De Wereld van Hero Babyvoeding
Zo overleef je de sprongetjes van je baby

Zo overleef je de sprongetjes van je baby

Je baby eet slecht, slaapt nauwelijks en krijst de boel bij elkaar als je ‘m ook maar even uit handen geeft. Dikke kans dat-ie een mentale ontwikkeling, of een sprongetje, doormaakt. Kriegel word je er toch wel van, en tegen de tijd dat de 15-maanden sprong aandient wil je je dreumes het liefst op Marktplaats zetten. Maar; geen nood. Gelukkig zijn er manieren om jezelf en je kleintje door deze donderweken te slepen.

Huilerig, hangerig, humeurig

Eerst maar even dit: hoe herken je een sprongetje eigenlijk? Misschien heb je het boek Oei, ik Groei gelezen en de bijbehorende app ingesteld. Je krijgt dan een notificatie als zich een nieuwe sprong aandient. Ook dan hoeft het niet zo te zijn dat dit echt zo is. De ontwikkeling van jouw baby kan afwijken van de gezette tijden. Je herkent een groeifase aan de drie grote h’s: huilerig, hangerig en humeurig. Meestal heeft je kindje hier in het begin van een sprong last van.

De drie h’s houden niet gedurende de hele sprong aan, hoor. Na de eerste donderdagen of -week begint hij te wennen aan z’n nieuwe vaardigheden. Aan het einde van de fase kan je kindje ineens een hoop meer. In het eerste jaar maakt je baby acht ontwikkelingsfases door, en in totaal rekenen de schrijvers van de sprongenbijbel Oei, ik Groei er tien (de 9e sprong valt rond de 64 weken en de 10de bij 75 weken).

Dicht bij jou

Als je baby een mentale ontwikkeling doormaakt gaat dat gepaard met hangerigheid en tranen. Het klinkt natuurlijk helemaal niet verkeerd om een tijdje extra veel te moeten knuffelen met je baby, maar dat betekent wel dat je nergens anders aan toe komt. Een manier om toch je handen vrij te hebben is een draagzak gebruiken. Extra voordeel is dat op deze manier het knuffelhormoon vrijkomt, en jij en je baby daar beide blij van zullen worden.

Niet teveel prikkels

Merk je dat je kleintje het moeilijk heeft? Geef hem dan niet nog meer voor z’n kiezen. Hoe meer nieuwe indrukken en prikkels, hoe meer hij op jou zal terugvallen. Geef je kind de ruimte om te wennen aan z’n nieuwe vaardigheden, dat is allemaal al heel wat.

Stimuleer je baby’s sprong

Als je begrijpt wat je kindje doormaakt en wat-ie begint te snappen, kan je ‘m ook een handje helpen. Voorbeeld: bij sprong 8 krijgt je baby ‘programma’s’ door als verschonen, de was doen en aankleden. De stappen die je doorloopt bij deze programma’s benoemen, vind je baby heel fijn. Ook kun je eens kijken welk speelgoed bij de sprongetjes past.

Maak het jezelf makkelijk

Je kind is niet de enige die het moeilijk heeft tijdens een sprongetje. Voor jou is het ook niet makkelijk. Als je niet snel schakelt zit je zo een uur in de knuffel fauteuil met je rantsoen buiten handbereik. En daarmee bedoelen we: afstandsbediening, een boek, eten en drinken, je telefoon. Wat het dan ook is dat je nodig hebt; zorg dat je erbij kunt.

Volhouden

Relativeren is het toverwoord hier. Je wilt het misschien niet geloven, maar deze fase gaat voorbij. Laat de boel de boel en accepteer dat jullie ritme nu even zoek is. Probeer jezelf voor te houden dat je beloond wordt met een kind dat dadelijk helemaal zelfstandig een vormpje door de stoof frummelt. Hoe trots ben je dan!

En die tranen bespaar je hem het liefst. Helemaal verhelpen doe je het niet, maar je kan je kindje wel erdoorheen slepen met extra veel knuffels.