Ook zichzelf

Seksen tijdens de zwangerschap, ja of nee?

Als je zwanger bent veranderen de hormoonspiegels in je lichaam en daarmee vaak ook je libido. De ene dag slaat die op tilt, de andere dag rol je gauw naar je eigen kant zodra het licht uit gaat. Maar kan het nou eigenlijk kwaad of baat om te rollebollen als er een baby in je groeit? Gynaecoloog Florien ten Cate van Woman’s Health Care Amsterdam beantwoordt vier vragen over seks die iedere zwangere bezighoudt.

Is seksen tijdens de zwangerschap veilig?

“Seks tijdens de zwangerschap is veilig, tenzij er een situatie is waardoor seks absoluut af te raden is. Dit is het geval als je vaginaal bloedverlies hebt, je vliezen gebroken zijn, er een dreigende vroeggeboorte is óf als de placenta laag ligt (placenta praevia).”

“De ene dag slaat die op tilt, de andere dag rol je gauw naar je eigen kant zodra het licht uit gaat.”

Waar is seks goed voor tijdens de zwangerschap?

“Het is een manier om samen met je partner te genieten en te ontspannen. Door de komst van een kind verandert er veel aan je lichaam en in je leven. Dit geldt ook voor je partner, al zal hij dit anders beleven, vooral vóór de geboorte. Intimiteit versterkt de band die jullie samen hebben.”

Waar moet je op letten?

“Seks moet voor jullie allebei fijn zijn. Ga er alleen voor als je zin hebt en stop als het pijn doet. Als je zwangerschap vordert merk je vanzelf dat sommige houdingen minder prettig worden. Zwangeren krijgen vaker last van een vaginale schimmelinfectie. Dat merk je door meer en brokkelige witte afscheiding en soms ook jeuk en pijn. Als je deze klachten hebt en seks is pijnlijk kan je het beste contact opnemen met je dokter. Heb je pijn tijdens de seks maar ga je toch door? Dan kunnen je bekkenbodemspieren verkrampen. En dat kan lang pijn doen. Voorkom dit en neem bij pijn contact op met een arts om te kijken of er een behandelbare onderliggende oorzaak is.”

Zijn er ook nadelen aan seks tijdens de zwangerschap?

“Als je snel last hebt van harde buiken kan dit toenemen als je seks hebt. Als je vliezen gebroken zijn moet je geen seks hebben, omdat het risico op een infectie in de baarmoeder dan groter is. Ook bij bloedverlies moet je geen seks hebben.”

 

Lees hoe Jim Bakkum en zijn vriendin de zwangerschap beleefden. Spoiler: Jim herinnert zich niet bepaald elke periode nog..

Doen jullie het nog nu je zwanger bent?

Loading ... Loading ...