Zwanger

Wat kun je verwachten van een keizersnede?

Een keizersnede kan een heel ander ‘einde’ van je zwangerschap betekenen dan je je wellicht had voorgesteld. Toch valt er nog een heleboel naar je hand te zetten, zeker als je een geplande (gentle) sectio hebt. Alles over de keizersnede.  

In Nederland wordt 17% van de baby’s door middel van een keizersnede geboren en dat percentage neemt elk jaar toe. Wat zijn de meest voorkomende redenen voor een keizersnede, wat kun je verwachten van een (geplande) keizersnede, van het herstel en de algehele ervaring? Waar heb je eigen inbreng en wanneer moet je je overgeven aan het vakkundige ziekenhuisteam?    

Wat is een keizersnede? 

Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand geboren, door middel van een (keizer)snede net boven het schaambeen. In medische termen heet een keizersnede een ‘sectio caesarea’.  

Voorafgaand aan de operatie worden jij en je partner aangekleed voor de operatiekamer (OK) en krijg je een ruggenprik. Deze ruggenprik verdooft alleen je onderlichaam, waardoor je er helemaal bij blijft. Je voelt een lichte druk wanneer de sectio wordt gemaakt, maar geen pijn. Wel kun je wat gesjor aan je lijf ervaren. Partners kunnen plaatsnemen aan het hoofdeinde zodat jullie samen de geboorte zien. De baby wordt uit de buik gehaald, de navelstreng doorgeknipt en de gezondheid gecheckt. Meestal wordt de baby daarna even bij je gelegd. Tegelijkertijd wordt de placenta verwijderd, krijg je een antibioticum en een middel om ervoor te zorgen dat je baarmoeder samentrekt. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen, zodat je hier niet voor terug hoeft te komen.  

Als de baby heel snel geboren moet worden ga je onder algehele narcose. Een geboorte via keizersnede duurt tussen een half uur en een uur.   

‘Een geboorte via keizersnede duurt tussen een half uur en een uur.’ 

Redenen voor een keizersnede 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het voor zowel de moeder als de baby veiliger is om de geboorte niet vaginaal, maar via een keizersnede plaats te laten vinden:  

  • Als de baby in stuit of dwars ligt. 
  • De baby niet door het bekken past. 
  • Een meerling ongunstig ligt in de baarmoeder. 
  • Je al eerder keizersnedes hebt ondergaan en de baarmoeder te kwetsbaar is voor een vaginale bevalling. 
  • Ontsluiting maar niet vordert. 
  • De placenta de baarmoedermond blokkeert. 
  • De baby al bekende afwijkingen heeft die een vaginale bevalling onmogelijk maken. 
  • Het om wat voor reden dan ook veiliger is voor moeder of kind om via een keizersnede te bevallen. 

Soorten keizersnedes 

Er bestaan verschillende soorten keizersnedes. Welke je krijgt is afhankelijk van jouw specifieke situatie en wensen. 

Geplande keizersnede: als er gedurende de zwangerschap complicaties ontstaan, word je door de verloskundige naar de gynaecoloog verwezen. Als jullie samen besluiten dat een keizersnede de veiligste manier is om te bevallen, wordt er een keizersnede gepland.  

Ongeplande keizersnede: als tijdens de bevalling blijkt dat een vaginale bevalling niet meer mogelijk is, krijg je een ongeplande keizersnede, ook wel een spoedkeizersnede. De baby wordt dan binnen 45 minuten geboren. 

Gentle sectio: er kan voor een gentle sectio (‘vriendelijke keizersnede’ gekozen worden, als je een geplande keizersnede hebt. Tijdens deze keizersnede wordt de sfeer in de OK aangepast. Het is er warmer, waardoor je baby na de operatie nog bij je kan blijven liggen, en niet meteen in een couveuse naar de verloskamer wordt gebracht. Ook heb je de mogelijkheid zelf muziek uit te kiezen en zie je de baby geboren worden. Om een vaginale bevalling zoveel mogelijk na te bootsen, wordt de baby langzaam uit de buik gehaald. Deze manier is nog niet in elk ziekenhuis mogelijk. 

Herstel na keizersnede 

Na een keizersnede blijf je meestal zo’n drie dagen in het ziekenhuis. Je baby wordt naast je in een bedje gelegd en je partner kan ook blijven. Het verpleegkundig personeel houdt je gezondheid deze dagen in de gaten terwijl jij kunt herstellen en je baby kunt leren kennen. 

Als je thuiskomt, krijg je hier nog de resterende kraamzorg. Vergeet deze dus niet te bellen voorafgaand aan je thuiskomst. Een keizersnede is een zware buikoperatie; voor het herstel staat dan ook zes weken. Het kan de eerste weken moeilijk zijn rechtop te lopen en ook lachen of niezen zullen niet van harte gaan. Maar heb je een gezond lichaam, dan zul je merken dat je al weer snel zelf dingen kunt doen. Doe het wel rustig aan, en neem alle hulp aan, die je aangeboden krijgt. Een goed herstel is essentieel. 

Volgende zwangerschap en bevalling na een keizersnede 

Aan een keizersnede houd je een litteken over in de baarmoeder, die ook zichtbaar is aan de buitenkant, net boven je schaambeen. Bij een volgende zwangerschap zal de verloskundige je rond de 34 weken overdragen aan de gynaecoloog, omdat er een kleine kans is dat de placenta zich aan het littekenweefsel hecht of het litteken scheurt tijdens een volgende bevalling. Om deze reden wordt ook geadviseerd minimaal een jaar te wachten met opnieuw zwanger worden.  

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2). 

Ligt jouw baby in stuit? Dan is het nog helemaal niet zo zeker dat je een keizersnede krijgt. Je kunt in ieder geval proberen de baby te draaien, met deze methodes. Acteur Winston Post zou de bevalling van zijn kinderen zó nog een keer mee willen maken: ‘Dat je je vrouw zo haar best ziet doen om een kind op de wereld te zetten. Die momenten vergeet ik nooit meer. Ik vind het supermooi dat ik dat heel bewust en van dichtbij heb mogen meemaken.’ 

Zou jij voor een ‘gentle sectio’ gaan?

Loading ... Loading ...