4-5 MND

Oefenhapjes: waarom?

Al in een vroeg stadium laat je je baby wennen aan allerlei geuren, kleuren en smaken. Maar waarom doen we dat? En vanaf wanneer begin je ermee?

 

Waarom oefenhapjes?

  • We leven natuurlijk niet ons hele leven op borstvoeding, en met oefenhapjes zorg je ervoor dat je kindje alvast andere smaken leert kennen.
  • Van een lepel leren eten komt ook aan bod en daarmee oefent je kindje zijn of haar mondspieren, niet onbelangrijk!
  • De kans op voedselovergevoeligheid wordt kleiner wanneer je op tijd start met oefenhapjes. Geef je kindje een theelepeltje pindakaas en ei wanneer je dit bijvoorbeeld op je eigen boterham doet. Doe dit wel pas na de leeftijd van 4 maanden, als je kindje gewend is aan pindakaas en ei. Probeer te starten met deze producten vóór de leeftijd van 8 maanden oud.
  • Het gaat er vooral om dat je kindje gaat wennen aan nieuwe smaken en structuren. De voedingsstoffen haalt je kleintje namelijk nog uit borstvoeding en die borstvoeding blijft in deze periode de hoofdvoeding.

 

Hoeveel maanden?

Wanneer begin je dan met het geven van oefenhapjes? Dit verschilt per kindje. Tussen 4 en 6 maanden kun je er al mee starten. Dat hoeft niet meteen bij 4 maanden, maar vanaf 6 maanden is het wel verstandig om hiermee te beginnen. Elk kindje heeft een eigen tempo , dus houd je kleintje goed in de gaten: je kunt signaleren of hij of zij er wanneer aan toe is.

De signalen dat je baby er klaar voor is

Je baby is steeds nieuwsgieriger naar het eten van papa en mama. En vertoont je kleintje de volgende signalen? Dan kun je langzaamaan beginnen met het aanbieden van oefenhapjes.

  • Grijpen naar het eten op je bord.
  • Kijken naar hoe jij als moeder/vader aan het eten bent.
  • In de mond stoppen van de eigen vuistjes of speelgoed.
  • Kauwbewegingen maken.
  • Smakgeluidjes maken.

Kan je kindje goed rechtop zitten en slikken, en denk je dat je kindje er klaar voor is? Start dan bijvoorbeeld met één of twee theelepeltjes gepureerde groente. Fruit lusten kindjes meestal wel vanwege de zoete smaak, maar groente moeten ze echt leren eten. Daarbij geldt een bekende wijsheid: “jong geleerd, oud gedaan”. Groente aanbieden is makkelijker op jongere leeftijd (tussen 4 en 6 maanden), omdat je kindje dan open staat voor nieuwe smaken. Je kunt hierbij het beste kiezen voor groente met zachte smaken, zoals fijngeprakte bloemkool, worteltjes, doperwten of pompoen.

Groente leren eten? Typisch gevalletje “jong geleerd, oud gedaan”.

Voeding per fase

Onderstaand schema geeft je meer inzicht in de fase waar je baby inzit, en wanneer hij toe is aan bepaalde soorten voeding. Tip: klik op het schema om ‘m als pdf te downloaden!

Ook interessant voor jou