Chef-kok

Viskoekjes van kabeljauw, aardappel en courgette

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3.83
Loading...
Makkelijk40 min. bereiden

Op vrijdag kun je je eigen viskraampje runnen. Zijn je koters al groot genoeg, dan kun je ze prima inzetten als assistent. Of nodig wat vriendjes uit en laat ze lekker hun eigen viskoekjes kneden. Het is tenslotte weekend.

Ingrediënten

Voor 6 personen
  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 500 gram kruimige aardappels
  • 120 gram broodkruimels
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels bieslook, fijngesneden
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 2 theelepels Worcestersaus
  • 150 +- gram Halve courgette
  • 1 liter visbouillon, afgekoeld
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Bereiding

  1. Schil de aardappels, snij ze in ongeveer gelijke stukken en breng ze in de visbouillon aan de kook.
  2. Laat 20 minuten koken, zet het vuur laag en voeg de kabeljauwfilet toe.
  3. Laat nog 5 minuten koken (prik even in de aardappels om te kijken of ze al zacht zijn). Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken. Doe de aardappels en de vis terug in de pan en laat op een zacht vuurtje, terwijl je blijft omscheppen, nog een minuutje ‘droogkoken’. Haal van het vuur maak er met de stamper puree van.
  4. Terwijl de aardappels koken, rasp je de courgette in de mengkom.
  5. Voeg de eieren, het broodkruim, de peterselie, bieslook, Worcestersaus, zout en peper toe.
  6. Meng de puree goed met het courgette-eimengsel.
  7. Proef of het mengsel goed op smaak is: verhit de olie in een koekenpan. Maak met je handen eerst een klein viskoekje en bak deze in de olie, 4 minuten aan beide kanten. Zet het vuur uit en proef. Voeg eventueel nog kruiden, zout, peper en/of worcestersaus toe.
  8. Maak nu de viskoekjes. Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Twee of max drie vingers dik is goed. Je hebt genoeg voor 18 stuks.
  9. Verhit de olie weer in de koekenpan. Als de olie flink heet is, leg je voorzichtig de viskoekjes in de pan. Ze bakken het mooist als de pan niet te vol zit. Zorg ervoor dat de pan niet te vol zit, dan bakken ze namelijk minder mooi. Bak ze vijf minuutjes per kant. Als het te hard gaat, zet je het vuur wat lager. Hou de viskoekjes warm in een ovenschaal afgedekt met folie. Voeg eventueel nog een beetje olie toe voor je de volgende lading viskoekjes. Bak ze allemaal, als ze zijn afgekoeld, kun je ze goed invriezen!

Tip: De viskoekjes zijn lekker met doperwtjes, munt en ravigottesaus!

Hmmm, viskoekjes. Hoe eet jij of je kleine ze het liefst?