Ontdek de wereld van Hero Baby
Eerste hapjes De beste eerste hapjes voor je baby

De beste eerste hapjes voor je baby

Zit je net lekker met je bord op schoot en je uk fijn in de kinderstoel naast je, grijpen de handjes van dat nieuwsgierig aagje alweer naar je kipkluifjes. Je kind is geen offensief tegen je begonnen, maar gewoon klaar voor de eerste hapjes.


Hoe weet je of je kind er echt klaar voor is? 
De eerste vier maanden zijn de darmen van je kleine eter nog niet klaar voor vast voedsel. Borst- of flesvoeding is dan de enige voeding die het hoort te krijgen. Sterker nog, als je eerder dan vier maanden begint met vast voedsel kan je baby spijsverteringsproblemen krijgen. Meestal kun je tussen de vier en zes maanden de seintjes bespeuren dat je kind naar de volgende fase wilt. Als je kleine de volgende dingen doet, is-ie klaar voor de volgende fase.

  • Op z’n of haar handje sabbelen of dingen in de mond stoppen
  • Smakgeluidjes of hapbewegingen maken.
  • Veel interesse in jouw eten tonen en met de ogen de lepel van je bord naar je mond volgen.
  • Rechtop in de kinderstoel zitten.
  • Meer borst- of flesvoeding dan normaal willen. Een teken daarvoor is dat je kind ‘s nachts weer wakker wordt, terwijl daar eerst geen sprake van was.

Waar begin je?
Ben je eruit? Dan doemt gelijk de volgende vraag op; hoe begin je met geven van vaste voeding? Of je nou na vier, vijf of zes maanden start; geef in het begin altijd kleine beetjes. Het zijn oefenhapjes, en ze vervangen de melkvoeding dus niet. Geef ook niet te veel hapjes, anders heeft je kindje geen trek meer in de melk. Het beste kun je tussen twee voedingen of net na een voeding de hapjes geven. Drie tot vier lepeltjes is genoeg. Je kunt dit één à twee keer per dag doen, en steeds verder opbouwen. Tot je kleine acht maanden is hoeven het nog geen hele maaltijden te zijn.

Maak het niet te bont
Start met één item per dag. Of je nou bananen, zoete aardappel of iets anders voorschotelt, zorg dat het een prakje is. Zachte smaken zoals bloemkool, broccoli en pompoen doen het vaak goed bij jonge eters. Het is belangrijk om de smaken puur te houden, zodat je kleine fijnproever de verschillende soorten groente en fruit leert herkennen. Maak er dus geen Mediterraans hutspotje van, en las zo’n twee tot drie dagen tussen elke nieuw soort voedsel in. Zo spot je eventuele allergische reacties makkelijker. Ook handig: ‘s ochtends is je kind minder moe, dus krijg je een beter idee of een item in de smaak valt of niet.

In de herhaling
Herhaal smaken gerust een keer of tien, zo raakt je kind eraan gewend. Elke donderdag wortel zorgt voor herkenning, maar verveelt niet. Lust je kind na tien keer proeven nog steeds je spruitenprut niet? Forceer het dan niet. Misschien is je kleine gewoonweg nog niet klaar voor die smaak. Wat je wel kunt doen is het prutje af en toe in mini-hapjes aanreiken. Je weet maar nooit.

Hou het spannend
Net zoals voor jou geldt, is gevarieerd eten ook voor je kindje essentieel om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Herhalen én variëren is het mantra dus. Zo hou je het bovendien spannend en krijg je een kleine culinaire avonturier.

Wat wel, wat niet?
Groente, fruit en granen zijn over het algemeen veilig en hartstikke gezond voor je kindje. Etenswaren die het eerste jaar moet vermijden zijn; rauw vlees en rauwe vis, te veel suiker, zout of verzadigde vetten, rauwe eieren en honing. Beren mogen in kinderliedjes dan wel altijd van de honingpot snoepen, maar je uk kan daar het eerste jaar flink ziek van worden!

Van hapjes naar een bord
Na acht maanden heeft je kind niet meer genoeg aan oefenhapjes en is hij of zij klaar voor een echte maaltijd. Je bent dan namelijk ook de melkvoeding aan het afbouwen. Dit is ook een mooie gelegenheid om nieuwe texturen te introduceren. De hapjes vul je dan aan met bijvoorbeeld een kleine portie kip, vis, tofu of peulvruchten en als je kiddo ervoor te porren is ook een beetje pasta, rijst, een aardappel of wat couscous.