Zwanger A baby girl sits on a Bertoia side chair.

Wel of niet weten wat je krijgt?

‘Dan weet je tenminste of je roze of blauw moet kopen’. ‘Maar dan mis je die verrassing bij de bevalling!’ ‘Hoezo wil je het geslacht weten, dat kan je toch zo al zien aan die puntbuik van je?’ Wel of niet weten of je een jongetje of meisje krijgt: het is, zacht uitgedrukt, nogal een discussiepunt. Twijfel je nog? Een paar voors en tegens op een rijtje.

Pro

Pregnant Woman With Baby Belly DanglingBakerpraatjes

‘Oh jaa jaja, ik zie het al, je draagt laag: dat wordt een dametje!’ Aldus menig bijdehante voorbijganger die een zwangere vrouw spot. Hoe fijn is het dan om zo iemand met een paar woorden de mond te snoeren. En ze daarmee hopelijk af te brengen van die eeuwige bakerpraatjes.

Meten is weten

Als zwangere snak je naar iedere flinter informatie die er over je kind te krijgen is. Dan heb je tenminste wat te vertellen, als mensen vragen hoe het gaat. Maar zo’n echo is soms zo troebel als de Ganges (is het een been? Een neusbotje?) en je verloskundige kan vaak ook niet méér vertellen dan dat je kindje kleine voeten heeft en graag met zijn hoofd naar beneden hangt.  Totdat-ie de volgende keer gedraaid is, en die voeten vuistjes bleken. Daarom: concrete data graag.

Je partner

En wat dacht je van je partner? Want misschien vind jij het allemaal wel best -jij bent ten slotte degene die jullie kindje voelt, en dat is eigenlijk alles wat je wil weten- maar voor de ander is het soms moeilijker om een voorstelling te maken van jullie telg. Hoe meer hij weet, hoe meer het voor hem ook gaat leven.

Tijdsbesparing

Want in plaats van twee namen, hoef je nu nog maar één naam te bedenken. Scheelt je bakken met tijd die je nu kan besteden aan véél minder belangrijke zaken als hydrofiele doeken en rompers.

Zekerheid

Je zal de eerste niet zijn die onder invloed van hormonen ineens de grootste controlfreak is geworden. En zo gek is dat niet: er komt superveel op je af, je moet nadenken over borstvoeding en weet nog steeds niet waar die Maxi-Cosi nou voor is. Dan is het fijn als er tenminste één ding zeker is.

CON

Bakerpraatjes

Ok ok, hoewel die bakerpraatjes hartstikke vermoeiend zijn, heeft het ook wel wat, dat eindeloze gissen en staren naar de buik. Bovendien heb je op die manier altijd een gespreksonderwerp bij de hand. Heel handig tijdens familiefeestjes of borrels met vage kennissen.

Niet zo praktisch

Het meest gebruikte argument van alwetende ouders is dat het ‘zo lekker praktisch is’. Want: ‘Dan weet je tenminste of je straks jurkjes of broekjes kan inslaan.’ Maar wat als je een dochter krijgt met een aangeboren bloedhekel aan maillots? Of een jongetje met een voorliefde voor tule? Precies.

De lol van het niet-weten

Want waarom moeten we eigenlijk altijd alles weten? In een tijd waarin we onderweg op onze telefoons kunnen zien of we in een regenbui zullen belanden en we geen restaurant binnenlopen voordat we de recensies hebben gecheckt, is het fijn om ook een keer iets te raden over te laten.

Geen teleurstelling

‘Maar ik wil helemaal geen jongen!’ riep niemand, ooit, in een verloskamer. Hoezeer je ook hoopte op zoete jurkjes en balletlessen: als je je kindje ziet, maakt het allemaal niet meer uit.

Eindstreep

Moeten we het nog hebben over Het Moment waarop je je kind voor het eerst ziet? Hoe je die laatste minuten hebt overleefd omdat je eindelijk het grote geheim zou gaan onthullen? En hoe dat de aller-allergrootste verrassing ooit is?

Over de auteur: Nienke Blokhuis (33) woont in Amsterdam met Is (3,5), Gidus (1) en Stijn (36).

Wil jij weten of je een jongetje of meisje krijgt?

Loading ... Loading ...
Reacties (11)

Reacties (11)

 1. Marijke

  Ik ben in november uitgerekend van ons eerste kindje. Wij weten niet wat het wordt. Het klinkt heel cliché maar voor ons is het het belangrijkst dat alles erop en aan zit en het gezond is! Wij vinden de verassing en het gissen ook erg leuk. Een blauwe of roze kamer zal het toch niet worden voor ons! Jurkjes of echte jongenskleding kun je nog gauw genoeg kopen!

  1. Lotte van Mama is Alles

   Gefeliciteerd met je zwangerschap Marijke! Hoe voel je je?

 2. Iris

  Wij wisten het bij beide kinderen bewust niet, je ziet al zoveel op de echo’s, wij vonden het mooi om nog iets mysterieus te houden.. Het praktische argument vond ik niet echt noemenswaardig, wij wilden toch geen blauwe of roze kamertjes.. De eerste kleertjes neutraal gekocht en voor de rest heeft de kraamvisite destijds gezorgd 😊

  1. Lotte van Mama is Alles

   Dat zijn mooie verrassingen geweest Iris!

 3. Jose

  Bij ons eerste kindje wilde we het geslacht niet weten. Moet zeggen dat het echt wel een kick was om er bij de geboorte achter te komen dat we een zoon hadde gekregen. Nu zwanger van nummer 2 en nu weten we dat we weer een zoon krijgen. Ik vind het vooral praktisch heel handig op dit moment maar moet zeggen de verrassing is echt wel leuker.

  1. Lotte van Mama is Alles

   Gefeliciteerd met je zwangerschap Jose! Gaat alles goed?

 4. Harmke

  Ik wilde het graag weten omdat tot die tijd het zo abstract was. Je had het steeds over ‘het’. Toen ik wist dat het een meisje werd, werd het voor mij ook meteen veel meer een persoon. En voordat we het wisten en we zeiden een keer geen ‘het’ (vond ik namelijk zo kil klinken) was het meteen ‘o, wordt het een jongetje/meisje?’ Daar ben je ook vanaf, wij hebben toen wij het wisten ook meteen verteld aan onze omgeving. Wij hebben alleen wel gezegd dat als het niet zichtbaar zou zijn met de echo, dat we geen speciale echo zouden laten doen om erachter te komen. Zo belangrijk was het ook niet om van te voren te weten.

  1. Lotte van Mama is Alles

   Ik begrijp het Harmke! Hoe oud is je kleine nu?

 5. Miriam Smith

  ik heb 22 jaar geleden een meisje gekregen maar ik wou het niet weten tot op de dag

  1. Lotte van Mama is Alles

   Was het een bijzondere verrassing Miriam?