Tovenaar Stcoksy foto moeder ligt met baby

Zo vind je de perfecte gastouder

Zodra je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, moet je eigenlijk al gaan nadenken over kinderopvang én inschrijven, want: hallo wachtlijsten. En dan ineens heb je ‘t: jouw kind gaat naar een gastouder. Persoonlijk, flexibel en geen last van overvolle bezetting. Alleen, waar vind je een goede? Mama is Alles vertelt je voor eens en voor altijd hoe dat werkt, met zo’n gastouder.

De tijd van de hele dag cocoonen met je baby is bijna voorbij.

En de tijd van constant luiers verschonen en bergen was wegwerken ook. Je moet – of mag, ha ha – weer bijna aan het werk en je kind gaat naar een gastouder. Deze vorm van opvang is vaak goedkoper, flexibeler, kleinschaliger en persoonlijker dan een kinderdagverblijf. Maar hoe kies je er een? Hoeveel kinderen kunnen er bij een gastouder terecht? Is er een diploma nodig, wat zijn de kosten, de tijden en kan het ook bij jou thuis? Kortom: waar moet een goede gastouder aan voldoen en hoe vind je die dan?

Stap 1: Maak een selectie

Ga online op zoek, vraag buren en vrienden of zij iemand kunnen aanraden of schakel een gastouderbureau in om dé perfecte gastouder te vinden. En bedenk je of je een gastouder bij jou thuis wilt, of dat je je kind naar een gastouder toe brengt. In dat laatste geval; hoe belangrijk is de locatie voor jou, in verband met halen en brengen? Plan in ieder geval genoeg tijd (lees: een aantal weken) in voor de research en wees niet verlegen: een goede gastouder vind je vaak viavia. Dat kost soms nogal wat telefoontjes en mailtjes die beginnen met: ‘Ik kreeg je contactgegevens via de buurvrouw van de schoonmoeder van…’

Stap 2: Vraag een kennismakingsgesprek aan

Heb je een lijstje gastouders gevonden? Dan kun je kennismakingsgesprekken aanvragen. Het liefst ga je samen met je partner, jullie moeten er immers allebei een goed gevoel bij hebben. En neem als het even kan de baby ook mee. Kun je gelijk zien hoe de gastouder op jullie spruit reageert.

Stap 3: Loop deze checklist na

Met de volgende checklist weet jij precies waar je op moet letten bij het kiezen van een goede gastouder.

1. Kwaliteit

Niet iedereen kan gastouder worden. Gastouders moeten een pedagogische opleiding hebben gevolgd en ingeschreven staan bij een erkend gastouderbureau. Ze moeten een EHBO-certificaat hebben en een Verklaring Omtrent Gedrag. Pas dan wordt de gastouder ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen en kun je ervan uitgaan dat de gastouder aan de kwaliteitseisen voldoet. Je kunt bij een kennismakingsgesprek ook altijd even vragen of je het GGD rapport kunt inzien.

2. Huishoudelijke en praktische zaken

Little Girl At Piano With TeacherBedenk van te voren goed welke wensen en eisen je aan de gastouder stelt. Bijvoorbeeld: Zijn er huisdieren bij de gastouder? Heeft de gastouder andere huisgenoten (denk aan een partner of oudere kinderen) die ook thuis zijn op het moment dat jouw kind daar speelt? Hoe belangrijk vind je het dat de gastouder een tuin heeft? Op welke tijden kun je je kind halen en brengen? Hoe flexibel is de gastouder? Kan de gastouder referenties laten zien? Krijgt je kind een warme (biologische) maaltijd ’s middags? Stel je doet aan wasbaar luieren, wil de gastouder dit ook doen? Hoe ziet een gemiddelde dag bij de gastouder er thuis uit? Let er ook op dat het huis altijd rookvrij hoort te zijn.

3. Aantal kinderen

Hoeveel kinderen zijn er bij de gastouder thuis op de dag dat jouw kind er is? Een gastouder mag maximaal zes kinderen van verschillende leeftijden tegelijkertijd opvangen. Maar daarvan mogen er niet meer dan 5 kinderen onder de 4 jaar zijn, 4 kinderen onder de 2 jaar of 2 kinderen onder de 1 jaar oud zijn. Als de gastouder nog eigen kinderen onder de 10 jaar heeft, dan tellen die ook mee.

4. Kosten

Vaak is een gastouder per uur goedkoper dan bij het kinderdagverblijf en kun je, als de gastouder geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang, kinderopvangtoeslag aanvragen. Gemiddeld betaal je zo’n €4,50 tot €6,00 euro per kind per uur. Die betaling gebeurt via het gastouderbureau. Let er even op dat je navraagt wat er allemaal bij deze prijs is inbegrepen. Soms moet je namelijk nog extra betalen voor luiers, voeding, uitjes etc. Ook is het handig om van te voren met de gastouder af te spreken of je doorbetaalt/dagen kunt inhalen bij ziekte of vakantie en welk tarief de gastouder hanteert in de avond of het weekend.

Philippine Dankelman (31) woont in Haarlem met Reinier (35), James (5) en Philip (3) en is zwanger van de derde.

Toch liever naar een kinderdagverblijf? Zo kies je de juiste. Blijft je kind thuis en wil je er toch wel eens uit voor een frisse neus en een stoot goeie caffeïne? Lees dan onze tips, voor een ontspannen koffiedrink-ervaring mét baby.

 

Ga je voor een gastouder?

Loading ... Loading ...