Tovenaar

Wat kost een kind?

Kinderen kosten geld, dat weten we allemaal. Maar hoeveel precies? En waar worden die euro’s allemaal aan besteed in welke levensfase? Alhoewel het krijgen van een baby onbetaalbaar is, is het praktisch gezien wel handig om enigszins te weten waar je aan toe bent.

Gemiddelden zijn (niet) alles

Gemiddeld kost een eerste kind in totaal 17% van het netto inkomen van het gezin. Dat percentage stijgt licht bij het krijgen van een tweede (26%) en een derde kind (33%)*. Dit zijn uiteraard gemiddelden; als je fan bent van design rompers of je kind al voor de basisschool op leesles wilt zetten, dient je portemonnee nog iets beter gevuld te zijn.

 

En hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft aan je kinderen.

*Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Kosten voor een kind van 0-4 jaar

Tijdens je zwangerschap begint het al: de babyuitzet is duur, zeker bij je eerste kind, als je alles nog moet aanschaffen (van bedje tot commode, kleding en wipper). De Consumentenbond komt daarvoor op een basisbedrag van €617,90. Daar zijn zaken als luiers, speelgoed en kinderopvang nog niet in meegerekend. Veel gezinnen verhuizen in deze periode, omdat ze er een tweede kind bij krijgen en het huis te klein wordt. Het is ook de periode waarin vaak moeders minder gaan werken. Er vliegt dus veel geld uit, maar komt minder binnen. Iets om rekening mee te houden.

Er is gelukkig ook een financieel voordeel aan deze levensfase: je kind mag meestal gratis naar binnen bij de dierentuin, het museum en de bus of trein.

“Geld mag dan niet gelukkig maken, je hebt het wel nodig om het geluk van je leven, je kinderen dus, te onderhouden.”

Kosten voor een kind van 4-12 jaar

Kinderen op de basisschool zijn juist een stuk goedkoper. Ouders betalen vaak enkel een vrijwillige ouderbijdrage, die vele malen lager is dan het kinderdagverblijf, en je kind is toch een groot gedeelte van de dag onder de pannen. Voor buitenschoolse opvang betaal je wel, maar luiers zijn op deze leeftijd niet meer nodig. Wat er bijkomt: kosten aan sportclubs en andere lidmaatschappen. En misschien wil je in deze periode wel starten met zakgeld.

Kosten voor een kind van 12-18 jaar

De kosten lopen weer op als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat. Ook hier geldt een ouderbijdrage. Daarnaast ben je geld kwijt aan kleding, een mobiele telefoon en contributie voor hobby’s. Rond hun 11e gaan veel kinderen naar de orthodontist; en een beugel is een grote kostenpost die kan oplopen tot een paar duizend euro.

Kosten voor een kind van 18+ jaar

Een studie of opleiding kost al gauw €30.000, mits je kind ‘m in vier jaar afmaakt. De bijdrage van de overheid voor studenten is geschrapt, alles moet dus via andere kanalen komen. Wil jij sparen voor de studie van je kind? Kijk dan maandelijks welk bedrag je kunt missen en laat dat automatisch overmaken op een spaarrekening met aantrekkelijke rente. Dan ben je tegen de tijd dat je kroost 18 jaar is, echt al een heel eind.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2)

Ben jij je nog aan het voorbereiden op je bevalling? Al denk je er nu niet meteen aan, deze gedachten zullen tijdens de bevalling door je hoofd spoken. Zanger Xander de Buisonjé heeft maar liefst drie gezonde kinderen, waarvan de laatste ter wereld kwam via een draagmoeder. Hij vertelt er openhartig over.

Spaar jij voor de studie van je kind?

Loading ... Loading ...