Zwanger

Wat zijn kraamtranen?

Je baby is gezond, jij zit op een roze wolk en dan ineens… begin je te huilen. Heel hard. En niet te stoppen. Wat krijgen we nou? Geen paniek: het zijn maar kraamtranen. Treur niet (of wel ;-). Die tranen gaan weer over, maar bovenal: ze hebben een functie.

Waar komen kraamtranen vandaan?

Zeker de helft van de pasbevallen vrouwen heeft er last van. Kraamtranen, ook wel de ‘babyblues’ genoemd, worden veroorzaakt door een mix van schommelende hormonen, moeheid, de spanningen van de afgelopen dagen en het wennen aan je nieuwe rol als moeder. Niet zo gek ook als je bedenkt door wat voor rollercoaster je gaat in de dagen na de bevalling: je bent nog niet bijgekomen van het baren en van het ene op het andere moment gaat al je energie, én die van je partner, naar dat kleine frummeltje. Er moet gevoed worden (dag én nacht), iedereen wil naar de baby komen kijken, je lichaam moet nog helen, jij en je partner moeten een nieuwe dynamiek vinden, er komt een bom aan hormonen los en dat alles op precies nul uren aan slaap.

‘Er komt een bom aan hormonen los en dat alles op precies nul uren aan slaap.’

Wat kun je verwachten

Kraamtranen dienen zich meestal zo’n drie of vier dagen na de bevalling aan, en duren een paar dagen tot een week. Wat je kunt verwachten? Nou, tranen dus. En een onbestemd ongelukkig gevoel zonder aanwijsbare reden. Ook kun je (extra) last hebben van slapeloosheid, negatieve gedachten, spanningen of stemmingswisselingen.

Waar zijn kraamtranen goed voor?

Welk doel kraamtranen precies hebben is nooit vastgesteld, ook al is er genoeg onderzoek naar gedaan. Wel weten we dat huilen vaak enorm oplucht. Na een (zware) bevalling, slapeloze nachten en genoeg onzekerheden om een boek mee vol te schrijven is het helemaal niet gek om even lekker een potje te janken. Vergeet niet dat je de afgelopen dagen en uren al meer ervaringen hebt opgedaan dan de laatste jaren. Ons advies: let it go, let it go.

‘Ons advies: let it go, let it go.’

Hoe ga je ermee om

In drukke tijden van weinig slaap en veel bezoek kunnen kraamtranen behoorlijk onhandig uitkomen. Je bent waarschijnlijk toch liever alleen met je baby en/of partner als de sluizen eenmaal opengaan. Heb je toch de pech dat je oudtante op de thee is, net als je traanbuizen het begeven? Laat het dan maar gewoon even gebeuren. Trek je desnoods even terug in een andere kamer maar verontschuldig je nooit. Kraamtranen horen er nu eenmaal bij. Grote kans trouwens dat je oudtante ze zelf ook heeft gehad en dus precies weet waar je momenteel doorheen gaat. Niks om je voor te schamen dus.

Wees lief voor jezelf

Laat kraamtranen je niet uit het veld slaan maar je juist beseffen wat voor megaprestatie je hebt geleverd en aan het leveren bent. Het kan helpen om gewoon even geen bezoek te laten komen en veel huid op huid contact met je baby te hebben. Goed voor de bonding met je kind én de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine. Zorg dat je niet hoeft te koken en bestel lekker waar je zin in hebt. Doe een extra dutje terwijl je partner de voedingen voor zijn of haar rekening neemt en geef jezelf de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie. Je bent moeder, hallo hey.

Als kraamtranen aanhouden

Heb jij maanden na de bevalling nog steeds last van een (heel) somber, angstig of neerslachtig gevoel? Maak dan een afspraak met je huisarts of verloskundige. Mocht je last hebben van een postnatale depressie is deze heel goed te behandelen, zeker als je vroeg aan de bel trekt.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2).

Je kunt je ook voor de geboorte al voorbereiden op de kraamtijd. Een kraamplan scheelt je veel stress, energie en tranen. Weet jij al hoe je wilt bevallen? Een doula kan helpen bij een prettige bevallingservaring.

 

Hoe heb jij je kraamtranen ervaren?

Loading ... Loading ...