Tovenaar Cute young toddler boy having fun climbing in city outside

‘Geloof ons, later lach je om deze 6 situaties’

Er is één vraag die je als ouder uit bijna ieder crisismoment sleept. Die alles in perspectief plaatst, je weer laat ademen, slapen, eten. We hebben het over: hoe kijk ik hier over tien jaar tegenaan? Pak aan: zes ultieme momenten waarop je deze eyeopener kan toepassen.

Slaaptekort heiligt alle middelen

Te weinig slaap ontneemt je van al je principes. En dat is je goed recht: slaap is heilig en in deze drukke tijden is het vaak het enige rustmoment van de dag. Dus als jouw baby alleen stil wordt zodra-ie jouw hoofdkussen voelt: het zij zo. Uiteraard galmt op dit moment het aloude ‘straks wil-ie iedere nacht naast je liggen!’ door je hoofd. Bedenk dan: hoeveel 19-jarigen kruipen bij hun moeder in bed? Welterusten.

Chantage als redmiddel

‘Als jij je nu heel snel gaat gedragen’… Het is eruit voordat je er erg in hebt. Maar nu moet je het afmaken: ‘…dan krijg je straks thuis een snoepje.’ Natuurlijk: het schaamrood staat je op de kaken. Maar de crisis in de supermarkt -kind plat op de grond, gezicht naar onderen –is in de kiem gesmoord. Chantage is misschien best discutabel te noemen. Maar ook zo ontzettend effectief.

De groeicurve

Natuurlijk is het niet altijd leuk om op het consultatiebureau steeds te moeten horen dat je kind te groot of te klein voor zijn leeftijd is. Maar bedenk je dan: is er ooit iemand weggestuurd bij een sollicitatiegesprek omdat zijn groeicurve als éénjarige niet binnen het gemiddelde viel?

Verschil mag er zijn

Mijn zoon telde op tweejarige leeftijd steevast ‘één, twee, blauw, acht’ terwijl zijn neefje, even oud, ‘magenta’ en ‘turquoise’ wist te benoemen. Toegegeven: ik heb in die tijd gegoogled op leermethodes waarmee ik mijn kind in no time alle kleurtinten kon bijbrengen -en meer. Totdat ik hoorde dat ik op dezelfde leeftijd nog maar net liep. Geen kind is hetzelfde en leert hetzelfde. Gelukkig maar. Mijn zoon is nu 3,5 en sprak gisteren plots het woord ‘gevallen’ goed uit. En ik besefte me dat ik de oude uitspraak (bevallen) heel erg ga missen. Gelukkig beweert hij nog steeds dat hij drie handen heeft.

Op pizza zit ook groente

Natuurlijk wil je het liefst iedere dag gestoomde groente met bruine rijst en stoofvlees voorschotelen. Maar soms, nee meestal, gaat dat gewoon niet. Prima dus, als je een keer pizza in de oven schuift en je schuldgevoel afkoopt met cherrytomaatjes en komkommer, die uiteraard door het etende volk compleet genegeerd worden. Maar morgen is er weer een dag.

Even geen drie R-en

Rust, reinheid, regelmaat: het is allemaal prima. Maar soms schijnt ‘s avonds laat nog de zon, of is er een leuk familiefeestje, of duurde het gewoon heel lang voordat de barbecue aanging en spelen jouw kinderen daarom ver na bedtijd nog steeds buiten -in niet bepaald schone kleren. Maar zij zijn blij, dus jij ook.

Slechte eters

‘Slecht eten hoort bij de ontwikkeling van een kind’ las ik laatst in de krant. Uit het onderzoek bleek dat bijna alle kinderen door zo’n fase gaan en vanaf hun zesde vaak gewoon met de pot mee-eten. Pushen werkt zelfs averechts. En als dat nog niet genoeg geruststelling is: hier spreekt iemand die groot is geworden me Casino witbrood en hagelslag, en nu werkelijk alles eet. Zelfs de onaangeroerde borden van haar kinderen.

Over de auteur: Nienke Blokhuis (33) woont in Amsterdam met Is (3,5), Gidus (1,5) en Stijn (36).