Tovenaar

Slaapstijlen van dreumesen

Elk kind heeft een andere stijl van slapen, maar allemaal hebben ze natuurlijk genoeg slaap nodig. Met deze tips kom je erachter wat voor slaper je hebt, en hoe je je dreumes (en jezelf) kunt helpen aan een betere nachtrust.

 

Als je weet welk tukritme je kleine heeft, kun je proberen met de juiste tactieken wat meer slaap in z’n routine te wurmen. En daar heeft niet alleen je kind profijt van, want lijkt het je niet heerlijk als je theezakjes in het vervolg in je mok zitten in plaats van onder je ogen?

Dit zijn de typische slaapstijlen van dreumessen plus wat handige trucjes.

De nachtbraker

Je dreumes slaapt en dat betekent dat er geen seconde te verliezen is, want je weet nooit hoe lang het duurt voor je weer mag aantreden. Een hele film kijken met je lieverd zit er niet in, want je kleintje is na 1 of 2 uur al weer klaarwakker. Hallo, kleine nachtbraker.

Je kind lijkt niet kapot te krijgen, maar eigenlijk is-ie echt wel moe. Een bedritueel is een pré, en als dat niet genoeg is kan een warme kruik bij de voetjes helpen. Het hazenslapen gaat vanzelf over, tot die tijd is het het allerbelangrijkste dat je zelf zoveel mogelijk dutjes probeert mee te pakken.

De vroege vogel

Een wekker heb je al 1,5 jaar niet meer nodig, want je dreumes is je altijd voor. Is je kind altijd onhandig vroeg wakker? Dan kun je raden wat z’n slaapstijl is.

Wat vaak goed werkt is om je kind gedurende drie weken een uurtje later naar bed te brengen. Let er wel op dat-ie niet oververmoeid raakt. Als je kindje uit zichzelf wakker wordt is dat niet het geval. Na drie weken wordt hij als meezit vanzelf een uur later wakker. En kan jij nog iets langer een uiltje knappen.

De kieskeurige slaper

Je kind slaapt als een roos. Tenminste, als ‘ie in z’n eigen nest ligt. Gaan jullie naar opa en oma of op vakantie, dan is de pret over. Je hebt te maken met een kieskeurige slaper.

De key zit ‘m in de voorbereiding. Vertel je kind wat jullie gaan doen, en zorg dat je ‘m de tijd geeft om te wennen aan de nieuwe slaapplek. En zorg dat je iets vertrouwds meeneemt, een shirt van jou, zijn vaste dekentje of een knuffeldoekje.

 

Je kind wil alles, als het maar niet betekent dat-ie z’n bed in moet zonder jou.

De slaapweigeraar

Je kind is met geen mogelijkheid in slaap te krijgen. Erbij gaan liggen wil nog wel eens helpen, maar zelfstandig wegdoezelen zit er niet in. Je kind wil alles, behalve z’n bed in zonder jou.

Het kan heel goed zijn dat je kindje ‘s avonds nog druk is met het verwerken van prikkels. Daarom is het fijn om rustig de dag af te bouwen. Aan een kort bedritueeltje heb je waarschijnlijk niet genoeg. Op tijd de schermen uit, een boekje lezen, rustig knuffelen en heel langzaamaan schaapjes tellen en zie daar; dromenland. Hoop je dan, he.

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (33) en dochter Evi-Aiko (1).

Dat je best goed op twee uur slaap kunt functioneren, hoeft jouw dreumes je natuurlijk niet te vertellen. Dat, en nog 23 andere dingen, weet jij heel goed sinds je moeder bent. Voorlezen wordt nog eens je lievelings tijdverdrijf, met deze gezellige babyboeken. Hebben! Kan je de succes slaapverhalen van andere ouders niet meer aanhoren? Laat het van je afglijden, dit zijn de grootste misverstanden over doorslapen.

 

Kan jij wel wat slaaptips gebruiken voor je dreumes?

Loading ... Loading ...