Zwanger

Zó maak je je huis babyproof

Nu je kindje de wereld gaat ontdekken, wordt het misschien tijd om het huis babyproof te maken? Stopcontactbeschermers, traphekjes, weggewerkte snoeren: met deze spullen en aanpassingen kun je rustig achterover leunen, terwijl jouw kleine boon vrolijk rondkruipt.

Checklist

Tja, het moest er een keer van komen. De tijd van porseleinen beeldjes, prikkerige cactussen en heftige geurstokjes is voorbij. Nou, niet helemaal natuurlijk: Als ze maar buiten het bereik van grijpgrage handjes staan. Met deze checklist creëer je binnen no-time een veilige omgeving.

Spoiler: helaas creëer je natuurlijk nooit een 100 procent veilig huis. Je zult je kindje toch echt in de gaten moeten houden.

Stopcontacten

Een simpele stopcontactbeschermer zorgt ervoor dat je baby z’n vingers niet in het stopcontact kan steken. Plaats ze vooral in de stopcontacten, dichtbij de grond, maar kijk ook even waar je baby bij kan vanaf bijvoorbeeld de bank of zijn bedje.

Planten

Super mooi, die enorme bloesemboom op dat gammele krukje, maar als je baby straks gaat kruipen, trekt hij hem met gemak om. Zorg daarom dat planten stabiel staan en kijk voor de zekerheid even of je kamerplanten niet giftig zijn. Een Aronskelk, kerstster of Begonia kunnen bijvoorbeeld voor nare problemen zorgen.

Wiebelige meubels

Misschien heb je een prachtige houten boekenkast die wiebelt of een massieve bijzettafel met een gammele poot. Zorg dan dat je deze meubels repareert of bijvoorbeeld vastzet aan de muur. Straks trekt je baby zich aan deze meubels omhoog en je wil natuurlijk niet dat ze omvallen.

Hoekbeschermers

Deze zijn handig voor de scherpe punten van een koffietafel bijvoorbeeld. Het scheelt jullie net die pijnlijke valpartij. Uiteraard kun je ook kiezen voor ronde meubels, maar hé: de grens moet ergens getrokken worden.

Hete thee en puntige voorwerpen

Als je baby gaat kruipen, is het verstandig om hete thee, messen en scharen niet op de hoek van de tafel of het aanrecht te zetten. Mocht-ie onverwachts gaan staan, dan is een ongelukje zo gebeurd. Tip: ga over op een veilige thermoskan in plaats van een theepot. Mocht de thee toch vallen, dan blijft de schade beperkt.

Sluiting kastjes

Vergeet vooral niet een sluiting op lage keukenkastjes te plaatsen. Zo kun je schoonmaakmiddelen en andere kind-onvriendelijke spullen veilig opbergen.

Traphekjes

Hallelujah! Fijn dat ze er zijn. Zo hoef je je nèt iets minder zorgen te maken over die enge steile trap. Maar vergeet vooral niet om de hekjes dicht te doen.

Snoeren

Opladers in stopcontacten stopt je kleine gemakkelijk in zijn mond en slecht weggewerkte snoeren zijn een vervelend struikelpunt.

Het bad

Gaat je kleine in bad dan is het belangrijk dat je daar altijd bij blijft en niet even de kamer uitloopt. Kleintjes zitten nog niet stabiel, dus ze kunnen gemakkelijk onderuit glijden. Een ruw badmatje kan handig zijn.

Kruip zelf eens door het huis

Maar tot slot misschien wel de belangrijkste tip. Kruip zelf eens door het huis alsof je een baby bent. Wie weet heb je stopcontacten of rondslingerende, lege batterijen over het hoofd gezien, ligt er priegelig klein speelgoed van je oudste kindje op de grond of staan er kaarsen binnen handbereik. Er is maar één manier om daar achter te komen.

Maar tot slot misschien wel de belangrijkste tip. Kruip zelf eens door het huis alsof je een baby bent.

Albertine Otten (32) woont in Utrecht en heeft een relatie met Wienke (35). Samen hebben ze dochter Violet (bijna 2).

Zul je net zien; is je huis babyproof, struikel jij over Legoblokjes. Auw! Gelukkig is al dat speelgoed nog ergens goed voor, want de juiste spelletjes maken je baby slimmer. Zo kan jij daar bij helpen!

Is jullie huis al klaar voor een kruipsessie?

Loading ... Loading ...