Tovenaar

Zo vind je de liefste, leukste en meest betrouwbare oppas

Opa’s, oma’s en liefdadige buren hebben al hun vrije avonden opgegeven om voor jouw kroost te zorgen. Geweldig natuurlijk, maar inmiddels voel je je bezwaard om ze nog te vragen én hebben jullie je avondjes samen wel degelijk nodig. Kortom: tijd voor een betaalde oppas.

Zo één die je zonder blikken of blozen kunt vragen een uurtje langer te blijven of een extra luier te verschonen. Hoe vind je die, hoe weet je dat hij/zij betrouwbaar is en wat betaal je tegenwoordig voor een uurtje babysitten?

Stap 1: Zet je eroverheen

Allereerst: het is niet zo moeilijk als het lijkt. De drempel van het kiezen voor een geschikte oppas is vele malen hoger dan het daadwerkelijk vinden van een geschikte oppas. Want, vraag je je af, wat als je kroost ‘s avonds wakker wordt en niet mama, maar de oppas in de woonkamer vindt? Wat als de oppas niet de juiste dingen zegt of knuffie niet kan vinden voor het slapen gaan? Je wilt uiteraard het beste voor je kind, maar heb ook wat vertrouwen in zijn of haar zelfredzaamheid. Kinderen zijn flexibeler dan je denkt en even serieus: wat is er leuker dan een nieuw gezicht dat met eindeloos geduld naar jouw blokken-bouw-skills kijkt? Geloof me: zit je eenmaal in the game, vraag je je af waar je al die tijd zo moeilijk over hebt gedaan.

Hoe vind je dan de liefste, leukste en meest betrouwbare oppas ter wereld?

De allersnelste manier is een WhatsApp-rondje door je vrienden met kinderen-kring. Mits ze in de buurt wonen uiteraard. Grote kans dat zij je een buur-puber of -oma kunnen aanraden en je precies kunnen vertellen welke ervaringen zij met hem of haar hebben. Geen bevriende ouders met kinderen in de buurt? Hang een briefje op in het kinderdagverblijf of in de school van je kinderen. Lukt dit allemaal niet, kun je je heil zoeken in de wereld van de oppas-apps en websites, zoals Charley Cares. Het nadeel hiervan is dat je geen persoonlijke ervaringen van mensen die je kent te horen krijgt. De voordelen zijn dat deze oppassers vaak goed getraind, in het bezit van een EHBO-diploma en superflexibel zijn; is oppas één ziek, wordt er altijd iemand anders voor je geregeld. En hoeft jullie avond samen niet in het water te vallen.

Zo pak je dat aan

Heb je een of meerdere oppassen geselecteerd? Mooi. Nodig ze uit om kennis te maken. Zorg daarbij dat je kind thuis is, zodat je direct kunt zien hoe zij op elkaar reageren. Check ook altijd referenties bij eerdere oppasadressen als je dat niet al hebt gedaan en last but not least: bespreek het uurtarief.

Wat schuift dat?

Ik kan me herinneren ooit vijf gulden per uur te krijgen voor het oppassen op mijn buurkinderen (wat ook onmiddellijk aangeeft hoe oud ik ben…). Hoe zit dat vandaag de dag? Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft richtlijnen voor uurtarieven. Zo zou een oppastarief voor een scholier tussen de 15 en 18 jaar ergens tussen de €3,10 en €4,70 kunnen liggen. Uit enquêtes blijkt dat meeste mensen €4,50 tot €6,80 betalen aan een volwassen oppas die de zorg heeft over één kind. Hou er rekening mee dat hoe meer kinderen je hebt, hoe meer je zou moeten betalen. Bedragen veranderen ook als er ‘s avonds wordt opgepast of als de kids al naar bed zijn. Ook leeftijd en ervaring van de oppas speelt mee.

‘Wat als je kroost ‘s avonds wakker wordt en niet mama, maar de oppas in de woonkamer vindt?’

De eerste keer

En dan is het zover: je laat je kind voor de eerste keer achter bij die zorgvuldig gekozen oppas. Echt niet gek als je daar een beetje zenuwachtig over bent. Zorg er in ieder geval voor dat je een lijstje achterlaat met belangrijke telefoonnummers, mocht er iets aan de hand zijn. Net als ‘de gebruiksaanwijzing’ van je kinderen. Iets in de trant van: ‘Mees smeert zijn geprakte worteltjes altijd over zijn gezicht, maar dat laten we gewoon gebeuren’ of ‘Nina wil zichzelf graag voorlezen terwijl jij er doelloos naast zit.’ Maar ook serieuzere zaken als medicijngebruik, het bedritueel of jullie methode met betrekking tot huilen schrijf je op. Vind je het echt veel te spannend? Dan plan je een oppasmiddag waarin je zelf gewoon thuis bent. Je blijft dan op de achtergrond maar kunt wel een oogje in het zeil houden.

Vertrouw op je gevoel

Ook al zou je nog zo graag willen dat de oppas alles precies zo aanpakt als jij, dat is nu eenmaal onmogelijk. En eerlijk: dat deden opa’s en oma’s ook niet. Laat de teugels dus een beetje vieren en vertrouw op je gevoel.

Lukt het je nu echt niet om een oppas te vinden of blijf je toch liever zelf thuis? Ook dan kun je nog zorgen dat jij en je partner even echt aandacht voor elkaar hebben. Spreek een ‘thuisdate’ af. Ga lekker samen koken, kijk een film of neem juist even de tijd om goed te kletsen. En denk maar zo: over een paar jaar zijn je kinderen maar al te blij als jullie eens een avondje wieberen en een pizza plus de inlogcode van Netflix achterlaten.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2)

Zet jij je kroost graag even voor de buis als je je handen vrij wilt hebben? Freek Zwanenberg vertelt je precies hoe je dat pedagogisch aanpakt. Een gezond prakkie maken voor je kinderen wordt trouwens ook een makkie met deze kooktips van Easy Peasy’s Claire van den Heuvel.

Vond jij het moeilijk om een oppas te vinden?

  • Jaaa! We hebben er nog steeds geen, omdat ik te kieskeurig ben. (0%)
  • ‘t Was geen probleem: onze buurmeisjes stonden te springen (0%)
  • Het heeft even geduurd maar we hebben nu een vaste oppas, die zowel mijn kinderen als ik ontzettend waarderen. (0%)
Loading ... Loading ...