouden.

De Hero-zwarte kers

 • Glanzend, stevig en knapperig
 • Sappig met een zeer zoet aroma
 • Donkerrood, bijna zwart vruchtvlees

Herkomst: Duitsland, Griekenland, Zuid-Europa, Hongarije, Zwitserland
Seizoen: juli-september

Interessante weetjes over de zwarte kers

 • Verse zoete kersen bevatten 54 calorieën per 100 gram vruchtvlees en circa 12 gram suiker.
 • De Latijnse naam van de zwarte kers luidt: ‘Prunus avium’. Vrij vertaald betekent dit zoveel als: ‘vruchten die ook graag door vogels worden gegeten’.
Map aardbei

Aardbeien

Aardbeien de geurige verleiders

Aardbeien zijn zeer kwetsbare vruchten. Bij de aardbeienteelt komt het dan ook aan op kennis, ervaring en fingerspitzen-gefühl. De oogst duurt zo’n drie weken. In deze periode wordt iedere plant twee tot drie keer geplukt. De kwetsbare vruchten worden uitsluitend met de hand geplukt, en alleen wanneer ze echt rijp zijn.

De aardbeien voor onze Hero Jam worden geteeld in Polen, Marokko, Egypte en Tsjechië en Duitsland. In totaal komt ongeveer 80% uit Europese landen. In Duitsland werken wij samen met vijftien gecontracteerde telers, die uitsluitend verse aardbeien aan ons leveren.
Plukverse aardbeien uit de regio worden meteen naar Hero gebracht. Aardbeien uit andere landen, worden meteen na het oogsten ingevroren. Zo blijft de kwaliteit van de vruchten in het optimale rijpheidsstadium het best behouden.
De belangrijkste soort voor de Hero Jams is de premium aardbei Honeoye. Dit aardbeien ras is bijzonder aromatisch, heeft een mildzoete smaak en is ontwikkeld in New York en vernoemd naar Lake Honeoye.

De Hero-aardbei

 • Rood, rijp, stevig, sappig en heerlijk geurend
 • Van binnen en van buiten mooi gelijkmatig doorgekleurd 
 • Zoetzure smaak
 • Uitsluitend handgeplukt

Herkomst
Duitsland, Polen, Marokko, Egypte en Tsjechië

Seizoen
maart-juli

Interessante weetjes over aardbeien

 • Het hoge gehalte aan vitamine C (60mg/100g) maakt van verse aardbeien een geduchte concurrent voor citroenen en sinaasappels - deze leveren minder vitamine-C.
 • Haar botanische naam ‘Fragaria’ betekent letterlijk ‘de geurige’. Een wel heel toepasselijke naam voor de koningin van het fruit.
Map Braam

Bramen

Bramen, vitaminebommetjes

Met hun donkerpaarse tot zwarte kleur en prachtige glans zijn bramen de absolute sterren van de nazomer. Het seizoen van deze smaakvolle, sappige vruchten met hun enigszins wrange, zoetzure aroma loopt van juli tot september.
Bramen behoren tot de rozenfamilie en komen oorspronkelijk uit de bossen van Europa en Azië. 

Tegenwoordig groeien bramen in gematigde streken in Europa (vooral in Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en Roemenië) en Noord-Afrika, in Zuidwest-Azië en Noord-Amerika. Er bestaan veel verschillende soorten. Alleen al in Europa naar schatting meer dan tweeduizend.

Onze bramen zijn afkomstig uit Servië. Voor onze jam gebruiken wij diepgevroren bramen die meteen na de oogst worden ingevroren en zo hun volle aroma behouden.

De Hero-braam

 • Donkerpaars tot zwart van kleur met een mooie glans
 • Stevig en gelijkmatig doorgekleurd
 • Sappig met een fruitig-zuur aroma
 • Uitsluitend hand geplukt

Herkomst: Servië
Seizoen: juli - september

Interessante weetjes over bramen

 • Bramen zijn eigenlijk geen bessen. Ze behoren tot de verzamelsteenvruchten. 
 • Verse bramen bevatten nauwelijks vet, weinig calorieën, maar wel calcium, vitamine E en een flinke dosis provitamine A.
Map ananas

Ananas

Ananas, de zoete tropische vrucht

De ananas gedijt uitsluitend in een warm, tropisch klimaat met constante temperaturen tussen de 24°C en 30°C. De plant heeft minstens 800 tot 900 mm neerslag per jaar nodig. De vruchten worden tot 30 centimeter hoog en maximaal 2 kilo zwaar. Voor de heerlijke ananasgeur is onder andere de secundaire plantenstof vanilline verantwoordelijk.

De oorsprong ligt in Paraguay en Zuid-Brazilië. Hiervandaan is de ananas begonnen aan een ware zegetocht over heel de wereld. Hoewel de vrucht ook in Zuid-Europa wordt verbouwd, vindt de teelt vooral plaats in tropische gebieden. Tegenwoordig kan de ananas ook in kassen worden geteeld. 

Tot de grootste teeltgebieden behoren Thailand, de Filipijnen, Costa Rica en Brazilië. Hero gebruikt ananas uit Kenia en Thailand.

In de teeltlanden geldt als regel dat hoe beter de ogen ontwikkeld zijn, hoe aromatischer de vrucht is. Maar beter is het om af te gaan op de geur van de vrucht, die vooral bij de steelaanzet goed te ruiken is. Een overduidelijk teken dat de vrucht rijp is, zijn de lichtbruin gekleurde puntjes van de schubben.

De eerste kwaliteitscontrole vindt al plaats op de plantages. Het oogsten gebeurt uitsluitend met de hand. De vruchten zijn erg kwetsbaar en verdragen geen druk of kou. Om kwaliteitsverlies te voorkomen, worden ze ter plekke verwerkt. De vruchten worden geschild, in stukjes gesneden en vervolgens kort thermisch behandeld en aseptisch afgevuld. Vervolgens worden de ananassen per vrachtwagen en per schip naar Hero getransporteerd.

De Hero-ananas

 • Frisgroene bladeren en een geeloranje, glanzende schil
 • Van binnen en van buiten gelijkmatig doorgekleurd
 • Zoetzuur van smaak
 • Uitsluitend hand geplukt

Herkomst: Kenia, Thailand
Seizoen: jaarrond

Interessante weetjes over ananassen

 • De ananas rijpt van onder naar boven. Daarom is het suikergehalte aan de onderzijde hoger dan direct onder de kroon.
 • Christoffel Columbus ontdekte de ananas al in 1493 op Guadeloupe in het Caribisch gebied en nam de vrucht mee naar Portugal.
Map Rode kers

Rode kers

Rode (zure) kersen, klein van stuk, groots van smaak

Met hun glanzende, licht- tot zwartrode kleur en unieke zoetzure smaak zijn rode kersen een bijzondere zomerse lekkernij.
De belangrijkste teeltgebieden zijn Rusland, Turkije, Polen, Oekraïne, de VS, maar ook Iran, Servië, Hongarije en Duitsland.

Kersen zijn steenvruchten en behoren tot de rozenfamilie. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig van het Aziatische vasteland en uit Oost-Europa. Ze groeien aan compacte struiken of aan bomen die tien meter hoog kunnen worden. Ze zijn vrij eenvoudig te telen en houden van een gematigd klimaat.

Het seizoen voor Duitsland begint eind juni en loopt tot half augustus. Omdat ze niet goed bewaard kunnen worden – en erg kwetsbaar zijn tijdens het transport – worden ze direct op de teeltplaats verder verwerkt, waarbij de stelen worden verwijderd en de kersen worden ontpit. Hierna vindt bij de telers op locatie al de eerste kwaliteitscontrole plaats, en gaan de beste kersen rechtstreeks naar Hero.

Hero gebruikt voor de jamproductie vooral kersen uit Duitsland maar ook uit Polen.

De Hero-rode (zure) kers

 • Glanzend donker- tot zwartrood vruchtvlees
 • Zoetzure smaak
 • Stevig en met een vastzittende steel

Herkomst: Duitsland, Polen
Seizoen: juni-juli

Interessante weetjes over de rode kers

 • Kersen zijn steenvruchten en behoren tot de rozenfamilie.

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, tips en weetjes.

 

Inschrijven

Top