Ook zichzelf

Marlijn Weerdenburg bleef langer thuis dan verwacht

Kolven in een openbare ruimte, de angst dat er iets mis is met je baby of het besef dat je werk niet langer het belangrijkste in je leven is. Bekende mommy’s of moeders-in-spé aan het woord over hun 5 mooiste, heftigste of liefste moederschapsherinneringen.

Dit keer: actrice en presentatrice Marlijn Weerdenburg, die in september 2017 beviel van Teun.

Bevalling

“De eerste twaalf uur van de bevalling gingen prima, maar bij negen centimeter ontsluiting werd Teun een sterrenkijker. Doordat hij zich had omgedraaid, werd op een natuurlijke manier bevallen heel lastig. In alle haast moest ik naar het ziekenhuis, iets wat normaal gesproken ongetwijfeld paniek had opgeleverd. Het grote geluk van Paul en mij was dat we een heel goede cursus hadden gevolgd bij Drs Mama, twee vrouwelijke dokters die veel met kinderen hebben gewerkt en nu een bedrijfje hebben om vaders en moeders voor te lichten over de bevalling.”

Niet zoals gepland

“In de vorm van filmpjes en lessen komen alle mogelijke scenario’s voorbij die je maar kunt bedenken. Toen het bij ons niet ging zoals gepland, wist ik daardoor precies wat er ging gebeuren: nu wordt het medisch, zo meteen vragen ze welke medicatie ik wil, dit zijn de gevolgen van die medicijnen. Door de kennis van de cursus schoot ik niet in de stress, maar heb ik de bevalling heel bewust kunnen meemaken. Sommige vrouwen zullen me vervloeken als ik dit zeg, maar het was het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt. Ik vond het vreselijk pijnlijk, maar het feit dat je een kind dat in jou zit naar buiten perst en dat het even later op je buik ligt, dat is zo’n wonder!”

Doodsbang

“In het begin was ik de hele tijd bang dat Teun dood zou gaan: oh jee, hij heeft verhoging, nu is het vast mis. Of: hij hoest veel te lang, straks stikt-ie. Het was zo erg dat mijn vriend Paul op een gegeven moment een stappenplan heeft gemaakt dat ik moest nalopen als ik weer dacht dat er iets was: heeft-ie koorts, heeft hij genoeg gepoept en geplast, heeft hij genoeg gedronken, heeft hij geslapen. Als dat allemaal niet ongewoon was, dan wist ik: er is geen reden voor paniek. Ik zou mezelf nog steeds niet omschrijven als een onbezorgde moeder, maar het is al een hele verbetering ten opzichte van mijn gedrag in de eerste paar maanden na z’n geboorte.”

Kolven

“Ik ben het aan het afbouwen, maar ik geef Teun nog steeds vier voedingen per dag. Die melk moet er toch een keertje uit, wat soms hilarische situaties oplevert. Zo moest ik vorige week tijdens de opnames voor het tv-programma Broodje Gezond tussen twee locaties kolven in een Vietnamees restaurant.”

“De eigenaar verwees me naar de werknemersruimte, maar die deur kon niet op slot. Ik vroeg of hij ervoor kon zorgen dat er niemand binnen zou komen, want anders is het toch een beetje gek. Er was geen stoel, dus ik kon alleen kolven voor de spiegel, met uitzicht op mezelf en het kolfapparaat. Terwijl ik daarmee bezig was, kwamen er twee dames van het restaurant kletsend en lachend binnen. Ik vond dat nogal ongemakkelijk, maar zij maakten er geen probleem van. Sterker nog: ze gingen op een gegeven moment zelfs hun mascara bijwerken in die spiegel waar ik voor stond. Daarna ben ik toch maar weggegaan.”

“Zulke situaties heb ik al meerdere keren meegemaakt. Mensen snappen blijkbaar niet dat het best een ding is dat je op een oncharmante manier met een zuignap op je borst staat. Wat mij betreft zouden er in Nederland meer fijne kolfruimtes mogen komen.’”

Door-de-grond-zak-moment

“Ik ben een keer heel ver met Teun gaan wandelen in Amsterdam. Heel idyllisch, door het bos, heerlijk in de frisse buitenlucht. Uiteindelijk was ik helemaal aan de andere kant van de stad, in Oost, toen Teun honger kreeg. Huilen, huilen, huilen. Omdat ik borstvoeding geef, had ik geen flesje bij me. Maar prima, ik dacht: ik ga in een barretje zitten, dek het goed af en geef ‘m de borst.

Waar ik die ochtend niet bij stil had gestaan, is dat een lange jurk niet zo handig is als je borstvoeding geeft. No way dat ik met m’n jurk omhoog met een bloot stuk buik en een legging in een openbare gelegenheid zou gaan zitten. Dus toen ben ik dat hele eind gaan teruglopen met een krijsend kind in de wagen. Goeie tip: trek nooit een jurk aan als je borstvoeding geeft.’ (Of doe een voedingsjurk aan – red.)”

Eyeopener

“Ik ben heel ambitieus en een beetje een workaholic, dus mijn moeder en m’n agent zeiden voor mijn bevalling: ‘Na zes weken sta je alweer te springen om te werken.’ Maar dat moment liet veel langer op zich wachten. De eerste maanden moest ik heel erg wennen aan het moederschap en leren hoe ik met Teun moest omgaan: wat werkt voor hem, waar voel ik me prettig bij? Toen ik dat eenmaal een beetje onder de knie had, zag ik al visioenen van mezelf terwijl ik met lekkende borsten en nog helemaal uit vorm van klus naar klus rende. Ik dacht: daar word ik niet blij van en mijn opdrachtgevers ook niet.”

…zag ik al visioenen van mezelf terwijl ik met lekkende borsten en nog helemaal uit vorm van klus naar klus rende.

Niksen

“Op dat moment heb ik besloten: ik blijf nog een tijdje thuis. Het was voor het eerst in jaren dat ik geen werk had en dat voelde in het begin best heel gek, maar al snel begon ik er enorm van te genieten. Vroeger vond ik een dagje niksen zonde van mijn tijd. Ik dacht dat je om een goeie dag te hebben altijd iets moest hebben gepresteerd. Tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik ontdekt dat ik ook heel gelukkig kan zijn als ik weinig heb gedaan en alleen maar een lekkere wandeling met Teun heb gemaakt en koffie heb gedronken met een vriendin. Dat is echt een eyeopener voor me.”

Fleur Baxmeier (38) woont met haar vriend Roy, hond Hummer (13) en katten Puck (2) en Elvis (ook 2) in Utrecht.

Mooi hoe anders iedere mama de bevalling en de tijd erna beleeft. Voor Saar Koningsberger was de zwangerschap een eitje, maar de aanloop ernaartoe niet. En was Marlijn een workaholic, Monique Smit was juist beroepsslaper voor ze moeder werd. Leer deze mama’s ook kennen!

Foto’s: © Hannah Lipowsky

Ben jij na de bevalling ook langer thuis gebleven dan je had gepland?

Loading ... Loading ...