Tovenaar

Help, mijn kind heeft de waterpokken

Je ontkomt er niet aan, maar toch is het misschien eventjes schrikken als je kindje het te pakken heeft: waterpokken. Je hebt eigenlijk geen idee wat je nu moet doen, en of je überhaupt actie moet ondernemen. Geen man overboord, wij hebben de meest voorkomende vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn een klassieke kinderziekte die getypeerd wordt door rode jeukende bultjes en vanzelf overgaat. 95% van de Nederlanders heeft als kind de waterpokken gehad.

Hoe krijgt je kindje waterpokken?

Als je besmet wordt met het varicella zoster virus, dan heb je de waterpokken te pakken. Het virus bevindt zich in de keel en neus van de besmette persoon. Door te praten, niezen en hoesten komt het virus in de lucht. Zonder dat je kindje het door heeft of er iets aan kan doen ademt-ie minuscule deeltjes van het virus in. 10 tot 21 dagen erna (de incubatietijd) is je mini zichtbaar de pineut.

Niemand zit erop te wachten, maar je kan ze maar beter gehad hebben. Als je eenmaal waterpokken gehad hebt, kun je ze later namelijk niet opnieuw krijgen. Wel kun je alsnog besmet worden met het virus, wat voor ongemakken kan zorgen.

10 tot 21 dagen erna is je mini zichtbaar de pineut.

Hoe herken je waterpokken?

Symptomen van waterpokken zijn in eerste instantie hangerigheid en verkoudheid. Daarna ontstaan op het hele lichaam rode vlekjes, die veranderen in blaasjes. Vaak krijgen kinderen ook koorts. De jeukerige blaasjes worden na enkele dagen korstjes. Het duurt meestal zo’n tien dagen voor de korstjes verdwenen zijn.

Mijn kind heeft waterpokken, wat nu?

Geen paniek. Is je baby ouder dan drie maanden, dan is z’n afweersysteem al behoorlijk goed. Waterpokken gaan vanzelf wel weer over, geef het een dag of tien. Bij de drogist of apotheek kun je nog een zalfje halen tegen de jeuk. Dit zorgt er ook voor dat de blaasjes sneller indrogen. Je huisarts kan je hierover adviseren. Douchen of in bad kan wel, maar liever niet in al te warm water, dat verergert de jeuk. Sidenote: je kunt beter niet naar het zwembad gaan. De wondjes kunnen na het zwemmen gaan ontsteken. Om littekens te voorkomen is het wel zaak de nageltjes kort te knippen zodat je kleine de blaasjes niet open kan krabben. Of je hijst ‘m in een leuk dierenpak, mét wanten.

Of je hijst ‘m in een leuk dierenpak, mét wanten.

Besmettelijk

Houd er rekening mee dat waterpokken heel erg besmettelijk zijn. Van twee dagen voor de blaasjes ontstaan totdat ze helemaal ingedroogd zijn kan je het virus doorgeven.

Kinderdagverblijf en waterpokken

In principe kan je je kind gewoon naar de opvang brengen als-ie de waterpokken heeft. Hij was tenslotte al besmettelijk voordat de blaasjes zichtbaar waren. En dan hebben de andere kinderen het maar gehad. Overleg het even met de leidster voor je je kind wegbrengt. Maar feit is wel; je kunt echt beter de waterpokken hebben als kind dan als volwassene. Dan heb je er veel meer last van.

Wanneer is het gevaarlijk?

In dat kader: vrouwen die zwanger zijn, nog niet eerder waterpokken hebben gehad en besmet worden, dienen meteen de huisarts te bellen. Zij kunnen het waterpokkenvirus namelijk doorgeven aan de ongeboren baby. Houd je kind met waterpokken dus uit de buurt van zwangeren die nog nooit waterpokken hebben gehad.

Pasgeboren baby

Trek ook aan de bel als je baby jonger dan drie maanden is en de waterpokken krijgt, terwijl jij ze nog nooit gehad hebt. Heb je ze wel gehad, dan heeft je pasgeboren baby tot drie maanden profijt van de antistoffen die jij aanmaakt.

Is je kindje ouder en merk je op dat de blaasjes ontstoken zijn of heeft hij aanhoudende koorts, sufheid of kortademigheid? Stel je huisarts op de hoogte. Ook als je twijfelt kun je het beste gewoon even langsgaan.

Shinta Lempers (33) woont in Utrecht met Allan (33) en dochter Evi-Aiko (1).

En hop, door naar meer babyleed, want de komende jaren blijven er tandjes doorkomen. En dat kan best heftig zijn. En gepaard gaan met poep waar je spontaan uitslag van krijgt (als je ernaar kijkt dan he). Lees er alles over.

Schiet jij in de paniekmodus als je kind waterpokken krijgt?

Loading ... Loading ...