Chef-kok

Het succesrecept van Easy Peasy schrijfster Claire

Easy Peasy-oprichter Claire van den Heuvel (40) is voor haar werk al zo veel met eten bezig dat ze thuis niet altijd behoefte heeft om uitgebreid de keuken in te duiken. Hoe maakt ze dan toch zin? Wat kookt ze, hoe verloopt het spitsuur en mogen haar kinderen ook wel eens met een zak chips voor de tv zitten?

Spitsuur

‘Ik merk dat de kinderen het beste reageren als alle handelingen volgens een enigszins vast patroon plaatsvinden: voor het eten een filmpje kijken terwijl mama kookt, elke dag op dezelfde tijd eten, na het eten nog even spelen zonder schermen en als ze willen daarna nog wat yoghurt met fruit. Als ik het volhoud om alles in die volgorde op vaste tijdstippen te doen, dan gaat het spitsuur heel goed. Zit ik niet bovenop de ball game, dan gaat het er meestal wat minder gestructureerd aan toe.’

Tweede natuur

‘In de tijd dat ik 24/7 bezig was met de kookboeken en blogs van Easy Peasy, had ik ’s avonds vaak geen zin om nog te koken. Toch maakte ik dan elke keer weer zin, vanuit de drijfveer dat gezond eten een soort leefwijze en overtuiging van mij is. Het klinkt misschien wat overdreven, maar een goede, verse maaltijd is voor mij een uiting van liefde. Een soort tweede natuur, net zoals je ervoor zorgt dat je kinderen warm aangekleed naar buiten gaan. Dat is met eten precies hetzelfde.’

Worstenbroodjes

‘Ik kom uit een grote Brabantse familie waarin eten al m’n hele leven een centrale rol speelt. Zijn ze niet aan het eten, dan hebben ze het er wel over of staan ze in de keuken. Iedereen kookt: ooms, tantes, oma. De liefde voor eten is dus met de paplepel ingegoten. Ik herinner me van vroeger veel zelfgemaakte soep, vooral bij mijn oma. En op zondag stonden er daar ook steevast worstenbroodjes op tafel. De geijkte Brabantse dingen, al maakte mijn vader ook graag nasi.’

Zonder morren

‘Ik heb mijn kinderen via mijn eigen Easy Peasy-stijl opgevoed, wat betekent dat ze een goede smaakopleiding hebben gehad. Ze zijn daardoor makkelijke eters, al is hun voorkeur meer naar zoet verschoven doordat ze bij vriendjes met snoep in aanraking komen. Waar ze vroeger na schooltijd zonder morren een groene smoothie dronken of een boterham met avocado aten, hoef ik daar nu niet meer mee aan te komen. Het zijn net gewone kinderen, haha.’

Vegetarisch

Eén of twee keer per week staat er biologische vis of vlees op het menu, maar het zwaartepunt ligt op vegetarische maaltijden. Mijn man en ik werken allebei regelmatig tot laat, dus we kiezen meestal voor gezonde, makkelijke maaltijden: een stukje zalm of vleesvervanger met bijna altijd twee soorten groente en granen als zilvervliesrijst of volkoren pasta erbij. We eten ook vaak curry’s met kikkererwten of linzen en ovenschotels met lekker veel groente erin.’

Allergie

‘Toen de jongens 1 jaar waren, gaf ik ze voor het eerst een broodje pindakaas. Dean had nog niks op, maar Miles was nog geen minuut na z’n eerste hap al helemaal opgezwollen, dikke lippen, piepende ademhaling. Razendsnel ben ik met ze naar het ziekenhuis gereden, waar Miles een prik met een Epipen kreeg. Tests wezen later uit dat ze allebei enorm allergisch zijn voor pinda’s en noten. Toen ze klein waren, was dat een grote zorg. Nu weten ze zelf heel goed wat wel of niet kan en bij elk taartje, koekje of cakeje vragen ze voor de zekerheid of ze dat mogen.’

Harde grens

‘Ik waak ervoor dat de kinderen niet alleen maar gezonde dingen krijgen, omdat ik ervan overtuigd ben dat ze dan juist doorslaan als ze ergens zijn met allerlei lekkers. De boodschap van Easy Peasy is dat je je kinderen zélf moet leren om met uitzonderingsmomenten om te gaan. Wij halen dus echt wel eens pizza of frietjes en na schooltijd krijgen de jongens gewoon een snoepje en limonade. Hebben ze daarna nog zin in iets, dan mogen ze fruit of een rijstwafel. Bij sommige andere dingen zijn er wel duidelijke harde grenzen: blauw smurfenijs mogen ze écht niet.’

Bij sommige dingen zijn er wel duidelijke grenzen: blauw smurfenijs mogen ze écht niet.

Succesrecept: pastasaus

‘Minstens een paar keer per week staat er bij ons pastasaus op tafel. De reden daarvoor is dat het nog steeds de beste manier is om de kinderen veel groenten tegelijk naar binnen te laten krijgen. Bovendien kun je er alle groenten in verwerken die je over hebt. Soms stop ik er wel zes groenten tegelijk in. Ik maak het minstens twee keer per week: de ene keer serveer ik het met pasta of op een pizza, dan weer in een wrap of de lasagne. Zo maak je ‘m:

Nodig:
Onderstaande groenten of dat wat je nog over hebt in de koelkast.

  • 1 courgette
  • 1-2 rode (zoete) paprika’s (of 4 à 5 wortels)
  • 3 grote tomaten (of 6 a 8 cherrytomaatjes)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 venkelknol (of aubergine)
  • 2 uien
  • eventueel 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • handjevol verse basilicum
  • eventueel snufje zeezout en peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Was de groenten en snijd in grove stukken, snipper de uien en hak eventueel de knoflook fijn. Doe alles in een grote ovenschaal en besprenkel royaal met de olijfolie, bestrooi met zout en peper (voor de allerkleinsten laat je dit achterwege). Zet 20 minuten in de oven tot de groenten beetgaar zijn.

Doe alles in een maatbeker, voeg de basilicum toe en pureer met de staafmixer tot een saus. Maak de saus zo grof of fijn als je zelf wilt. Je kunt ook nog een beetje tomatenpassata toevoegen if you like.

In het kort Claire is oprichter en eigenaar van Claire’s world, een online platform waarop ze andere moeders helpt met het neerzetten van hun eigen droom. Ook is ze het brein achter Easy Peasy: drie kookboeken vol gezonde en makkelijke recepten voor kinderen. Claire is getrouwd met Koen en mama van de in 2011 uit de USA geadopteerde tweeling Miles & Dean (7). Ze wonen in Haarlem.

Heb jij een moeilijke eter? Deze voedingscoach vertelt je hoe je er tóch voor kunt zorgen dat je kind zijn nodige vitaminen binnenkrijgt. Ben jij zwanger en komt de muntthee inmiddels je neus uit? Deze alcoholvrije toppers bieden afwisseling.

Hoe strikt ben jij voor je kinderen op het gebied van gezonde voeding?

Loading ... Loading ...