Ook zichzelf Stocksy beeld - dochter houdt vader's ogen vast in het bos

Zo kan Vaderdag ook verlopen…

In deze rubriek ga ik op zoek naar de grappige, herkenbare en soms gênante verhalen van blunderende mama’s en ongeremde kinderzielen. Vandaag: een ongemakkelijke verrassing op Vaderdag.

Afgelopen zondag was het Vaderdag. ‘Een feestdag ter ere van vaders, waarbij hun vaderschap, vaderlijke plichten en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd’, lees ik op Wikipedia. Voor mij was het vroeger vooral een dag om creatieve uitspattingen met houten ijsstokjes en Play-Doh de vrije loop te laten en die vervolgens te overhandigen terwijl we met z’n allen croissantjes verkruimelden in het grote bed.

Voor zover ik weet was mijn vader altijd wel blij met wat ik maakte, en anders was hij goed in het verbergen ervan. Want waar die kunstwerkjes van toen zich nu bevinden… Joost mag ’t weten.

De vader in dit verhaal had een iets andere ervaring op Vaderdag. Hij kreeg een – hoe zal ik het omschrijven – kijkje in de (confronterende) spiegel die kinderziel heet. Lees en huiver.

Vader P haalde dochter A vorige week op uit de kleuterklas. Het was de vrijdag voor Vaderdag en alle kindjes renden wild in het rond met kwasten en papier en de verf nog in hun haren. Het was duidelijk dat hier hard gewerkt was.

Dochter A rende op haar vader af zodra ze hem in het vizier had en duwde hem de klas weer uit ‘Nee papa, je mag niet kijken het is een verrassing, weg!’ Aangezien P niet op zijn achterhoofd was gevallen en bovendien goede ogen had begreep hij wel wat hier aan de hand was. De knutselwerkjes voor Vaderdag lagen in de verste hoek van de klas te drogen en de juf was nog bezig ze in te pakken. Toen ze hem zag kreeg ze een bijzondere blik in haar ogen. Was dat… Schaamte? Verwijt? Angst? Hij had niet lang hierover na te denken aangezien A hem met grof geweld de klas uitzette.

Zondagochtend werd P gewekt door een uitzinnige kleuter die bovenop ‘m sprong. ‘Fijne Vaderdag papaaaaa’, zijn vriendin overhandigde hem een kop koffie en A drukte hem een cadeautje in de hand. ‘Oeehhhh wat spannend wat zou het zijn?’ P dacht de spanning even op te bouwen maar A kon het niet meer voor zich houden: ‘Het is een memory spel! Met al jouw lievelingsdingen!’ So far het concept verrassing bewaren door een 4-jarige.

stocksy little photos

‘Ach, wat lief’ zei P. Dan staat mama er vast op. En jij. En pizza!’
Maar nee. Bij het openen zag hij direct de eerste afbeelding: een glas bier. Lachend zei P ‘Helemaal gelijk lieverd, papa houdt wel van een glaasje’, waarna hij de volgende afbeelding bekeek: een telefoon. Toen een laptop, de Playstation en de iPad. Enigszins beschaamd zei P: ’Nou lieverd, je hebt wel goed opgelet…’

Maar de uitmijter moest nog komen, de afbeeldingen waar zijn dochter hem zelf ook bij getekend had. Een poppetje dat een pot chocopasta leeg staat te lepelen, boerend aan tafel zit, hele harde scheten laat, springend óp de bank voor de tv (met voetbalshirt aan) zit…

Tja, zo kan je Vaderdag ook verlopen. Geleerde lessen: kinderen zijn de spiegels van de ziel. Maar wel met humor. Hoe verliep jouw Vaderdag? Laat het weten in de comments.

Over de auteur: Marije van Zoest (32) woont in Amsterdam met Arco (37) en dochter Ravi (0).