Chef-kok

Zo eten zelfs de meest kieskeurige koters met de pot mee

‘Vitamientjes zijn je vriendjes!’. Weinig peuters die daarin trappen. Stronken broccoli belanden op de grond en doperwten worden behendig door de kamer gesmeten. De sfeer aan tafel slaat om en voor je het weet, zitten alle gezinsleden met een chagrijnig gezicht te wachten totdat dit helse uur voorbij is.

Maar geen nood! Er zijn een aantal tips en trucs, waardoor je peuter misschien nét iets beter gaat eten. Groente-weigeraars zullen hiermee niet meteen vegetable-lovers worden, maar hé: alle kleine beetjes helpen.

Tip 1: Relax mama

Allereerst is het belangrijk om re-de-lijk relaxt te blijven. Niet makkelijk wanneer je oogappel direct begint te pruilen bij het zien van een stukje courgette. Toch is het belangrijk om ontspannen met de situatie om te gaan, want je bent nog verder van huis als eten een negatieve lading krijgt. Praat gezellig met elkaar over de dag en focus je niet steeds op dat nog volle bord. Bedenk: ‘Dit is een fase’, want er komt een tijd waarin jouw peuter gewoon met de pot mee-eet. Echt waar!

Tip 2: Herhalen, herhalen, herhalen

Denk niet te snel dat je peuter iets niet lust. Kinderen moeten namelijk wennen aan nieuwe smaken. Dat betekent dat je peultjes niet vier tot vijf keer, maar vaak wel tien tot vijftien keer aan moet bieden voordat ze gegeten worden. Een klein muizenhapje per keer is voldoende, dus dwing je kind vooral niet om meteen hele porties naar binnen te werken. Anders wordt het een machtsspelletje en tja.. dat ga je nooit winnen. Geduld is een schone zaak.

Tip 3: Boterham met pindakaas

Blijf vooral geen uren aan tafel zitten. Begint je peuter te spelen met eten en is het duidelijk dat hij niets meer neemt? Ruim dan gewoon af. Doe wat je altijd doet. Eet een toetje samen of een stukje fruit, maar compenseer het gebrek aan groente niet met een boterham. Die kleine schatjes onthouden álles en daar word je de volgende dag snoeihard op afgerekend.

Die kleine schatjes onthouden álles en daar word je de volgende dag snoeihard op afgerekend.

Tip 4: Eet op tijd

Het kan handig zijn om op tijd te eten. Wanneer je kind moe is, wordt de kans namelijk groter dat hij zijn bord onaangeroerd laat staan. Daarom is het helemaal geen gek idee om de warme maaltijd eens ’s middags te serveren. Wie weet is er nog een restje soep over van gisteravond of wat pasta met rode saus uit de vriezer? Maak het jezelf niet te moeilijk. Een tomaatje of stukje avocado bij de boterham is ook al fantastisch.

Tip 5: Het komt goed

Het ‘creëren’ van een goede eter is een proces van vallen en opstaan. Maak je vooral niet te veel zorgen. Is je kindje actief en gezond? Groeit hij normaal? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Kinderen hebben zo hun periodes. Wie weet is jouw peuter over een paar jaar wel een gretige alles-eter.

Albertine Otten (33) woont in Utrecht en heeft een relatie met Wienke (35). Samen hebben ze dochters Violet (3) en Minou (0).

Heb jij een moeilijke eter? Wellicht dat dit succesrecept van foodblogger Franceska eens niet op de vloer belandt. En mocht je je afvragen waarom Franse kinderen altijd zo netjes aan tafel blijven zitten, Albertine zocht het voor je uit.

Maak jij je (erg) veel zorgen als je kind zijn groente laat staan?

Loading ... Loading ...