Ook zichzelf

Postnatale ongemakken waar geen enkele moeder aan had gedacht

Los vel, knaltieten en naweeën. Daar had je misschien gewoon rekening mee gehouden na de bevalling. Maar dat je maanden later nog rond zou lopen met platvoeten, weke spieren en een maandverbandje? Wist jij veel. Niks om over in te zitten, menig moeder kan meepraten over deze onverwachte postnatale ongemakken.

Vloeien

Om met de deur in huis te vallen: je bloedt na de bevalling geen dag, ook geen week, maar wéken. Daar kun je je aardig op verkijken. Weet dat het heel normaal is om gedurende zes weken nog wat bloed te verliezen. Duurt het langer, trek dan aan de bel bij je verloskundige of huisarts.

Hormonale uitbarstingen

Na meer dan negen maanden is het nog niet voorbij met die hormonen. Bij veel vrouwen slaan ze juist op tilt ná de bevalling. Kraamtranen op de vierde dag? Niks vergeleken met de huilbui omdat je baby’s eerste prakje hebt moeten missen.

Weke spieren

Eén keer haasten naar de opvang en je hebt je enkel verzwikt. Daar moest je voorheen een hoop voor doen. Je spieren zijn na de bevalling vaak nog een tijdje week door het hormoon relaxine. Dat maakt je extra gevoelig voor blessures.

Bekkenproblemen

Welke moeder heeft geen last van haar bekken? De een voelt lichte druk na een lange dag staan of heeft (lage) rugpijn, de ander krijgt na een probleemloze zwangerschap alsnog bekkeninstabiliteit. Het kan nooit kwaad om na de bevalling een check te laten doen door een bekken(bodem)fysiotherapeut, ook als je nergens last van hebt.

Envelopbuikje

Niks mis met een buikje na de zwangerschap. Maar tweederde van de moeders heeft de ‘envelop’ te danken aan het gat tussen de linker- en rechter buikspieren. Met een mooi woord heet dit ‘diastasis recti’: het wijken van de buikspieren. Spoiler: bij een tweede wordt het er niet minder op.

Zwabberbenen

Beetje bij beetje worden je buikspieren weer sterker. Soms blijft de boel nog langer slapjes, en dat kan je merken in je benen. Voelen ze wat instabiel, dan helpen oefeningen van de fysiotherapeut vaak goed.

Platvoeten

“Ja, we hebben allemaal postnatale platvoeten.”

Als je dan toch bij de fysio bent, laat dan ook eens naar je voeten kijken. Dikke kans dat ze (een beetje) doorgezakt zijn. Is dat hetzelfde als platvoeten? Ja, we hebben allemaal postnatale platvoeten. Gelukkig merk je daar verder niks van. Al kunnen je voeten wel een maatje groter zijn geworden.

Haaruitval

Net wanneer je denkt dat je eraan ontkomen bent, begint ‘t. Opeens kam je pluk na pluk uit je haar. Na de bevalling daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lijf, wat er ook voor zorgt dat haar uitvalt. Heel dramatisch is ’t allemaal niet hoor, je verliest namelijk altijd haar, alleen als je zwanger bent even niet. Ach ja, heb je tenminste nog íets terug van voor de zwangerschap.

Urineverlies

Tja, dat kan er ook nog wel bij. Na de bevalling is het heel normaal dat je soms wat plas verliest, bijvoorbeeld als je niest. Moet je na maanden nog steeds je nies inhouden omdat je anders in je broek piest? Weet dan dat je je niet hoeft te schamen. Waarschijnlijk is je bekkenbodemspier nog niet sterk genoeg. Blijf er niet mee zitten, de huisarts weet raad.

Shinta Lempers (33) woont samen met Allan (32) en Evi-Aiko (0) in Utrecht.

De grootste valkuil van nieuwbakken moeders, is dat ze te streng zijn voor zichzelf. En niet alleen over hun lijf. Lees er alles over. Wat als je de eerste in je vriendinnengroep bent met een kind? Deze situaties komen je vast bekend voor.

Voelt je lichaam na de bevalling hetzelfde als voorheen?

Loading ... Loading ...