Chef-kok

Zo blijf je een relaxte moeder volgens Elsbeth Teeling

Toen haar kinderen Keet (14) en Teun (8) jonger waren, moesten ze van blogger Elsbeth Teeling per se hun bord leegeten. Daar is de oprichter van de Club van Relaxte Moeders van teruggekomen. ‘Ik vind het belangrijker dat het gezellig is aan tafel.’

Snoeptomaatjes

‘Het spitsuur rondom het avondeten gaat meestal niet zoals je wilt. Dat moet je accepteren, anders krijg je alleen maar stress. Zo zit Teun rond die tijd vaak achter z’n iPad. Naar zijn zin eten we meestal iets te laat, dus negen van de tien keer komt de vraag: ‘Mahàmmm, mag ik alvast iets lekkers?’ Hij is gek op komkommer met ketchup en snoeptomaatjes. Daar eet hij terwijl ik aan het koken ben makkelijk een hele emmer van leeg. Daarna eet ‘ie natuurlijk niet altijd supergoed meer, maar dan heeft hij in ieder geval al lekker veel vitamines binnen.’

Variatie

Mijn man Henno kookt de laatste tijd vaker dan ik, omdat ik druk ben met m’n nieuwe boek. Hij vindt het leuk om naar 24Kitchen te kijken en thuis iets na te maken. Dat doet hij op z’n eigen gevoel. Recepten vindt hij irritant. Ik vind het juist fijn om precies te weten hoe ik alles moet aanpakken. Daarin verschillen we nogal. Wat er op tafel komt, proberen we zo veel mogelijk te variëren. De ene keer vlees, dan weer vis, af en toe vegetarisch. En soms een keer een diepvriespizza als we weinig tijd hebben of nog ergens naartoe moeten. Dat vind ik ook geen probleem.’

Spitsuur

‘De Club voor Relaxte Moeders is in 2012 ontstaan als promotie voor het boek dat ik had geschreven: Relax Mama! 101 tips om een relaxte moeder te zijn en blijven. Ik richtte een Facebook-groep op waarin ik ideeën en grapjes postte die in de lijn van het boek lagen. Een van de eerste berichten was de moeder-uitspraken-bingo, die meteen drieduizend keer werd gedeeld. Blijkbaar was er behoefte aan een plek waar je het moederschap kunt relativeren en op een positieve manier om jezelf kunt lachen, want de groep groeide als een malle. Inmiddels zitten we op bijna 150.000 likes en bloggen er meerdere moeders voor me.’

Relaxte mama

‘Mijn belangrijkste tip om tijdens het eten een relaxte moeder te blijven, is om niet te hoge verwachtingen te hebben van je kind. Waarom zou hij of zij alles meteen moeten lusten? Een kind moet de kans krijgen om iets te leren kennen. Toen Keet en Teun jonger waren, was ik aan tafel best streng. Bord leegeten, niet opstaan. Maar dat past eigenlijk helemaal niet bij me. Ik vind het nog steeds belangrijk dat Teun en Keet overal een hapje van proeven, maar ik wil vooral dat het gezellig is aan tafel. Ik zal ze nooit dwingen om iets te eten waarvan ik weet dat ze het niet lekker vinden of wat voor kinderen eigenlijk te ingewikkeld is.’

“Ik vind het nog steeds belangrijk dat Teun en Keet overal een hapje van proeven, maar ik wil vooral dat het gezellig is aan tafel.”

Rijst met niks

‘Keet woog maar 1,5 kg toen ze werd geboren, een soort pak melk. We zaten bovenop haar voeding, want ze bleef heel mager en klein. Zodra ze iets anders mocht dan melk, ging ik lekkere gezonde hapjes voor haar koken. Maar ze wilde niks, behalve potjes. Tot haar derde heeft ze niets anders gegeten. Ik was allang blij dat ze íets at, dus ik liet het maar zo. Inmiddels is ze 14 en eet ze bijna alles. Daardoor ben ik met Teun wat relaxter dan met Keet. Hij lust ook niet zo veel, maar ik denk nu: bij Keet is het ook goed gekomen.

“Op een dag gaat hij vast iets anders eten dan pasta zonder saus en witte rijst met niks.”

Groentefreak

‘Doordat Teun z’n eten het liefst zo eenvoudig mogelijk heeft, ging ik steeds saaiere gerechten maken. Daar vond ik niets aan, want ik hou juist van koken. Om dat plezier terug te halen, besloot ik om iedere week een weekmenu te bedenken dat ik op de Club van Relaxte Moeders plaatste. Dan dacht ik er even over na en kon ik meer variëren. De weekmenu’s werden gelijk supergoed gelezen, wat voor mij een stimulans is om er tijd in te blijven steken. Maar ik vind het vooral belangrijk dat Teun ziet dat zijn vader en moeder lol hebben in recepten bedenken en koken. Ik wil dat hij van ons meekrijgt dat eten een feestje kan zijn.’

Succesrecept: Geroosterde tomatensoep

‘Dit recept is een van mijn favorieten, allereerst omdat iedereen het lekker vindt. Twee: je hebt het gevoel dat je een echte vitaminebom eet. Drie: je schuift tomaten in de oven en hebt er verder geen omkijken meer naar, maar de heerlijke geur trekt wel door je hele huis. Dat geeft je het idee dat je een echte oermoeder bent.’

35 min bereidingstijd – 2 uur oventijd

Ingrediënten:
  • 1 kg tomaten, gehalveerd
  • olijfolie, om mee te besprenkelen
  • 5 ongepelde tenen knoflook
  • 1 rode paprika, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
  • 1 klont roomboter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 winterwortel, geschrapt en in blokjes
  • 1 blik tomaten (400 g)
  • 1 liter tuinkruiden- of groentebouillon

Bereiding:

–     Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de tomaten met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Stop de knoflooktenen tussen de tomaten en zet de schaal ca. 1 uur en 30 minuten in de oven (en ga ondertussen iets anders doen, of juist even lekker niets).

–     Voeg de paprika toe aan de tomaten en laat de schaal nog 30 minuten in de oven staan. Verwarm intussen de boter in een soeppan en fruit de ui en wortel ca. 10 minuten tot ze lekker zacht zijn.

–     Haal de schaal uit de oven, ontvel de paprika met een scherp mesje. Druk de zachte knoflookpuree uit de teentjes boven de pan met het ui-wortelmengsel. Voeg ook de geroosterde tomaten, ontvelde paprika en het blik tomaten toe.

–     Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep op laag vuur 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer, breng op smaak met zout en peper.

Dit recept komt uit het boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van Elsbeth, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is voor € 16,99 verkrijgbaar bij onder andere bol.com en verschillende boekwinkels.

Elsbeth Teeling (48) is blogger en richtte de Club van Relaxte Moeders op. Ze is getrouwd met Henno (43) met wie ze twee kinderen heeft: Keet (14) en Teun (8). Je vindt haar blogs op www.clubvanrelaxtemoeders.nl.

Easy Peasy schrijfster Claire van den Heuvel voedde haar kinderen volgens haar eigen stijl op, waardoor ze makkelijke eters werden. Ze deelt een vitaminebom van een recept: haar lievelings pastasaus. Heb jij een moeilijke eter? Zo eten zelfs de meest kieskeurige koters met de pot mee.