Ook zichzelf

Ochtendverplichtingen: afschuwelijke kinderliedjes luisteren

In de rubriek Ochtendspits deelt een moeder de ochtendperikelen bij haar thuis. Van minuut tot minuut, van bolletjestornados, aankleedterror, wipstoeltjes en Duplotorens tot de race naar de crèche. Dit keer zijn we thuis bij Eline, Sebas en Puck.

07:30

Onze dochter Puck (15 maanden) wordt wakker en brabbelt wat in haar bedje. Ik draai mij nog een keer om want Puck slaapt sinds kort opeens niet meer de nacht door. We moeten er gemiddeld twee keer per nacht uit, meestal als we nét heel diep in slaap zijn. Dat is behoorlijk slopend. Mijn vriend en ik liggen doordeweeks dus meestal om 21:00 in bed, net een stel bejaarden. Maar dan weten we in elk geval zeker dat we genoeg slaap krijgen. Ik was, voordat ik moeder werd, absoluut geen ochtendmens en nog steeds heb ik eerst een half uur nodig om warm te draaien. Nu Puck ‘s nachts slecht slaapt lijk ik qua fysieke staat en humeur in de ochtend nog het meest op een natte dweil. Mijn vriend daarentegen staat meteen ‘aan’. Bloedirritant. Terwijl hij opgewekt gaat douchen doe ik mijn ogen nog even dicht, totdat Puck laat merken dat ze wil dat ik haar uit bed kom halen.

07:45

Als ik haar kamerdeur opendoe, zit Puck meestal lachend rechtop in bed. Ze lijkt daarin echt op haar vader. Ik geef haar een kus en vraag of ze lekker heeft geslapen. Sinds kort wil ze ook graag dat ik al haar knuffels een kus geef bij het wakker worden. Ik vraag dan altijd of de knuffels óók lekker hebben geslapen. Ik verschoon Pucks luier en trek haar kleertjes aan. Ze heeft een duidelijke voorkeur voor haar (inmiddels flink verwassen) roze Nijntje-trui – ze heeft een Nijntje obsessie – en ook het Nijntje badpak is favoriet. Als ik haar heb aangekleed, neemt mijn vriend haar mee naar boven terwijl ik ga douchen.

‘Little Baby Bum’ is een afschuwelijke verzameling geanimeerde kinderliedjes waaraan ze helaas verslaafd is geraakt.

08:00 – 08:10

Als mijn vriend niet vroeg op zijn werk hoeft te zijn, kan ik rond dit tijdstip op mijn gemak gaan douchen. Maar het komt ook voor dat hij ’s ochtends haast heeft, dan kom ik er pas veel later op de dag aan toe. Toen Puck nog heel klein was zette ik haar in een wipstoeltje in de badkamer. Nu ze wat groter is zet ik haar soms in de box met ‘Little Baby Bum’ op de laptop terwijl ik heel snel ga douchen. ‘Little Baby Bum’ is een afschuwelijke verzameling geanimeerde kinderliedjes waaraan ze helaas verslaafd is geraakt. Ze hangt sowieso graag voor de buis. Trots ben ik er niet op, maar ach, er zijn ergere dingen.

08:10 – 08:20

Ik moet mij in recordtijd aankleden. Voordat ik moeder werd was ik ook niet het type om heel lang voor de spiegel te staan. Tegenwoordig heb ik stukken minder tijd om lang over mijn outfit na te denken en eigenlijk vind ik dat ook wel prettig. Het komt er dus op neer dat ik meestal een variatie op hetzelfde aanheb, al doe ik wel m’n best om mij leuk aan te kleden – ook als ik de hele dag thuis ben met Puck op een regenachtige dag. Ik zit dan gewoon lekkerder in m’n vel.

08:20

Mijn vriend bouwt met Puck nog snel even een Duplo-toren voordat hij naar zijn werk moet. Hij werkt fulltime en is meestal pas rond zessen thuis, dus de ochtenden zijn echt van hen samen. Als hij weggaat is het de laatste tijd vaak drama – huilen en “papapapapapapa”. Het grote verdriet is gelukkig over zodra hij uit zicht is.

08:30

Koffie, koffie… tiiiiiijjjd. Ik heb geen idee hoe het komt maar sinds ik moeder ben geworden ben ik heel gevoelig voor alle soorten stimuli. Ik kan op één kop koffie de hele dag teren en na twee borrels moet ik tegenwoordig naar huis, anders heb ik de volgende dag een kop van beton.

08:45

Puck gaat op vrijdag altijd naar de crèche. Ze gaat naar een hele leuke kinderopvang op een boerderij in Zunderdorp. Daar spelen de kinderen met de pasgeboren lammetjes en mogen ze de varkens oud brood voeren. Heel idyllisch. Mijn vriend trekt Puck haar jas aan en gaat met haar op de fiets het korte stukje naar de crèche. Ik haal haar altijd ’s middags op. Als zij weg zijn, maak ik mij op en fiets ik naar mijn werkplek in het Centrum van Amsterdam.

09:30

Mijn werkdag begint met mijn tweede koffie van de dag. Na eerst Facebook, de Nu.nl Achterklap pagina (mijn guilty pleasure), het nieuws, weer Facebook en nog een rondje Achterklap moet ik écht aan de slag.

Over de auteur: Eline Cordie (32) woont in Amsterdam met Sebas en Puck (1).

Hoe ziet de ochtendspits er bij jullie thuis uit? Laat het ons weten in de comments.