Tovenaar

Zo kies je de juiste basisschool voor je kind

Je schattige baby is inmiddels een eigenwijze peuter geworden en binnenkort is het al tijd voor de basisschool. Maar welke kies je ? Eerste Hulp bij de beste basisschoolkeuze.

Och, die periode van het kinderdagverblijf is zo fijn. Je kunt je kind brengen en halen wanneer het jou uitkomt, op vrije dagen heerlijk lang in pyjama de ochtenden samen doorbrengen en je hoeft je nog niet druk te maken over het samenstellen een Pinterest-waardige broodtrommel.

Maar nu gaat het grote loslaten beginnen: je kind gaat naar de basisschool. Dat betekent dat je kleuter voor 08.30 uur op z’n stoeltje in de klas moet zitten, je te maken krijgt met studiedagen, die ellenlange zomervakantie, luizenmoeders, overblijfvaders en het ‘lief-en-leed-potje’. Het is net De Luizenmoeder, ja echt.

Stap 1: Maak een selectie

Begin bij scholen in de buurt. Als daar niks bij zit kun je altijd nog uitwijken naar iets verder weg. Want een school dichtbij huis is straks ten eerste handiger in de hectische ochtendspits, ten tweede makkelijker met speelafspraakjes en bedenk tot slot dat je kind op een gegeven moment zelf naar school gaat fietsen. Maak een lijstje van scholen waar je zou willen kijken en vraag aan buren en vrienden in de buurt welke basisschool ze aanraden.

Stap 2: Ga kijken

Sommige basisscholen hebben open dagen, bij andere kun je een afspraak maken voor een rondleiding. Ga het liefst samen, jij en je partner moeten allebei een goed gevoel hebben bij de aanstaande basisschool. Neem als het even kan jullie kind zelf ook mee, hij of zij moet er immers de komende 8 jaar met plezier naartoe gaan.

Stap 3: Loop deze checklist na

Met de volgende checklist weet jij precies waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste basisschool.

1. Praktische zaken

Hoe lang ben je ’s ochtends onderweg? En moet je een gevaarlijk, druk kruispunt over bijvoorbeeld? Is er een continurooster of hanteert de school traditionele schooltijden? Kunnen de kinderen overblijven op school of moeten ze tussen de middag thuis hun broodje eten? Moet je als ouder verplichte overblijfdiensten draaien of zijn er overblijfkrachten? Is er buitenschoolse opvang? Dit kan per school nogal verschillen, dus het is slim om van tevoren te checken hoe dit is geregeld.

2. Spelen en leren

Lacht het schoolgebouw naar je? Is het schoolplein veilig en gezellig? Zit er een hek omheen bijvoorbeeld? Hoe zien de klaslokalen eruit? En de gangen? Is het er schoon, licht en ruim? Hangen er gezellige werkjes en tekeningen aan de muur? Met welk speelgoed en lesmateriaal spelen en werken de leerlingen? Is er een eigen gymzaal of wordt er op een andere locatie gesport.

3. Onderwijsinhoudelijk

Bekijk de Citoscores (maar hou wel in je achterhoofd dat dit vaak ook afhankelijk is van de achtergrond van de leerlingen) en verdiep je in de beoordeling van de onderwijsinspectie. Welke onderwijsvorm en welk type onderwijsmethode hanteren ze en past dit bij jouw kind? Hoe groot zijn de klassen gemiddeld? Is er extra aandacht voor kinderen die meer hulp nodig hebben of voor kinderen die juist wat sneller zijn dan hun klasgenootjes? Wat voor creatieve en/of extra vakken worden er gegeven?

4. Sociaal klimaat

Zijn er pestprotocollen? Hoe gaan de leerkrachten met elkaar en met de leerlingen om? Hoe is de schooldirecteur? Het kan geen kwaad om eens langs het schoolplein te fietsen wanneer de school net uitgaat, kun je gelijk zien wat voor soort ouders er voor deze school kiezen. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste: wat zegt je gevoel? Vertrouw op je intuïtie.

Fiets eens langs het schoolplein wanneer de school uitgaat, kun je gelijk zien wat voor soort ouders er voor deze school kiezen.

Philippine Dankelman (30) woont in Haarlem met Reinier (35), James (5) en Philip (3) en is zwanger van de derde.

Hoe kies jij de juiste basisschool?

Loading ... Loading ...