Ontdek de wereld van Hero Baby
Is mijn baby al toe aan vaste voeding

Is mijn baby al toe aan vaste voeding?

Van 0 tot 1 jaar maakt je kindje een enorme ontwikkeling door. Leren proeven en eten maakt hier ook deel van uit. De eerste 4 maanden zijn de darmen van je kindje nog niet klaar voor vast voedsel. Je kindje heeft dan genoeg aan borst- of flesvoeding. Langzaam zul je merken dat je baby klaar is voor de eerste hapjes. Een nieuwe, leuke fase waarbij je je kind kunt helpen om nieuwe smaken te ontdekken. Maar hoe weet je nu of je baby al toe is aan dat eerste hapje?

Wanneer je kindje rond 4 maanden oud is, kun je aan bijvoorbeeld deze tekenen herkennen dat je baby toe is aan een eerste hapje vaste voeding: 

  • Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond.
  • Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen.
  • Je kindje heeft veel interesse voor jouw eten en volgt met zijn ogen de lepel van je bord naar je mond. 
  • Je baby meer borst- of flesvoeding dan normaal wil. Dit merk je omdat je kindje bijvoorbeeld ’s nachts weer wakker wordt, terwijl hij eerder door sliep.

De beste leeftijd om te starten met vaste voeding
Het blijkt dat starten met de eerste hapjes het beste is als je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is. Start bij voorkeur niet eerder met bijvoeding geven dan met 4 maanden. De darmen van je kindje zijn er nog niet klaar voor. Ook zou het kunnen dat nieuwe smaken dan minder goed worden geaccepteerd. Bovendien is de leeftijdsfase tussen 4 en 6 maanden een kritische fase in de ontwikkeling van de mondmotoriek. Een goed moment dus om je baby te leren afhappen van een lepeltje. Bijvoeding geef je naast de fles- of borstvoeding.

Weetje: Geef je borstvoeding? De hoeveelheid borstvoeding loopt niet zomaar terug. Met oefenhapjes gaat het om een kleine hoeveelheid. Je kindje zal nog voldoende melk vragen en jij dus ook nog voldoende aanmaken!

De eerste hapjes
Met de eerste oefenhapjes leert je baby nieuwe smaken kennen en eten van een lepeltje. Een nieuwe vaardigheid, die nog best ingewikkeld kan zijn. Hou je camera maar bij de hand, want het levert vast een hoop mooie en grappige plaatjes op. Als eerste hapje kun je kiezen voor gepureerde groente of fruit, maar ook pap (melk met granen) van een lepeltje kan geschikt zijn om te oefenen.
Download Hapjesschema