Zwanger

Kan ik iets aan mijn stretchmarks doen?

Net als misselijkheid en een grotere schoenmaat, horen stretchmarks bij de fysieke veranderingen die je ondergaat omdat er een nieuw mens in je groeit. De één krijgt ze nauwelijks, de ander juist overal. Hoe dan ook; omarm ze. Je mag er best elke dag aan herinnerd worden dat je maar mooi een mens op de wereld hebt gezet.

Hoe krijg je stretchmarks?

Wie zal het zeggen. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Zo kun je striae krijgen door de toenemende hormonen in je lijf, maar het kan ook ontstaan nadat je aankomt. Soms zit het simpelweg in de genen. Stretchmarks horen bij je zwangerschap, omdat je groeit. Omdat je huid in korte tijd erg oprekt, maak je te weinig collageen aan om stevig en soepel te blijven. In de pubertijd had je al een groeispurt en dat ging waarschijnlijk ook met de nodige tijgerstrepen gepaard. Uit onderzoek blijkt dat zwangerschapsstriemen vaker voorkomen bij jongere moeders (onder de 30) en bij gewichtstoename van meer dan 15 kilo.

In de pubertijd had je al een groeispurt en dat ging waarschijnlijk ook met de nodige tijgerstrepen gepaard.

Wat als ik er wel iets aan wil doen?

Als je eenmaal zwangerschapsstriemen hebt, heb je ze voor altijd. Je kunt ze niet voorkomen, maar dokters raden wel aan om de huid te blijven hydrateren. Een droge huid krijgt eerder breukjes. Crèmes met actieve stoffen als alpha-tocoferol, collageen-elastine en panthenol kunnen de ernst van striae mogelijk ietsje verminderen. Twee veilige producten voor tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld deze balsem van Bepanthen en Dermatix siliconengel.

Cosmetische anti-striae producten hebben geen enkel wetenschappelijk bewezen effect op de strepen. Natuurlijke oliën hydrateren je huid en houden ‘m soepel, maar het is niet bewezen dat ze striae helpen verminderen. Deze natuurlijke zwangerschapsolie van Weleda is ontwikkeld in samenwerking met verloskundigen en artsen. De crèmes met collageen zijn bij de apotheek verkrijgbaar, maar zijn niet goedkoop. Voor een kleine tube betaal je soms wel 40 euro. Gebruik geen vitamine A-zuur tijdens de zwangerschap.

Gewicht onder controle

Verder kan een diëtiste nog uitkomst bieden. Zij buigt zich bijvoorbeeld over vragen als ‘hoe kan ik mijn gewicht onder controle houden tijdens de zwangerschap’ of ‘hoeveel mag ik per week aankomen’. Veel water drinken en verantwoord sporten helpen je ook om op gewicht te blijven.

Geheim van de smid

Er is nog een andere strategie waarin wij heilig geloven (je voelt ‘m al aankomen): accepteer je striae. Het beste wat je aan je groeistrepen kunt doen is ze keihard omarmen. Ze zijn het bewijs van een super sterk lichaam, dat maar mooi een nieuw leven op de wereld kan zetten. Bedenk ook dat ze steeds wat lichter van kleur worden. Schrik niet als die van jou in het begin paarsrood zijn, dat is normaal. Het zijn jouw zelfgemaakte sieraden, en voor je ‘t weet vervagen ze, dus probeer ook een beetje te genieten van je stretchmarks. Dat is niet raar, op het internet is het zelfs een trend om je strepen te showen. Zo zie je maar!

Je voelt je misschien onzeker nu je zwanger bent. Het is ook niet niks. Gelukkig ben je niet de enige. Lees ons stuk over alle dingen die moeders-in-spe onzeker laten voelen.

Love it or hate it, wat jij?

Loading ... Loading ...