0-3 MND

Ontzwangeren: dit kun je verwachten

‘Hèhè! De bevalling is achter de rug en je baby doet het super. Op naar je oude, vertrouwde zelf! Maar had iemand je even kunnen vertellen dat er in de negen maanden ná je zwangerschap weer een heel nieuw blik aan klachten en pijntjes wordt opengetrokken?! Yep, het ontzwangeren is begonnen. Dit zijn een aantal (vaak) voorkomende kwaaltjes tijdens het ontzwangeren. Mét advies van een bekkenbodemspecialist.

Haaruitval

Waar je tijdens de zwangerschap nog een weelderige bos glanzend haar had, moet je het nu opeens doen met een coupe de troep. Oestrogeen zorgde er tijdens de zwangerschap namelijk voor dat je weinig haar verloor en nu je aan het óntzwangeren bent, verlies je alles alsnog. Haaruitval hoort erbij, maar je kunt de schade een beetje beperken door stress zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Gun jezelf geregeld een rustmoment in deze chaotische periode. Ga bijvoorbeeld lekker in bad met een boek, terwijl je partner voor de baby zorgt. Daarbij is gezond eten belangrijk. Niet alleen voor je algehele herstel, maar óók voor je geliefde haardos.

Vermoeidheid en ijzertekort

Dat het hebben van een baby soms vermoeiend kan zijn, hoeven wij je niet te vertellen. Je hebt net een bevalling achter de rug en dan ook nog die gebroken nachten, dat hakt er wel in. Hierdoor voel je je misschien niet optimaal of heb je last hebt van een ijzertekort. Dan kun je je slap, duizelig en zelfs kortademig voelen. Probeer overdag wat extra slaap te pakken of ga ’s avonds tegelijkertijd met je baby naar bed. Ook een gevarieerd dieet kan helpen. Kies voor ijzerrijke producten, zoals groene groenten, peulvruchten en volkoren graansoorten.

Vermoeidheid en depressie

Die gebroken nachten maken je humeur er niet zonniger op. Maar weetje: het ouderschap is niet altijd fantastisch. En misschien versterkt het een het ander ook nog wel. Als nieuwbakken moeder voel je je soms misschien verdrietig en ontheemd. Niks geks aan. Heb het erover met vriendinnen onder het genot van bakken m&m’s en uren aan Netflix. En schaam je niet wanneer je professionele hulp nodig hebt. Met een beetje extra hulp ben je zo weer de oude.

Urineverlies door een ‘gekneusde’ bekkenbodem

Niemand praat erover, maar urineverlies is een veel voorkomende klacht na een bevalling. Bijvoorbeeld na een nies, een plotselinge lachbui of een sprintje naar de bus. Bekkenfysiotherapeut Rachel van Westing is gespecialiseerd in bekkenbodemproblematiek en ziet in haar praktijk veel prille moeders. Rachel: ‘Één op de drie jonge vrouwen krijgt last van urineverlies na de bevalling. Dat kan gaan om een paar druppels, nadat je hard moet lachen, maar ook om een kletsnatte onderbroek, wanneer je een sprintje trekt. De spieren in je bekkenbodem zijn namelijk gekneusd tijdens de bevalling, waardoor je er vaak minder controle over hebt.’ Volgens Rachel legde de generatie van onze moeders zich neer bij urineverlies, omdat het er nu eenmaal bij hoorde. Maar de huidige generatie loopt ergens anders tegenaan.

Niemand praat erover, maar urineverlies is een veel voorkomende klacht na een bevalling.

Doutzen Kroes effect

Rachel: ‘Ik noem dat het Doutzen Kroes effect. Jonge moeders denken dat het normaal is dat álles het meteen weer doet na een zwangerschap, terwijl het juist zo belangrijk is om je lichaam de tijd te geven voor herstel. Wanneer vrouwen last krijgen van urineverlies voelen ze zich vreemd en afwijkend, terwijl dat helemaal niet het geval is. Ze schamen zich en durven niet aan de bel te trekken.’ En dat is jammer, want de bekkenbodem is een spier die je, net als je buik- en bilspieren, kunt trainen. Wanneer je last hebt van urineverlies kun je het beste naar je dokter of verloskundige gaan. Deze verwijst je waarschijnlijk door naar een bekkenfysiotherapeut. Met deze therapeut ga je op zoek naar de precieze oorzaak van het urineverlies, zodat je gerichte oefeningen mee naar huis kunt krijgen.

Pijn tijdens de seks

Nog zo eentje waar niet veel over gesproken wordt. Rachel: ‘Twintig procent van de vrouwen ervaart gevoeligheid tijdens de seks. De eerste keer seks na een bevalling is altijd spannend, of je het nu na drie maanden of anderhalf jaar pas doet. Meestal ligt de oorzaak van deze gevoeligheid tijdens de seks bij de bekkenbodem. Blijf het voorzichtig proberen maar forceer niets. En ook hier geldt: blijft het pijnlijk? Zoek dan hulp bij een bekkenfysiotherapeut, want het is jammer om met deze klachten te blijven lopen.

9 maanden op, 9 maanden af

Last but not least: geef jezelf de tijd te herstellen van je zwangerschap en bevalling. Dat kan best even duren en verschilt van vrouw tot vrouw. Waar de een na een paar maanden in haar oude skinny jeans rondhuppelt, voelt een ander zich na een jaar nog steeds hormonaal of werkt die bekkenbodem niet mee. Ook voor ontzwangeren geldt: geduld is een schone zaak.