Zwanger

Zo wordt elke gender reveal party een feestje

Ook in Nederland is de ‘gender reveal party’ al hartstikke vanzelfsprekend. Snij je een blauwe of roze taart doormidden, laat je ballonnen klappen of doe je het helemaal anders? Met dit stappenplan wordt ‘t sowieso een feestje (en voorkom je dat je er zelf toch per ongeluk achter komt wat je krijgt).

Op je gender reveal party laat je met koeienletters aan je familie en vrienden weten wat je krijgt. Je kunt zoiets zelf organiseren, of een zus of vriend(in) vragen.

Stap 1: Bepaal het thema

Bij een feestje horen uiteraard slingers en ballonnen. Maar misschien ook kunstbloemen, vlaggetjes en goodiebags voor de gasten. Jij bent zwanger, dus jij bepaalt. Ga jij helemaal voor een roze/blauw thema met decoratie en hapjes in deze kleuren? Of hou je de aankleding juist in een neutrale kleur, zoals wit, om het moment van onthulling nog wat meer te laten opvallen?

Stap 2: Verstuur de uitnodigingen

Bepaal wie je bij dit evenement wilt hebben (vrienden, familie, buren, kennissen) en verzamel hun adressen. Superhandig voor het versturen van de geboortekaartjes straks ook. Je kunt zelf een ontwerp maken, of je online laten inspireren. Check vooral Pinterest even voor de leukste ideeën.

‘Zorg dat de echoscopist het geslacht op een briefje schrijft en in een envelop stopt. En dichtplakt. Met lijm én plakband. ‘

Plan de echo

De meest essentiële stap voor een gender reveal is uiteraard het delen van het geslacht van jullie baby. Plan dus op tijd een afspraak voor een geslachtsbepalende echo! Er zijn eigenlijk twee opties op een gender reveal party: óf je weet het geslacht zelf al en onthult het aan je vrienden en familie, óf het is voor jezelf ook een verrassing. Is dit laatste het geval, zorg dan dat de echoscopist het geslacht op een briefje schrijft en in een envelop stopt. En dichtplakt. Met lijm én plakband. Want je weet nooit hoe groot je nieuwsgierigheid kan zijn in de komende weken.

Stap 4: Bepaal ‘the big reveal’

De onthulling kan op alle manieren die je maar kan bedenken. Geef de envelop af aan het bedrijf waar je je reveal-taart/koekjes/object laat maken en vertel ze nog een extra keer dat jij het geslacht nog niet wilt weten. Geen spoilers dus. Wat inspiratie:

  • Taart: de bakker maakt een neutrale taart met een blauw of roze gekleurde vulling. Zodra jullie ‘m aansnijden, weet je het geslacht.
  • Ballonnen: zodra je de doos opent, komen de blauwe of roze ballonnen eruit gevlogen.
  • Piñata: sla op de piñata en zodra hij barst komt er roze of blauwe confetti uit.
  • Confettikanonnen: knal tegelijkertijd een confettikanon open met daarin roze of blauwe glitters
  • Waterpistolen: laat ze vullen met roze of blauwe verf en geef ze aan de gasten. Tel af en laat je gasten op jullie schieten. Zorg wel dat je witte (en oude) kleding aan hebt.
  • Gelukskoekjes: laat gelukskoekjes maken met daarin een roze of blauw strookje papier.
  • Kraskaarten die iedereen op het feest tegelijkertijd open krast.


Vaak kun je als gast bij binnenkomst ‘kiezen’ welk geslacht jij denkt dat de baby heeft. Je kunt daar bijvoorbeeld roze en blauwe buttons, strikjes of hapjes voor gebruiken. Of je vraagt je gasten om zich te kleden in roze of blauw.

‘Leuke wedstrijd: wie de mooiste foto van jullie grote moment maakt, mag meedenken over de naam…’

Stap 5: Zorg voor een foto/videograaf

Het moment van de waarheid moet natuurlijk wel worden vastgelegd! Huur een goede foto- of videograaf in of deel een aantal (weggooi-)fototoestellen uit op het feestje. Leuke wedstrijd: wie de mooiste foto van jullie grote moment maakt, mag meedenken over de naam…

Stap 6: Geniet!

Het is jouw feestje én je bent zwanger. Doe dus vooral niet te veel zelf en laat je helpen bij de organisatie door familie en vrienden. En vergeet niet te genieten op dit mooie moment in jullie leven. Nee, het maakt uiteindelijk niets uit of je een een jongen of een meisje krijgt. Maar een kind krijgen is op zich al reden voor een feestje.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2).

Het lijkt nu misschien nog ver weg, maar je bevalling komt met de dag dichterbij. Heb jij al nagedacht over een kraamplan? En als je toch bezig bent, buig je dan meteen over de vraag of je een wipstoel wilt aanschaffen. Superhandig voor als je baby er straks is en je je handen vrij wilt hebben.

Ga jij een gender reveal party organiseren?

Loading ... Loading ...