Zwanger A baby girl sits on a Bertoia side chair.

Wel of niet weten wat je krijgt?

‘Dan weet je tenminste of je roze of blauw moet kopen’. ‘Maar dan mis je die verrassing bij de bevalling!’ ‘Hoezo wil je het geslacht weten, dat kan je toch zo al zien aan die puntbuik van je?’ Wel of niet weten of je een jongetje of meisje krijgt: het is, zacht uitgedrukt, nogal een discussiepunt. Twijfel je nog? Een paar voors en tegens op een rijtje.

Pro

Pregnant Woman With Baby Belly DanglingBakerpraatjes

‘Oh jaa jaja, ik zie het al, je draagt laag: dat wordt een dametje!’ Aldus menig bijdehante voorbijganger die een zwangere vrouw spot. Hoe fijn is het dan om zo iemand met een paar woorden de mond te snoeren. En ze daarmee hopelijk af te brengen van die eeuwige bakerpraatjes.

Meten is weten

Als zwangere snak je naar iedere flinter informatie die er over je kind te krijgen is. Dan heb je tenminste wat te vertellen, als mensen vragen hoe het gaat. Maar zo’n echo is soms zo troebel als de Ganges (is het een been? Een neusbotje?) en je verloskundige kan vaak ook niet méér vertellen dan dat je kindje kleine voeten heeft en graag met zijn hoofd naar beneden hangt.  Totdat-ie de volgende keer gedraaid is, en die voeten vuistjes bleken. Daarom: concrete data graag.

Je partner

En wat dacht je van je partner? Want misschien vind jij het allemaal wel best -jij bent ten slotte degene die jullie kindje voelt, en dat is eigenlijk alles wat je wil weten- maar voor de ander is het soms moeilijker om een voorstelling te maken van jullie telg. Hoe meer hij weet, hoe meer het voor hem ook gaat leven.

Tijdsbesparing

Want in plaats van twee namen, hoef je nu nog maar één naam te bedenken. Scheelt je bakken met tijd die je nu kan besteden aan véél minder belangrijke zaken als hydrofiele doeken en rompers.

Zekerheid

Je zal de eerste niet zijn die onder invloed van hormonen ineens de grootste controlfreak is geworden. En zo gek is dat niet: er komt superveel op je af, je moet nadenken over borstvoeding en weet nog steeds niet waar die Maxi-Cosi nou voor is. Dan is het fijn als er tenminste één ding zeker is.

CON

Bakerpraatjes

Ok ok, hoewel die bakerpraatjes hartstikke vermoeiend zijn, heeft het ook wel wat, dat eindeloze gissen en staren naar de buik. Bovendien heb je op die manier altijd een gespreksonderwerp bij de hand. Heel handig tijdens familiefeestjes of borrels met vage kennissen.

Niet zo praktisch

Het meest gebruikte argument van alwetende ouders is dat het ‘zo lekker praktisch is’. Want: ‘Dan weet je tenminste of je straks jurkjes of broekjes kan inslaan.’ Maar wat als je een dochter krijgt met een aangeboren bloedhekel aan maillots? Of een jongetje met een voorliefde voor tule? Precies.

De lol van het niet-weten

Want waarom moeten we eigenlijk altijd alles weten? In een tijd waarin we onderweg op onze telefoons kunnen zien of we in een regenbui zullen belanden en we geen restaurant binnenlopen voordat we de recensies hebben gecheckt, is het fijn om ook een keer iets te raden over te laten.

Geen teleurstelling

‘Maar ik wil helemaal geen jongen!’ riep niemand, ooit, in een verloskamer. Hoezeer je ook hoopte op zoete jurkjes en balletlessen: als je je kindje ziet, maakt het allemaal niet meer uit.

Eindstreep

Moeten we het nog hebben over Het Moment waarop je je kind voor het eerst ziet? Hoe je die laatste minuten hebt overleefd omdat je eindelijk het grote geheim zou gaan onthullen? En hoe dat de aller-allergrootste verrassing ooit is?

Over de auteur: Nienke Blokhuis (33) woont in Amsterdam met Is (3,5), Gidus (1) en Stijn (36).

Wil jij weten of je een jongetje of meisje krijgt?

Loading ... Loading ...