Chef-kok

Lekker: dit mag je wél eten tijdens de zwangerschap

Sushi, mag dat nou wel of niet tijdens je zwangerschap? Hoe zit dat met kaas (op de pizza) en nachtelijke snaai partijen? Je vriendinnen zeggen wat anders dan je collega’s en je moeder – en voor je het weet, durf je niets meer te eten. Voor eens en voor altijd: dit is hoe het zit met voeding tijdens de zwangerschap.

Basiskennis

Goed, dat je foliumzuur moet gaan slikken zodra je weet dat je zwanger bent – of eigenlijk het liefst al zodra je zwanger wilt worden – geen alcohol mag drinken en sigaretten en rauw vlees moet laten staan, dat weten de meesten wel. Maar waar moet je nog meer op letten als je in verwachting bent?

Eten voor twee is een fabeltje

Oké, een taartje af en toe mag heus wel, en je partner een keer midden in de nacht naar de McDonald’s sturen zien we ook nog wel door de vingers, maar je ongegeneerd volproppen omdat je ‘toch dik wordt’ kun je beter niet doen. Blijf gevarieerd en gezond eten, zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hoe je dat doet? Eet drie hoofdmaaltijden per dag (ontbijt, lunch en avondeten), wissel af met vlees, vis en vleesvervangers, eet één keer per week vette vis (of neem visoliecapsules, Omega 3) en neem twee stuks fruit en twee ons groente per dag.

Je ongegeneerd volproppen omdat je ‘toch dik wordt’ kun je beter niet doen.

Zwanger de feestdagen in

Raak nou niet gelijk in paniek als je zwanger bent en de feestdagen voor de deur staan, er is echt nog wel genoeg dat je wél kunt eten. We beginnen bij Sinterklaas; kaneel zou schadelijk zijn voor je ongeboren kind, maar dat geldt pas bij hele hoge hoeveelheden. Neem dus gerust een handje pepernoten (of twee, drie) en snoep lekker van die speculaaspop. Marsepein is in de meeste gevallen ook oké, mits je buurvrouw het niet zelf heeft gemaakt (want er gaat een rauw eiwit in). Dan de Kerstdagen; (half)rauw vlees is een no go. Net als alcohol (duh!). Dus laat de carpaccio, de gebraden roze rosbief en dat heerlijke glaasje rode wijn even aan je voorbijgaan. Vette vis als zalm, haring en heilbot mogen wel rauw zijn, maar dan moet je zeker weten dat ‘t echt supervers is. Of bak je zalmfilet gewoon lekker door. Met Oud en Nieuw sla je een flesje alcoholvrije bubbels in (er bestaan hele lekkere tegenwoordig) en eet je gewoon mee van de schaal oliebollen en appelflappen.

Even laten staan

Er is nog best een hoop dat je dus wel mag, maar waar moet je allemaal mee oppassen of laten staan?

  • Eet geen rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren en niet te veel leverproducten (maximaal één boterham met smeerworst of paté per dag).
  • In rauwe, gerookte of vacuümverpakte vis kan de gevaarlijke listeriabacterie zitten, die laat je dus staan, eet je kakelvers of verhit je goed. Gekookte garnalen en mosselen kun je gewoon eten. In roofvissen (makreel, paling en tonijn – ook uit blik) kan een te hoge hoeveelheid kwik zitten, wat schadelijk is voor je baby.
  • Rauwe en zachtgekookte eieren mag je niet en als je buiten de deur mayonaise eet, check dan even of ‘ie niet zelfgemaakt is (met rauw ei dus). Hetzelfde geldt voor veel toetjes.
  • Kaas met ‘au lait cru’ (rauwe melk) is verboden, tenzij het verhit is – dus bijvoorbeeld op je pizza zit – dan is het weer wel safe. De kazen uit de supermarkt kun je in de meeste gevallen gewoon eten.
  • Te veel cafeïne is niet goed voor je baby. Drink daarom niet meer dan drie kopjes koffie, cola of zwarte thee per dag.
  • Drop verhoogt je bloeddruk, wat in de zwangerschap niet heel handig is. Minder met de volgende keukenkruiden: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, sassafras, dong quai, foelie, zoethout en peper.
  • Laat gedroogde, geconcentreerde superfoods als goji-bessen en macca-poeder staan. Net als rauwe kiemgroenten.
  • Tot slot is het verstandig je groente en fruit altijd heel goed te wassen in verband met schadelijke bacteriën.

Je kunt ook altijd de website van het Voedingscentrum checken als je het echt niet meer weet. Het Voedingscentrum zorgt altijd voor de meest up to date informatie.

Philippine Dankelman (31) woont in Haarlem met Reinier (35), James (5) en Philip (3) en is zwanger van de derde.

Dat je de alcohol tijdens die gezellige decembermaand moet laten staan is helemaal niet erg met deze overheerlijke alcoholvrije drankjes. Ben jij nog op zoek naar een niet zo alledaagse pufcursus? Je vindt ‘m hier. Wil je iets op tafel zetten wat zowel door jou, als je kleine gegeten kan worden? Maak dan eens dit recept, geschikt voor zwangere vrouwen én moeilijke eters.

Uit eten gaan in de zwangerschap is voor mij:

Loading ... Loading ...