Stylist

Waar je op moet letten bij een kinderwagen

Ben je klein of juist lang, ben je van plan om vooral in de stad te slenteren of ook op zanderige bospaden? Moet-ie in de kofferbak of het liefst ook in de handbagageruimte in het vliegtuig passen (ja, dat kan echt). Als je een kinderwagen uitkiest, ga dan eerst na of-ie aan je wensen voldoet.

Loop deze lijst na voor je er een aanschaft, dat bespaart je een hoop gehannes achteraf.

Hoe en waar woon je?

Ga even na hoe je woont en hoeveel ruimte je hebt. Als je klein woont is het fijn om een compact model te kiezen, dat je makkelijk kunt opbergen. Moet je trappen op, ga dan voor een lichtgewicht. Loopt er een onverhard pad naar je huis? Ga voor grote wielen, die doen het beter op ruige ondergronden. Moet-ie vaak in de kofferbak? Dan is het wel handig dat de wagen makkelijk in elkaar klapt. Allemaal dingen die het verschil maken tussen comfortabele blokjes om en zware trektochten.

Allemaal dingen die het verschil maken tussen comfortabele blokjes om en zware trektochten.

De Joolz Geo2 kan elk uitje aan, van strand tot de bergen of je favo ontbijttent.
Prijsindicatie: € 999

De Babyzen Yoyo+ kan in de handbagageruimte van de meeste vliegtuigen (check vantevoren).
Prijsindicatie: € 599

Is de kinderwagen veilig?

Dat kun je zelf nagaan. Een veilige kinderwagen heeft op z’n minst een stevige rem op twee wielen, dubbele inklapbeveiliging, een tuigje in het zitje (drie- of vijfpunts), goede vering en het liefst vier wielen. Drie kan ook, maar vier is nog stabieler.

Trouwens, de nieuwste wagens voldoen aan de Europese norm voor kinderwagens. Dat kun je zien aan de code EN 1888. Kijk dus altijd even of je de sticker met dit nummer ziet.

Wat heb je te besteden?

Je hebt kinderwagens van een paar honderd euro en je hebt kinderwagens van meer dan duizend euro. Je hoeft het niet peperduur te maken, het is maar net wat jij eraan uit kunt en wilt geven. Een tweedehandsje is ook prima. Let wel op een paar punten: is het frame sterk? Zijn er beschadigingen zoals deukjes te zien? Doen de remmen het, en zit er nog profiel op de wielen? Kan je de wielen eventueel makkelijk los kopen? Check ook of de bevestigingsklemmen nog goed blijven zitten en je baby niet beklemd kan raken.

De kinderwagens van Easywalker zijn scherp geprijsd en fijn in het gebruik.
Prijsindicatie: € 599

Is de hoogte goed?

Kies een kinderwagen die past bij jouw en je partner’s lengte. Verschillen jullie veel, kijk dan hoe hoog de duwstang kan en of je die makkelijk kan verstellen.


Complete hippe kinderwagen van Born Lucky met in hoogte verstelbare duwstang. Inclusief autostoeltje.
Prijsindicatie: € 295

Is het een duowagen?

Zie je een goede actie, kijk dan wel even of het om een kinderwagen of een combi kinder- en wandelwagen gaat. Een combi-wagen kun je ombouwen. Gedurende de eerste maanden ligt je baby erin, en zodra rechtop zitten lukt kun je de wagen ombouwen. Een combi/duo is duurder dan een basic kinderwagen, maar je bent zeker meer kwijt als je een nieuwe wagen moet kopen als je kleine kan zitten.


Complete kinderwagen plus autostoeltje van X-Adventure, heb je geen omkijken meer naar.
Prijsindicatie: € 379

Naar je toe of van je af?

Baby’s houden van aandacht, dat geeft ze de moed om zelf ook contact te maken. Wetenschappers van de Universiteit van Dundee ontdekten namelijk dat baby’s die hun moeder aankijken tijdens het wandelen, meer dan twee keer zo veel lachen als kinderen die in de rijrichting kijken. Ook is dit beter voor de taalontwikkeling van je kleine, want jullie zijn op deze manier meer in gesprek. En als de zon fel schijnt is het ook fijn om je baby naar je toe te keren. Vind je dit allemaal belangrijk, kies dan een wagen waarvan je de rijrichting kunt aanpassen.

In een Stokke kinderwagen ligt je baby extra hoog, zodat je goed contact kan maken.
Prijsindicatie: € 1.199

Heeft ie praktische extra’s?

Altijd goed om van tevoren te bekijken wat je kinderwagen allemaal in huis heeft. Zit er een opbergmandje onderin? Is die groot genoeg voor de boodschappen? Kun je de bekleding makkelijk wassen? Andere accessoires (vaak niet inbegrepen) zijn bijvoorbeeld meerijdplankjes, voetenzakken, parasols, bekerhouders, bijpassende luiertas, handenwarmers, regen- en zonnekappen en een reistas om de wagen in de vervoeren.

Een rib uit je lijf, maar hoe mooi is deze design kinderwagen plus bijpassende voetenzak en verzorgingstas van Mima? Dromen mag (en op Marktplaats staan er ook aardig wat, dus hou het in de gaten).

     

Prijsindicatie: 1099

Hebbes? Vergeet ook jezelf niet te verwennen dit bibberseizoen. We hebben de fijnste kleding en sieraden gevonden die zelfs de grootste zwangere koukleumen blij maken.

*Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Moet de kinderwagen het beste van het beste zijn voor jou?

Loading ... Loading ...