Tovenaar

Op de buik liggen: oefenen met tummy time

Als je baby een week oud is kan je al beginnen met tummy time: de tijd die hij op z’n buikje doorbrengt. En dat oefenen is nogal belangrijk: zo leert je baby zijn hoofdje optillen en zich opdrukken. Na al die uren op z’n ruggetje is dit dé manier om de nekspieren te ontwikkelen. Maar hoe begin je, hoe bouw je het op en waar moet je aan denken voor je begint? Dit is dé gids voor je baby’s tummy time.

Tummy time kun je zien als voorbereiding op het kruipen. Door je baby dagelijks een tijdje op zijn buik te leggen, stimuleer je zijn motorische ontwikkeling en traint-ie gelijk al zijn spieren.

Zo ga je te werk

Je kunt dus al beginnen met tummy time als je baby net geboren is. Niet te lang: twee tot drie minuten is echt genoeg voor een newborn. Dit kun je gaandeweg rustig opbouwen. De beste tijd voor de training is wanneer je baby lekker wakker is; voor slaperige baby’s is tummy time geen feestje. Wacht wel even (ongeveer een uur) als je net gevoed hebt, anders komt er vaak nog wat melk terug. Een (zacht) bed is geen ideale ondergrond voor het oefenen met tummy time. Leg je baby in de box of op een kleed op de vloer. En last but not least: blijf er altijd bij als je je baby laat oefenen met tummy time.

 

Wees niet verbaasd als je baby d’r helemaal niets aan vindt en het flink op een brullen zet.

 

Als je baby geen zin heeft

Wees niet verbaasd als je baby d’r helemaal niets aan vindt en het flink op een brullen zet.

  • Start rustig en leg je baby eerst op de zij, en daarna pas op de buik.
  • Leg je baby eens op jouw eigen buik in plaats van op de grond; wie weet vindt hij dit een stuk leuker en maak je zo een beginnetje met het trainen van zijn nekspieren.
  • Een speciaal speelkleed voor baby’s kan je baby de motivatie geven op zijn buik te blijven liggen en zijn hoofdje op te tillen. Op zo’n kleed zijn patronen, spiegeltjes, knopjes of textuurrijke stukken stof te vinden die het de moeite waard maken. Je kunt ook felgekleurde knuffels en speeltjes om hem heen leggen.
  • Moedig je baby aan en geef hem complimentjes als het gelukt is.
  • Vindt je baby tummy time echt verschrikkelijk? Het kan ook in de lucht. Je tilt hem op als een vliegtuigje en loopt zo met hem rond. Ook dan zal hij zijn nekje leren optillen.

 

Moedig je baby aan en geef hem complimentjes als het gelukt is.

 

De voordelen van tummy time

Het dagelijks oefenen met tummy time heeft een heleboel positieve effecten.

  • Nek- en armspieren worden sterker. Deze heeft je baby nodig om straks te gaan kruipen.
  • Een sterk ruggetje zorgt ervoor dat het skelet in de juiste positie komt.
  • Spieren en de beentjes en heupen raken meer ontwikkeld.
  • De kans op een plat achterhoofdje wordt kleiner doordat je baby minder tijd op zijn rug doorbrengt.
  • De motoriek van de handjes gaat vooruit, want de buikhouding vereist dat je baby ze plat op de grond houdt.

Marije van Zoest (34) woont in Amsterdam met Arco (38) en dochter Ravi (2).

Heeft je baby de tummy time helemaal onder controle? Dan duurt het niet lang meer of hij zal zijn eerste kruipbewegingen demonstreren. Tijd om je huis babyproof te maken. Pikzwarte meconium na de geboorte tot waterige drab bij de eerste tandjes: aan de ontlasting van je baby kun je afzien hoe het met hem gaat.

Hoe vindt jouw baby tummy time?

Loading ... Loading ...