Tovenaar

Stressloos verhuizen met kleine kinderen, kan dat?

Veel jonge gezinnen verhuizen op het moment dat er een eerste, tweede of derde spruit op komst is. De reden: ruimtegebrek en behoefte aan een tuin. Maar hoe pak je zo’n verhuizing aan als je al kleine kids hebt rondlopen (die vaak erg aan hun thuis gehecht zijn)?

Stuur je ze uit logeren tijdens het inpakken, neem je samen afscheid van het huis, maak je een feestje van hun nieuwe kamer of doe je alsof er niets aan de hand is? Alles om ervoor te zorgen dat je kleine straks niet vraagt wanneer jullie weer ‘naar huis’ gaan als je al lang en breed in het nieuwe stulpje zit.

Bereid je (mentaal) voor

Verhuizen: je hebt het vast en zeker al eens gedaan in je leven. Het is een hoop werk, veel stress, veel gesjouw en ook emotioneel geen kattenpis. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: met een klein kind wordt dit allemaal nog een stukje pittiger. Maar hoe zwaar ook: jij kan dit fixen. Denk er vooral niet te licht over en dan kan het achteraf alleen maar meevallen.

‘Alles om ervoor te zorgen dat je kleine straks niet vraagt wanneer jullie weer ‘naar huis’ gaan.’

Bereid je kind voor

Het hangt er helemaal vanaf hoe oud je kind is – een ouder kind kun je goed uitleggen wat er gaat gebeuren en wanneer. Bij kleine kinderen ligt dit anders. Ze hebben nog geen besef van tijd – vertel het dus niet te ver van te voren – en zullen het concept verhuizen wellicht überhaupt niet begrijpen. Duik daarom de bibliotheek in en huur of koop boekjes met dit thema. Is je kind meer van de filmpjes? De meeste kinderseries besteden ook aandacht aan dit onderwerp.

‘Laat je kind op de verhuisdozen tekenen, picknick op de vloer van je oude huis of laat ‘m schatzoeken in de nieuwe tuin.’

Maak er een avontuur van

Verhuizen kan juist ook voor kinderen stressvol zijn. Ze verlaten hun oude vertrouwde nest en zullen zich thuis moeten gaan voelen in een nog onbekende omgeving. Zorg dat de verhuizing en het nieuwe huis een positieve lading hebben, en maak je kind daarmee nieuwsgierig in plaats van angstig. Laat je kind op de verhuisdozen tekenen, picknick op de vloer van je oude huis of laat ‘m schatzoeken in de nieuwe tuin.

Regel opvang

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip uit dit lijstje: regel een oppas of – nog beter – laat je kind(eren) een paar nachtjes bij opa en oma logeren. Dit is zeker tijdens de échte verhuizing (het inpakken van de laatste spullen, het inrichten van het nieuwe huis) echt een vereiste. En wel om meerdere redenen.

  • Voor een kind kan het verwarrend zijn om z’n oude kamer ‘leeggehaald’ te zien worden.
  • Er slingeren overal gereedschappen, losse lampjes en schroeven rond. Geen ideale veilige omgeving voor die kleintjes.
  • Kinderen lopen letterlijk in de weg als je vaart probeert te maken met inpakken en sjouwen. En niet alleen omdat ze de verhuisdozen weer uitpakken. In het oude huis…
  • Je zal niet de eerste ouder zijn die tegen zijn kind begint te snauwen door de moeheid en verhuisstress. Doe jezelf en je kind een lol en laat ze lekker spelen in een andere vertrouwde omgeving.

Vergeet jezelf niet

Verhuizen staat in de top drie van meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Het is heftige business, niet alleen omdat het veel geregel, gedoe en gesjouw is. Ook jij verlaat je veilige basis, en misschien wel de plek waar je eerste kind geboren is. Neem tijd om afscheid te nemen van het huis, maar vooral ook om te wennen aan jullie nieuwe plek. Dat zal niet over één nacht ijs gaan en dat hoeft ook niet. Wees lief voor jezelf en plan na de verhuizing wat extra me-time in. Echt, you deserve it.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2).

Blíjf jij maar speelgoed inpakken van je mini-me? Misschien is het tijd om eens wat weg te gooien of geven. Dit zijn de do’s en don’ts bij uitpuilende speelgoedkisten. Rent jouw peuter stampvoetend door je nieuwe huis? Deze tips helpen je de peuterpuberteit te overleven.

 

Hoe heb jij verhuizen met kleine kinderen ervaren?

Loading ... Loading ...