Tovenaar

Wanneer gaat mijn baby lopen?

Er komt een moment in het leven van elke moeder dat ze zich zorgen gaat maken over het al dan niet lopen van haar baby of dreumes. Is het heel vroeg dan moet je al heel snel ogen in je achterhoofd hebben. Is het juist erg laat, zijn de meningen van anderen niet van de lucht. Alles over leren lopen.

‘En, loopt ‘ie al?’ Je zal het geregeld horen met een kind onder de één jaar. Van vrienden zonder kinderen, die denken dat je kind al na een maand of drie door kamer rent, maar ook van doorgewinterde ouders die met een bezorgde blik naar je bijna eenjarige kijken.

Wanneer leert een baby lopen?

Baby’s kunnen aan het begin van hun leven alleen nog maar liggen. Dan gaan ze zitten, en dan kruipen (of iets dat daarop lijkt). Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer een baby zijn eerste stapjes zet. Gemiddeld beginnen baby’s zich vanaf 9 maanden op te trekken. Tussen de 12 en 15 maanden lopen ze als een krabbetje langs de bank en is hij anderhalf dan kan hij waarschijnlijk zelfstandig lopen. En jij er achteraan…

Hoe werkt dat?

Zowel zijn hersenen als z’n spieren moeten klaar zijn om het lopen onder de knie (snap je ‘m) te krijgen. Maar ook het karakter van jouw kleine mop werkt mee -of tegen. Heeft hij een enorme drive om op onderzoek uit te gaan, of kan hij zich nogal boos maken als er een speeltje buiten zijn bereik ligt? Dan heb je wellicht een doorzetter te pakken, die alles op alles zet om zich zelfstandig van plek naar plek te kunnen bewegen. En heb je een geduldig kind dat niets liever doet dan klooien met een paar poppetjes of al heel goed duidelijk kan maken wat-ie wil (en jou daarmee dat speeltje laat pakken), dan duurt het misschien wat langer. Alles is goed, het een is niet beter dan het ander.

Schoeisel en hulpmiddelen

De meeste experts zijn het erover eens: leer je kind thuis lekker op blote voeten lopen. Zo wordt de balans het beste gestimuleerd en heeft hij de meeste grip. Zodra hij ook buiten zelf wil lopen, is het tijd voor zijn eerste schoentjes. Laat je hierover goed adviseren bij een degelijke kinderschoenenwinkel.

VeiligheidNL raadt het gebruik van loopstoeltjes af. Er gebeuren wereldwijd veel ongelukken mee. En de loopontwikkeling zou met zo’n stoeltje eerder vertraging oplopen dan een spurt nemen. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je kind een heleboel heeft om zich aan op te trekken. En moedig dat ook aan. De box is daar heel geschikt voor, met die kleine spijltjes die je kind goed kan vastgrijpen. Maar ook lage (salon)tafeltjes, boekenplanken en stoelen zijn de hemel voor wandelaars in spé.

‘Dé manier om je huis te checken is eens een dagje op handen en knieën achter je kind aan schuifelen.’

Maak je huis loop-proof

That said, maak je huis behalve loop-proof ook loop-veilig. Zorg dat boekenplanken vastzitten, zware kasten tegen de muur worden gespijkerd en er geen glazen hete thee of messen op tafeltjes liggen waar je kind nu zelf bij kan. Dé manier om je huis te checken is een dag op handen en knieën achter je kind aan schuifelen. Wat komt hij tegen? Waar kan hij al bij? Maar ook: waar kan hij nog net níet bij? Zorg dat je dreumes de boel ongestoord kan verkennen terwijl jij met een gerust hart op de bank zit.

Meningen van anderen

Kan jouw kind nog niet lopen op de leeftijd dat gemiddeld Nederland dat wel doet? Maak je geen zorgen. De meeste kinderen gaan uiteindelijk gewoon lopen. Al doet elk kind dat op zijn eigen tijd. Maak je je zorgen? Plan dan een extra afspraak bij het consultatiebureau, zij kunnen je eventueel aan een kinderfysiotherapeut koppelen. Maar dan nog: geduld is echt een schone zaak op dit gebied.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2).

Op hetzelfde moment dat jouw baby zich begint op te trekken aan die stijlvolle salontafel, kan hij eenkennigheid ontwikkelen. Onhandig als je je kind naar de crèche of opa en oma wilt brengen, maar er is wat aan te doen. Gaan jullie het erop wagen en binnenkort op vliegvakantie met de kleine? Dan kun je deze tips vast en zeker goed gebruiken.

Wanneer ging jouw kind lopen?

Loading ... Loading ...