Tovenaar

Hoe je je huisdier voorbereidt op de komst van je baby

Als er een nieuw gezinslid op komst is, bereid je niet alleen je huis maar ook je huisdier voor. Zo voorkom je dat je hond, kat, papegaai of ander gezelschapsdier straks moeite heeft met de nieuwe situatie. Dus pak aan deze gouden tips van de expert.

Hou rekening met de diersoort

Gedragsbioloog Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht waarschuwt: alle diersoorten reageren anders, en alle dieren zijn ook nog eens anders. Zo zullen katten zich sneller terugtrekken op hun schuilplek als ze zich niet helemaal op hun gemak voelen. Honden kunnen zichzelf juist opdringen, of territoriaal opstellen. Ook de baby kan soms als een indringer gezien worden. Hoewel katten de baby soms ook als vreemde zien, zijn de gevolgen veelal minder heftig. Een hond kan in het ergste geval de indringer aan willen vallen, bij een kat gebeurt dat meestal niet.

Tips voordat de baby er is:

Bouw aandacht geven nu al af

Het grootste probleem voor de meeste huisdieren is dat de aandacht voor het dier van de ene op de andere dag minder wordt: je kan het dier hierop voorbereiden door al ver van tevoren wat minder aandacht te gaan geven. Dat klinkt een beetje gemeen, maar het is veel schokkender voor een huisdier als het plotseling gebeurt. Dus geleidelijk aan afbouwen, zodat bij de komst van de baby je huisdier niet ineens in een gat valt.

Train je huisdier goed

Heb je een hond, dan is het belangrijk dat-ie gehoorzaamt aan elk appèl: zit, lig/af, kom, mand, laag en ga zo maar door. Als dit niet het geval is, train ‘m dan ver van tevoren goed.
Laat je hond ook goed uit, zodat je niet constant een energiebom in huis hebt. Heb je een kat, geef dan keuzemogelijkheden. Een kat maakt het liefst zijn eigen keuzes: wel of niet bij je, wel of niet op één plaats blijven enzovoort.

“Laat het dier van alles zien, maar laat vooral ook overal aan ruiken en eventueel voelen.”

Zorg dat je huisdier een eigen plekje in huis heeft

Zowel voor hond als kat is het belangrijk om een vaste plek te hebben waar ze op terug kunnen vallen om te slapen en rusten, maar ook even als time-out. Dit moet een fijne en vertrouwde plek zijn die het dier zelf kiest. Voor katten is het heel belangrijk dat die plek niet in een doorgang of midden in de drukte staat, maar ook niet te ver van de plek waar alles zich afspeelt. Dat laatste is voor honden weer erg belangrijk. Katten hebben het liefst meerdere plekken om terug te trekken, en het liefst ook ergens hoog. Bijvoorbeeld op de kast.

Hou rekening met visite

Als je huisdier niet zo goed met bezoek kan omgaan, dan is het goed om de hulp in te schakelen van een professionele dierengedragstherapeut, zodat je op tijd begint met trainen. Zeker bij een hond. Dit voorkomt stress bij je huisdier, maar je doet het ook voor de veiligheid. Na de geboorte loopt Jan en alleman natuurlijk je huis plat, en je wilt natuurlijk wel dat iedereen veilig op de koffie en beschuit met muisjes kan komen.

Laat je huisdier wennen aan de baby die op komst is

Laat je huisdier al ver van tevoren wennen aan allerlei spullen die met de baby te maken hebben. Vergeet de reuk daarbij niet; voor veel dieren zijn geuren één van de belangrijkste communicatiekanalen. Laat je huisdier van alles zien, maar laat het vooral ook overal aan ruiken en eventueel voelen.

Probeer kalmerende supplementen

Dieren die sowieso al een beetje nerveus van zichzelf zijn hebben vaak baat bij feromonen. Dit zijn lichaamseigen communicatie-stofjes die een kalmerende werking kunnen hebben op je favoriete viervoeter. Voor de kat kun je Feliway gebruiken en voor de hond Adaptil. Eventueel kun je een paar maanden voedingssupplementen met een ontstressende werking geven, zoals Adaptil tabletten, Zylkène of Telizen.

Oefen vast met een babypop

Als je het niet heel gek vindt, kun je de nieuwe situatie vast naspelen met een pop. Kijk eens hoe je huisdier reageert als je de babypop op de arm hebt en liedjes zingt of rond wandelt. Je weet alleen nooit van tevoren of je maatje hetzelfde reageert als de echte baby straks er straks is.

En als je baby er eenmaal is:

Bewaak je we-time

Zorg dat je je 1 op 1 momentjes als uitlaten en spelen met je huisdier erin houdt.

Hou de sfeer goed

Geef alles wat met de verzorging van je uk te maken heeft een positieve associatie. Kleed je je baby aan, leg dan ook iets lekker voor je viervoeter in de kamer. Vul de hondenbak extra goed en trakteer de kat of papegaai op een voerpuzzel. Dwing nooit iets af en straf je hond of kat nooit in de buurt van je baby. Je wilt namelijk niet dat je huisdier je baby associeert met narigheid of negativiteit.

Fijne deuntjes helpen

Zet rustige achtergrondmuziek op, zodat het gegil van je kleine niet zo opvalt, en je huisdier zich niet rot schrikt.

Tot slot, de belangrijkste tip voor ouders-in-spé: laat huisdieren nooit alleen met een kind.

Is je huisdier kalm en klaar voor de gezinsuitbreiding? Misschien ben je helemaal niet meer toegekomen aan het kiezen van een babynaam. Met deze tips kom je zeker niet te zitten met een blunder van een naam.

Met dank aan Claudia Vinke,  gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht.

Is jouw huisdier klaar voor de komst van de kleine druif?

Loading ... Loading ...