Tovenaar Cute Baby sitting beside a computer

Thuiswerken met een baby – hoe doe je dat?

Als ZZP’er ben je zo vrij als een vogel. En als je een kindje krijgt kun je gewoon vanuit huis blijven werken terwijl je baby slaapt of rustig rondkruipt door de kamer. Of toch niet…?

Het blijkt allemaal iets minder idyllisch. Thuiswerken met een baby is absoluut makkelijker dan thuiswerken met een peuter, die als je niet oplet de muur ondersmeert met glow in the dark klei of een knikker doorslikt. Maar toch.

Deadlines en discipline

Ook een baby heeft (veel) aandacht nodig. In combinatie met een naderende deadline niet ideaal. Ook mis je als ZZP’er collega’s om koffie mee te leuten en heb je een flinke dosis discipline nodig.

Korte nacht

En toch heeft thuiswerken met een baby wat mij betreft extreem veel voordelen. Je deelt je eigen tijd in, bespaart op kinderopvang, hoeft geen vrije dag op te nemen als je kindje ziek is, kunt je baby voeden wanneer je wilt en na een korte nacht heb je geen collega’s die vragen wat er met je gezicht is gebeurd. Maar hoe maak je een thuiswerkdag voor jezelf en je baby zo succesvol mogelijk?

Tip 1: Dutje = werken

Het klinkt als een open deur maar neem van mij aan: dat is het niet. Vaak genoeg blijf ik boven de krant hangen of grijp ik deze tijd aan om het Instagram-account van de buurvrouw aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Maar echt: zodra je die kleine handjes in die snoezige oogjes ziet wrijven, klap je laptop open een gáán. Dit is het enige moment van de dag om een uur of twee onafgebroken te werken en telefoontjes te plegen.

“Je kunt prima tikken met een baby op je buik.”

Tip 2: Pas je werkplek aan

Zet je werktafel naast de box (of andersom). Het lijkt misschien onlogisch en druk, maar uiteindelijk heeft iedereen hier wat aan. Terwijl jij werkt vermaakt je baby zich waarschijnlijk prima. Bovendien loop je zo niet de kans een kruipende baby kwijt te zijn in je eigen huis. Heeft ‘ie t gehad? Geef hem of haar een nieuw speeltje of knuffel: als het goed is kun je daarna weer even door. Heeft je baby behoefte aan meer (fysiek) contact? Neem hem of haar in de draagzak. Je kunt prima tikken met een baby op je buik. Nog gezellig ook.

Woman sitting on computer in living room with baby

Tip 3: Neem meerdere pauzes

Nee, een ononderbroken werkdag is niet realistisch met een kind in huis. En ja, aandacht geven aan zowel je werk als je baby kan frustrerend zijn. Vooral wanneer je ‘even snel’ die email wilt versturen, een laatste alinea wilt tikken of iets moet aanpassen. Liefst met tijdsdruk. En je baby op dat moment echt even opgepakt/geknuffeld/geëntertaind wil worden. Ga je niet lopen opvreten en neem gewoon even pauze om je kindje te knuffelen. Loop desnoods een blokje met de kinderwagen. Ook wel lekker voor je eigen drukke hoofd.

Tip 4: Doe het huishouden

Oké, maak het niet te gek, helemaal als je stress krijgt van multitasken. Maar even een wasje draaien, de luieremmer legen of boodschappen doen in je pauze zorgt er gewoon voor dat deze irritante klusjes je niet blijven achtervolgen en je ’s avonds wat eerder op de bank kunt ploffen.

Tip 5: Stop wanneer je klaar bent

Kijk, je bent niet voor niets gaan ZZP’en. Geen tijdrovende vergaderingen meer, eindeloze gesprekjes bij de koffieautomaat en tot 18.00 blijven zitten omdat dat nu eenmaal van je wordt verlangd. Ben je om 15.00 uur klaar? Klap die laptop dicht, zet je baby in de wagen en ga in het park zitten met een grote cappuccino.

Over de auteur: Marije van Zoest (32) woont in Amsterdam met Arco (37) en dochter Ravi (0).

thuiswerken met baby, doe jij het?

Loading ... Loading ...