Chef-kok

Het succesrecept van Pauline Weuring

Elke dag boodschappen doen, urenlang in de keuken staan en eindeloos experimenteren met ingrediënten. Zo zag het culinaire leven van foodblogger Pauline Weuring eruit voordat ze moeder werd van Merlijn (1). Tegenwoordig is de graadmeter dat het avondeten lekker, makkelijk, een beetje gezond en vooral snel moet zijn.

Lastige eter

‘Het begon heel veelbelovend toen ik met de eerste zelfgemaakte hapjes begon. Alles ging erin bij Merlijn. Zelfs groentes als broccoli, bloemkool en boontjes. Totdat op een dag zijn lippen stijf op elkaar bleven. Zijn handje schudde driftig heen en weer van: dit wil ik niet! Sindsdien heb ik thuis een lastige eter. Het enige wat er redelijk ingaat, zijn kant-en-klare hapjes. Als ik een stamppotje met zoete aardappel en paprika maak, dan hoeft hij het niet. Maar dezelfde smaak uit een kant-en-klaar potje lust hij wel. Ik weet ook niet waar dat aan ligt.’

Team no waste

‘Ik vind het niet zo erg dat Merlijn liever kant-en-klare hapjes eet dan mijn eigen hapjes. Wat ik wel lastig vind, is dat ik daardoor vaak wat moet weggooien. Ik ben team zero waste en gooi bij voorkeur niets weg: geen restjes van voedsel, maar ook geen verpakkingen. In de hoop dat Merlijn de smaken van vers voedsel op den duur gaat waarderen, blijf ik ze aanbieden. Ik heb verschillende methodes geprobeerd, waaronder de Rapley-methode: je kind grote stukken voorschotelen. Die eet hij dan wel op, maar verwerkt in een stamppotje hoeft hij dezelfde ingrediënten niet.’

Spitsuur

‘Voordat Merlijn er was, kookte ik bijna altijd. Ik had er alle tijd voor en ik vond het ook leuk: recepten testen voor m’n site, dingetjes uitproberen. Nu Merlijn er is, liggen er veel meer taken op m’n bordje. Tussen 17.00 en 19.00 uur is het helemaal spitsuur, want Merlijn moet worden opgehaald van de crèche, moet hij eten én wij moeten eten. De verdeling is nu dat de één kookt en de ander Merlijn voert. Omdat Maurits vaak pas rond 18.30 uur uur ’s avonds uit z’n werk komt en Merlijn om 17.30 uur wel moet avondeten, ben ik meestal degene die hem eten geeft. Maurits maakt daarna ons eten.’

Onze graadmeter is dat het lekker, makkelijk, een beetje gezond en vooral snel moet zijn.’

Graadmeter

‘Voorheen deed ik dagelijks random boodschappen in de supermarkt: de bloemkool is in de aanbieding, zal ik daar een lekkere curry van maken of ‘m roosteren? Tegenwoordig werken we veel meer met een planning, want een gezin is eigenlijk één groot managementsysteem. Omdat ik van tevoren moet bedenken wat we gaan eten, eten we ook vaker hetzelfde: broccolisalade met een kaasschijf, een pastagerecht, een ovenschotel met groenten, aardappeltjes en iets van kip. Onze graadmeter is dat het lekker, makkelijk, een beetje gezond en vooral snel moet zijn.’

Helpende hand

‘Tijdens mijn zwangerschap ben ik vrijwel continu misselijk geweest. Dat was dus al een hele periode waarin ik geen trek in eten had. Omdat Merlijn zes weken te vroeg kwam, moest hij na de bevalling nog een tijdje in het ziekenhuis blijven. Gezond eten schiet er in dat soort stressvolle periodes vaak bij in, terwijl dat juist dan zo belangrijk is. Als je slecht slaapt en je weerstand al wat minder is, kun je wel wat extra vitamines gebruiken. Wij hadden het geluk dat mijn moeder in die tijd vaak eten voor ons klaarmaakte: verse maaltijden met veel groentes. Daar ben ik haar nog steeds heel dankbaar voor.’

Groentefreak

‘Inspiratie voor m’n recepten haal ik overal vandaan. Bepaalde technieken, opvallende combinaties, nieuwe producten. Dat kan iets heel ingewikkelds zijn, maar ook iets simpels als een bloemkool die geroosterd is in plaats van gekookt. Dat noteer ik dan op een lijstje in m’n telefoon. Dat is inmiddels een hele lange lijst met al m’n ideeën. Als ik een kookdag heb, haal ik daar alles uit. Ik heb niet echt één favoriet recept, maar ik hou enorm van groentes. Het is leuk om ze steeds op andere manieren te verwerken: een zoete aardappel kun je bijvoorbeeld poffen, maar je kunt ‘m ook vullen, er friet van maken of ‘m in een quiche gebruiken.

Guilty pleasure

‘Mijn lievelingseten is pizza. Zelfgemaakt, maar ik ben ook gek op afhaalpizza. Vrijdag is onze gemaksdag. Dan zijn we allebei gaar van de week en bestellen we iets of halen we af: pizza, Indonesisch of frietjes met snacks. In Haarlem heb je FrietHoes, die hebben zulke lekkere zelfgemaakte frieten! Die kan ik maar moeilijk weerstaan. Ik ben ook dol op ijs. Zomer of winter, ochtend of middag: geef mij een beker ijs, een lepel en over een kwartier is alles op. IJs met yoghurt vind ik heel lekker, maar soms heb ik juist zin in zware smaken: chocolade, tiramisu, bokkenpootjes. Het is maar net in wat voor stemming ik ben, maar eigenlijk vind ik al het ijs lekker.’

Succesrecept: Rijst met curry

‘Ik ben niet zo gek op curry’s met veel peper. Voor kinderen is dat vaak ook veel te heftig. Doe mij maar lekker licht en mild, met een beetje kokosmelk en lekker veel groenten. Zelfs Merlijn vindt dit recept best lekker!’

Ingrediënten voor 4 personen (2 volwassenen en 2 kinderen):

200 gr rijst
3 kipfilets
1 witte ui
1 grote wortel
1 rode paprika
200 gr linzen (voorgekookt)
50 gr rozijnen
1 teentje knoflook
1 el kerriepoeder
2 tl garam massala
200 ml kokosmelk
Olijfolie

Zo maak je het:

  • Kook de rijst gaar zoals op de verpakking vermeld staat. Giet het af en zet apart.
  • Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit aan in wat olijfolie.
  • Snijd de kipfilets in blokjes en breng deze op smaak met de garam masala. Voeg bij de uien en bak rondom gaar.
  • Snijd de wortel en de paprika in blokjes en voeg dit bij de kip. Bak rondom aan.
  • Voeg nu de kerrie toe en bak dit kort mee. Blus het af met de kokosmelk.
  • Voeg tenslotte de rijst, de linzen en de rozijnen toe en meng het even door elkaar.
  • Schep alvast een bordje op voor de kinderen die mee eten.
  • Voeg dan wat zout en chilipeper toe voor de rest van de familie.

Pauline Weuring (37) is oprichter van het blog Uit Pauline’s keuken en schrijfster van diverse kookboeken. Ze woont samen met haar vriend Maurits en hun zoon Merlijn (1) in Haarlem.

Ook Easy Peasy’s Claire van den Heuvel deelde haar succesrecept (boordevol groente) met Mama is Alles. Wil jouw kleine niks van vitaminen weten? Zo leid je hem om de tuin.

Maak jij alle hapjes zelf, of schuif je er ook wel eens een kant-en-klaar potje in?

  • Niks mis met die potjes. Je hebt het al druk genoeg als moeder. (0%)
  • Alles is vers en biologisch wat ik op tafel zet. (0%)
  • Mijn kind eet alles door elkaar. En dat heeft eigenlijk meer te maken met mijn eigen schema dan zijn voorkeuren... (0%)
Loading ... Loading ...