Tovenaar

Hoera, je hebt een dreumes!

Dat eerste jaar met je kindje is er één om nooit te vergeten. Veel moeders pinken daarom een traantje weg als ze achter die taart met één kaarsje mee staan te blazen. Droog die tranen en maak je geen zorgen, want nu is hier: de dreumestijd.

Even terugdenken

Poeh, dat eerste jaar. Alle mijlpalen zijn natuurlijk in één woord geweldig te noemen (de eerste stapjes, de eerste keer op de fiets, het eerste lachje) maar al dat andere staat je ook nog vers in het geheugen. Dat gedoe met die voedingen. Die huilbuien, waarna er toch weer niets aan de hand bleek te zijn. Altijd een restje pap op je schouder. Zelden schoon haar. Nooit een normale nacht.

Body: Je bent zwanger, nog steeds. Je hebt het mooiste vooruitzicht, maar soms kun je even helemaal genoeg hebben van die giga buik. Vooral in het laatste trimester voel je je vaak een Michelin poppetje, inclusief opgezwollen enkels en moodswings.

Cadeautje van de natuur

We hoeven je niet te zeggen dat je dit allemaal niet gaat missen. En het wordt allemaal nog beter, want nu heb je een dreumes. Grote kans dat je deze term nooit had gehoord voordat je moeder werd, en voor wie nog steeds geen idee heeft: een dreumes is groter dan een baby en kleiner dan een peuter. Maar ook: makkelijker dan een baby, én makkelijker dan een peuter. Zie het als een cadeautje van de natuur: na dat tropenjaar met je baby volgt nu een relatief rustige periode, voordat je je handen weer vol hebt aan een rondrennende en stronteigenwijze twee-jarige.

Adoratie

Om meteen maar het leukste weg te geven: een dreumes is je grootste fan. Dat gezichtje als jij voor het raam van de crèche verschijnt, of zelfs alleen maar van de wc terugkomt. Complete adoratie. Ook leuk: een dreumes lacht om al je grappen. Hoe slecht ook. Wen hier niet teveel aan, voor je het weet denk je dat die mop over het olifantje ook best aanslaat op een bedrijfsborrel.

Samen op pad

De meeste kindjes slapen na hun eerste verjaardag nog maar één keer per dag in plaats van twee keer. Daar moest jij waarschijnlijk een paar maanden geleden nog niet aan dénken, want minder dutjes betekent immers ook: minder tijd voor jezelf. Maar bedenk je ook dat je veel meer tijd hebt om samen de deur uit te gaan. Ineens kan je echt samen op pad, in plaats van een rondje speeltuin en gauw weer naar huis. En met een beetje geluk kun je zelfs koffie met vrienden doen met je dreumes erbij. Verwacht niet dat je diepgaande gesprekken kan voeren, maar toch. Jouw wereld wordt weer een beetje groter, en het leuke is: die van jouw kind dus ook.

“Jouw wereld wordt weer een beetje groter, en het leuke is: die van jouw kind dus ook.”

Blijft leuk

En dat merk je ook aan je kind. Want ineens zie je dat indrukken écht binnenkomen. Zijn kinderen aanvankelijk weinig kritisch op prikkels (‘wauw, een lampenkap!’), nu kunnen ze eindeloos kijken naar neerdwarrelende sneeuw. Of kerstlampjes. En het leuke is: ze zijn nog te klein om het te onthouden. Dus volgend jaar kan jij weer je lol op.

Heb je met een dreumes te maken die ook wel wat peutertrekjes heeft? Lees hier hoe je consistent blijft, en soms even niet.

Wat vind jij van de dreumestijd?

Loading ... Loading ...