Zwanger

Zo plan je de ultieme Babymoon

Het recept tegen opspelende hormonen, slaapgebrek en zwangerschapswallen: de babymoon. Een tripje speciaal voor jou en je partner. Om nog even te genieten van elkaars onverdeelde aandacht, en helemaal niks te doen. Of juist alles. Maar net waar jij behoefte aan hebt.

Uit onderzoek blijkt dat een romantische vakantie met je liefde helpt om de speelsheid erin te houden of te hervinden. En dat heeft weer positieve lange termijn effecten op je relatie – genoeg reden voor die babymoon dus. Bovendien is de volgende keer dat je zorgeloos met z’n tweetjes op vakantie gaat als de baby er eenmaal is… waarschijnlijk nog heel ver weg. Snel boeken dus, nu het nog kan.

Maar wat doe je? Waar ga je heen? Kies je iets vers van je bucketlist of juist iets dicht bij huis? Deze tips gaan je helpen.

De bestemming

Tja, waar ga je dan heen. Bedenk allereerst eens hoe lang je weg wilt. Voor Hawaii is een weekend erg kort, maar een knus hutje in België is goed te doen. En langer weggaan hoeft niet per se te betekenen dat je ver gaat: misschien zie enorm op tegen een lange (vlieg)reis. Zorg in ieder geval dat de bestemming van je babymoon veilig is: check of er nare virussen als Zika heersen en er genoeg goede ziekenhuizen in de buurt zijn. En dan nog iets, over het eten: Japan is een geweldige bestemming, maar als je tijdens je zwangerschap geen rauwe vis eet, mis je een hoop culinaire fijnheid. Neem ook altijd wat eenpersoons bouillon-zakjes en beschuit mee, handig voor als je naar een plek gaat waar de kruiden je om de oren slaan en jij alleen maar kunt denken aan zo saai mogelijk eten.

Bedenk ook hoe het fysiek en hormonaal met je gaat. Voel je je gedurende de zwangerschap gewoon niet zo top, maak het dan niet te ingewikkeld en duur: zonde als je er niet van kan genieten. Maar ook: dit is hét moment om precies te doen waar jij zin in hebt. Wil je een jacuzzi op de kamer? Een 24-uurs pannenkoekenrestaurant in de buurt? Niets houdt je tegen.

De juiste periode

Het eerste trimester is voor veel vrouwen niet het leukste, met die moe- en misselijkheid. In het derde trimester is je buik zo groot dat het letterlijk zwaar wordt de boel met je mee te sjouwen.

Het tweede trimester, ook wel de ‘honeymoon period’ genoemd, doet ’t een stuk beter. Veel vrouwen hebben hun energie weer terug, zijn niet meer misselijk en zien een reisje dan ook wel zitten. Handig om te weten, als je een reisje aan het plannen bent.

Maak de reis zo comfortabel mogelijk

Waar je ook naartoe gaat, zorg ervoor dat de reis niet te zwaar is, je wilt niet uitgeput aankomen op je bestemming. Warme bussen met weinig zitruimte en geen airco wil je bijvoorbeeld vermijden. Net als snelwegen zonder genoeg (leuke) plekken om te stoppen.

Ga je vliegen? Lees dan deze tips:
– Reserveer de gangkant stoel in het vliegtuig (voor die talloze bezoekjes aan de wc)
– Zorg dat je genoeg te eten en te drinken bij je hebt (een hongerige zwangere = een ongelukkige zwangere. Gooi die zakjes bouillon ook in je handbagage. Bovendien voorkomt goed drinken het vasthouden van vocht)
– Neem warme sokken, een dekentje en hoofdkussen mee om het je tijdens dutjes zo comfortabel mogelijk te maken.
– Beweeg genoeg, probeer elk uur een wandelingetje door het gangpad te maken
– Neem een lekkere crème mee voor je (tijdens je zwangerschap al drogere) huid, die kan flink uitdrogen tijdens een vliegreis.
– Ga heel goed na tot wanneer je mag vliegen met de maatschappij die je op het oog hebt. Bij de meeste mag je tot week 36 instappen, maar dat is niet vanzelfsprekend.

“Een hongerige zwangere = een ongelukkige zwangere.”

Heb niet te hoge verwachtingen

Je voelt je nu eenmaal anders gedurende deze periode. Misschien ben je sneller moe, kun je niet meer alles eten, last van je bekken of andere zwangerschapskwaaltjes. De reis van je dromen maken, is misschien dan ook meer iets voor na je zwangerschap. Bedenk in ieder geval goed: je hoeft niet alles van je to do lijst af te strepen. Pas rustmomenten in en zorg dat je altijd in de buurt bent van een wc.

Geniet van elkaar

Er gaat straks een heleboel aandacht en energie naar de baby. Wat je ook doet, neem de tijd om elkaar te waarderen en samen te beseffen wat voor geweldig avontuur jullie te wachten staat. En laat eventuele issues lekker thuis, die komen later wel weer.

Marije van Zoest (33) woont in Amsterdam met Arco (37) en dochter Ravi (0)

Helemaal zin in om er samen tussenuit te knijpen? Misschien wil je dit ook ook even lezen: waar seksen tijdens de zwangerschap allemaal goed voor is.

 

Ga jij nog weg met je man?

Loading ... Loading ...