Tovenaar

Het leed dat krampjes heet

Je baby heeft genoeg geslapen, genoeg gegeten en een schone luier. Toch krijst hij het uit, en grote kans dat jij mee huilt: darmkrampjes kunnen voor grote wanhoop zorgen zowel bij baby’s als bij hun mama’s. Hoe herken je krampjes, waar komen ze door, wanneer houden ze op en vooral: wat kun je doen om je baby te helpen?

Vrijwel elke baby heeft in meer of mindere mate last van darmkrampjes, oftewel: vastzittende lucht in de darmen. Wat is er de oorzaak van? En hoe weet je dat het krampjes zijn en niet iets anders?

Hoe herken je darmkrampjes en waardoor komen ze?

Als je baby ongeveer een half uur na een voeding heel onrustig is en veel huilt, een gespannen buikje heeft, met zijn beentjes trapt en/of zijn vuisten balt zijn het waarschijnlijk kolieken of krampjes. Dit komt door de nog niet volledig ontwikkelde darmen van je pasgeboren baby: die moeten nog wennen aan het verteren van voedsel. Als je borstvoeding geeft kan het ook zijn dat je iets hebt gegeten of gedronken wat de krampjes veroorzaakt, denk bijvoorbeeld aan pittig eten of koffie. Ook kunnen te snel drinken (en daarmee lucht binnen krijgen), te veel of juist te weinig voeding, de overstap naar andere flesvoeding, overgevoeligheid of een allergie voor koemelk (lactose) ook oorzaken zijn.

Darmkrampjes komen heel veel voor bij baby’s en gaan vanzelf over. Meestal ligt de piek rond de zes weken en nemen de krampjes af als je baby drie of vier maanden is.

Meestal ligt de piek rond de zes weken en nemen de krampjes af als je baby drie of vier maanden is.

Wat kun je ertegen doen?

Als je borstvoeding geeft en vermoedt dat h­­­­­et aan jouw eetpatroon ligt, houd dan een eetdagboek bij zodat je in kaart kunt brengen hoe je baby op jouw voeding reageert. Wat je eet komt na ongeveer zes uur in je borstvoeding terecht. Laat je baby je borst goed leegdrinken. De melk die het eerst uit de borst komt (de voormelk) heeft namelijk een lager vetgehalte dan de melk die aan het einde uit de borst komt (de achtermelk). Hoe meer melk je kind dus drinkt, hoe vetter de melk wordt. Die vettere melk blijft iets langer in de maag zitten voordat het in de darmen terecht komt. Krijgt je baby relatief veel voormelk en weinig achtermelk binnen, dan komt die grote hoeveelheid voormelk snel achter elkaar z’n darmen in waardoor die ineens heel hard moeten werken (wat weer pijnlijk is voor je baby).

Geef je flesvoeding, kies dan een speen uit waar de melk langzaam door naar buiten komt, zodat je baby ongeveer 15-20 minuten over een fles doet. Soms is het nodig om je baby niet alleen na maar ook tijdens een voeding tussendoor te laten boeren.

Wat kan er nog mee helpen?

  • De ‘tijger op de tak houding: je legt je baby met zijn buikje op je onderarm terwijl je met je andere hand zijn ruggetje masseert. Of je masseert je baby door hem half rechtop neer te leggen, bijvoorbeeld op je gebogen knieën. Pak zijn beentjes vast en beweeg deze in ronddraaiende beweging met de klok mee.
  • Inbakeren , oftewel het inwikkelen van je baby in een hydrofiele doek, van zijn schouders tot zijn voetjes, kan helpen je baby rustig te krijgen, ook met darmkrampjes. Als hij is ingebakerd voelt je baby zich geborgen en komt hij makkelijker in slaap. Vraag wel eerst advies van het consultatiebureau als je wilt gaan inbakeren.
  • White noise. Sommigen zweren bij white noise, een constant ‘lawaai’ dat omgevingsgeluid neutraliseert. Je hebt speciale white noise apparaten, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de stofzuiger of droger aanzetten. Het idee erachter is dat white noise de geluiden in de baarmoeder simuleren, het constante suizen van het bloed door je bloedvaten. Je baby wordt er rustig van, wat hem zou kunnen kalmeren in tijden van kolieken.
  • Een warm badje. Blijft je baby onrustig? Een warm badje vlak voor het slapen gaan helpt je baby te ontspannen.
  • De draagzak of draagdoek. Huilt je baby onafgebroken en kom je daardoor nergens meer aan toe? Het kan fijn zijn om hem in een draagzak- of doek te dragen (en je hebt je handen vrij). Toen hij in je buik zat werd hij door jouw bewegingen immers ook lekker in slaap gewiegd. Bovendien leidt het een beetje af van de krampjes

Bij twijfel: vraag het de huisarts of het consultatiebureau

Heb je alles geprobeerd en blijft je baby ontroostbaar huilen? Dan is het verstandig om met het consultatiebureau of je huisarts te overleggen. Deze kan onderzoeken of het ook echt om darmkrampjes gaat of dat er misschien een andere oorzaak is.

Eline Cordie (32) woont in Amsterdam met Puck (2 jaar) en Sebas.

Ook doorkomende tandjes kunnen voor een hoop onrust zorgen. Lees hier wat je ertegen kunt doen. Om je kind rustig in slaap te laten vallen kun je voor bedtijd een boekje voorlezen. Dit zijn zes toppers voor baby’s.

Heeft jouw baby last (gehad) van krampjes?

Loading ... Loading ...