Chef-kok

Nanne leidt haar peuter om de tuin met.. wortelsoep met sinaasappel!

Nanne Hogeland geeft workshops over gezond en gelukkig leven, en schreef een kookboek vol suikervrij lekkers. Haar twee meiden zijn dol op de herfst, want dan maakt Nanne wortel-sinaasappelsoep. Altijd goed!

Meis en Rosa lijken op elkaar. Ze zijn open, gezellig én pittig, want ze weten precies wat ze willen. Onze jongste babbelt er vrolijk op los, maar soms is haar uitspraak onduidelijk en kunnen Stefan en ik haar slecht verstaan. ‘Ze bedoelt de peuterspéélzaal!’, roept Meis dan met een zucht, want zij begrijpt precies wat haar zusje zegt.

Relaxmodus

Onze oudste was bijna vier toen Rosa geboren werd. De eerste twee maanden, tijdens mijn verlof, dacht ik vaak: ‘hoe dóen andere ouders dit?!’. Dan gaf ik Rosa nèt een voeding en riep Meis: ‘Mama, klaar!’, terwijl ze ongeduldig zat te wachten op de wc. Gelukkig vonden we snel een relaxte modus als gezin.

Uitgebreid koken

Ik geniet van eten en ben gek op koken. Daarom vind ik het belangrijk om mijn dochters te betrekken in de keuken. Beiden staan vaak op een krukje voor het aanrecht. Dan snijden ze groente met hun kindermessen en laat ik ze alle ingrediënten van de maaltijd afzonderlijk proeven. In het weekend kook ik graag meerdere maaltijden, zodat we op maandag en dinsdag niets meer hoeven te doen aan het eten. Lasagne, een stoofpotje: maar net hoe mijn pet staat. Meis en Rosa vinden het leuk om samen speculaasjes te bakken. We maken dan een grote hoeveelheid deeg, zodat ik een deel kan invriezen. Lekker als we onverwachts zin krijgen in koekjes.

“Rosa is een typische peuter die soms een beetje om de tuin geleid moet worden.”

Typische peuter

Maar ons favoriete recept van dit moment is de herfstige wortel-sinaasappelsoep. De meisjes vinden hem heerlijk en hij zit vol gezonde groenten, waardoor hij ook nog eens voedzaam is. Het is een zoete, verwarmende soep die fluweelzacht wordt, doordat je hem pureert. Dat laatste is de succesformule bij kinderen, als je het mij vraagt. Meis is een fantastische eter, maar Rosa is een typische peuter die soms een beetje om de tuin geleid moet worden. De staafmixer is in die periodes onze beste vriend.
Aan tafel maken we er iets gezelligs van. Kaarsje aan, muziekje op. Via Spotify mag iedereen om de beurt een nummer kiezen. Zo wisselen we Kinderen voor Kinderen af met Coldplay: gegarandeerd sfeer.

Herfstige wortel-sinaasappelsoep

(vanaf 1 jaar, bij gevoelige darmen minder kruiden en ui)

Voor 6-8 personen

  • 1 kilo winterpeen of bospeen
  • 2 grote zoete aardappels (totaal ongeveer 500 gram)
  • 1 biologische perssinaasappel of limoen
  • 1 stuk gember van 3 cm (deze kun je weglaten als je voor de allerkleinsten kookt)
  • Optioneel (voor de volwassenen): flinke theelepel gedroogde kurkuma
  • 3 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • ongeraffineerd zeezout
  • Voor de garnering: crème fraîche en/of vers korianderblad
  1. Schil en snijd de uien in ringen. Schil en snijd de knoflook, gember en kurkuma fijn. Was of schrap de wortels en snijd ze in plakken van 1 cm. Als je het snijden te veel werk vindt, kun je de wortels in grotere stukken hakken, maar dan wordt de kooktijd langer.
  2. Bak de uien in de olijfolie op zacht vuur tot ze glazig zijn. Bak de knoflook, gember en kurkuma kort mee en voeg dan de wortelstukken toe. Voeg water toe, totdat de wortels onderstaan. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  3. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes. Boen de sinaasappel schoon. Rasp de schil van de sinaasappel eraf met een fijne rasp.
  4. Voeg de zoete aardappel en sinaasappelrasp toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Pers de sinaasappel of limoen uit.
  5. Controleer of de wortel en de zoete aardappel gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als je veel weerstand voelt, moet de soep nog iets langer koken.
  6. Gaar? Voeg het sinaasappelsap en het zout toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
    Serveer met een dot crème fraîche of een wat korianderblad.

Nanne Hogeland (32) woont samen met Stefan (32), Meis (6) en Rosa (2). Haar kookboek heet Goed zoet. Op haar website staat trouwens de gratis cursus energiebalans voor mama’s. Hoe fijn!

 

Lekker hoor, zo’n soepje. Bij foodblogger Francesca belandt Surinaamse nasi juist nooit op de keukenvloer. Is die van jou überhaupt nergens meer voor te porren tegenwoordig? Roep dan onze eerste hulp bij moeilijke eters in.

Is die van jou nog om de tuin te leiden met een kleurig soepje?

Loading ... Loading ...