Chef-kok

Lente-ragout met kip en groenten

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4.00
Loading...
Gemiddeld50 min. bereiden

Kinderen hoor je bijna nooit klagen als ze ragout voorgeschoteld krijgen. Je kunt dit gerecht samen met rijst invriezen, dus als een complete maaltijd. Ook heerlijk als je nog geen peuter te voeden hebt.

Ingrediënten

Voor 6 personen
  • 2 eetlepels peterselie
  • 2 eetlepels bieslook
  • 1 eetlepel kervel
  • 1 eetlepel dragon
  • 400 gram kippendijen
  • 100+20 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 stuks middelgrote wortels
  • 2 stuks kleine prei
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 snufje Zwarte peper en zout
  • 100 gram doperwtjes (eventueel)
  • 100 gram mais (eventueel)

Bereiding

  1. Maak het kruidenmengsel door alle kruiden te mengen.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kippendijen op een bakplaat en strooi er een beetje zout over. Zet ze ongeveer 20 minuten in de oven. Haal eruit en laat iets afkoelen.
  3. Terwijl de kippendijen in de oven staan, kun je de overige dingen doen: snij de bleekselderij, prei en wortel in de lengte doormidden en snij vervolgens in dunne plakjes.
  4. Maak nu de ragout. Verhit de boter in een pan. Laat deze rustig smelten, maar vooral niet bruin worden. Voeg met het vuur heel laag, beetje bij beetje de bloem toe en blijf continu doorroeren totdat er een dikke pap ontstaat. Dit is je roux. Voeg nu (blijf roeren) 100 ml bouillon toe. Het ‘papje’ wordt nu eerste een dikke brei! Blijf goed roeren terwijl je steeds 100 ml bouillon toevoegt. Dit blijf je doen tot de bouillon op is. Als de bouillon helemaal is opgenomen heb je de basis van de ragout. Laat op het zachtste vuurtje de ragout opstaan. Wel af en toe roeren hoor.
  5. Dan de groenten. Verhit in een koekenpan de 20 gram boter. Als de boter is gesmolten, voeg je de wortel, prei en bleekselderij toe en deze laat je vijf minuutjes zachtjes bakken. Pas wel op dat de groenten niet bruin worden. Doe ze na deze vijf minuten bij de ragout.
  6. Snij de kip in kleine stukjes en voeg bij de ragout. Mocht je ook nog mais en erwtjes in de ragout willen, doe ze er dan nu bij. Roer weer goed door, ook goed over de bodem. Laat de ragout nu nog zo’n vijf minuutjes zachtjes opstaan.
  7. De kruiden en de crème fraîche kunnen er nu bij. Voeg naar smaak peper en zout toe. Roer voor de laatste keer goed door. Aan tafel!

Tip: De ene keer met rijst, de andere keer met tomatensalade. En maak je wat extra kruidenmengsel, dan zet je zo een kruidenboter op tafel!