Stylist

Prins ♥ prins en andere sprookjes

Deze kinderboeken gaan wél met de tijd mee

Op zolder liggen mijn favoriete boeken van vroeger geduldig te wachten tot mijn dochter Puck ze kan lezen: klassiekers zoals Matilda van Roald Dahl, Floddertje van Annie M.G. Schmidt en Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren. Alle drie op hun eigen manier heldinnen en ware rolmodellen.

En toch zocht ik nog een paar boeken die thema’s aansnijden die nu spelen. In Jip en Janneke taal natuurlijk, en het liefst een beetje mooi geïllustreerd. Ik kwam hele leuke tegen, bijvoorbeeld over opgroeien in een groot Marokkaans gezin of een prins die verliefd werd op een prins.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – Elena Favilli, Francesca Cavallo

Een modern sprookjesboek vol heldhaftige verhalen over rebelse vrouwen die op hun eigen manier de wereld hebben veranderd, van Coco Chanel tot Michelle Obama en Serena Williams. Hier geen passieve prinsessen die in een toren duimendraaien tot ze eindelijk gered worden door hun prins, deze vrouwen redden zichzelf. Met illustraties van 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld. Vanaf ca. 4 jaar.

 

“Hier geen passieve prinsessen die in een toren duimendraaien tot ze eindelijk gered worden door hun prins.”

Mootje – Hakima Elouarti en Rosa Vitalie

Mootje is een stoer, Marokkaans-Nederlands meisje dat op zoek is naar een eigen plekje. Maar zo makkelijk is dat nog niet: Mootje heeft namelijk twaalf zussen, geen eigen kamer en een familie die de hele tijd op visite komt. Mootje is een ode aan je terugtrekken in je eigen fantasie maar ook aan de gezelligheid van een groot Marokkaans gezin. Vanaf 4 jaar.

Kimmie Cowboy – Marjet Huiberts & Noëlle Smit

De stoere Kimmie is nergens bang voor. Ze betrapt een veedief die haar kalfje Twee probeert te stelen, maar ze is hem te slim af. In de andere verhalen sluit ze vrede met een indiaan die op oorlogspad is, wint ze een rodeo en gaat ze op nog veel meer manieren de strijd met de wereld om haar heen aan. Zilveren Griffel-winnares Marjet Huiberts en Prentenboek van het jaar-illustratrice Noëlle Smit, bundelden hun krachten om van stoere Kimmie Cowboy onvergetelijk voorleesmateriaal te maken. Vanaf ca 4 jaar.

Tori – Brian Elstak en Karin Amatmoekrim

Hoe leuk Nederlandse kinderboeken ook zijn, er is helaas ook een groot gebrek aan verhalen waarin kinderen met een kleurtje de hoofdrol spelen. Nu is er gelukkig Tori, gebaseerd op de verhalen die illustrator en schrijver Brian Elstak zijn eigen kinderen vertelt voor het slapengaan. Een superspannend boek voor àlle kinderen.

Pien kan het zelf – Judith Koppens

Pien kan alles zelf, want ze is al groot. Of ja, dat vindt ze zelf. Ze kan zelf haar haren kammen en een broodje smeren, maar haar kamer opruimen kan ze nog niet – of wil ze het niet? Een grappig verhaal over dingen zelf willen doen en een beetje koppig zijn. Voor peuters en hun ouders een erg herkenbaar thema. Vanaf ca 2 jaar.

Koning & Koning – Stern Nijland en Linda de Haan

Ondanks dat dit boek zeventien jaar geleden voor het eerst verscheen laat het nog steeds af en toe stof opwaaien. In Amerika werd een docent in 2015 ontslagen omdat hij het boek voorlas aan zijn klas. In Koning & Koning moet een vrijgezelle prins van zijn moeder, de koningin, maar eens trouwen. De ene na de andere prinses maakt haar opwachting maar de prins vindt ze geen van allen leuk. Tot prinses Madelief verschijnt. De prins is op slag verliefd: op haar broer. Vanaf ca. 4 jaar.

Suus redt de kreeften – Mariken Jongman

In dit spannende meidenboek redt het niet-zo-stereotiepe meisje Suus kreeften uit het restaurant van een zekere meneer Bul. De avonturen van Suus bewijzen dat echt niet alleen jongetjes helden kunnen zijn. Thema’s als ‘wat mag wel, wat mag niet’ en dieren maken dit grappige boek ook nog eens hartstikke educatief. Onderdeel van de boekenserie Supermeiden. Vanaf ca. 7 jaar (maar eerder kan ook hoor, dan krijgen ze gewoon wat minder mee).

 

Eline Cordie (32) woont in Amsterdam met Puck (21 maanden) en Sebas.

Ook helemaal van deze tijd zijn deze speelhuisjes. Stuk voor stuk een uitermate goed excuus om dat neonkleurige plastic gevaarte de deur uit te doen. Voorlezen maakt kinderen trouwens op jonge leeftijd al slimmer, en dit zijn nog meer superhandige tips voor bollebozen in de dop.

 

Kinderboeken over volwassen onderwerpen, waag jij je eraan?

Loading ... Loading ...