Tovenaar

Help je kind van nachtmerries af

De meeste kinderen krijgen ze op den duur: nachtmerries. Kleine kinderen kunnen nog geen onderscheid maken tussen wat echt is en wat niet. Het schattige monstertje dat ze op televisie hebben gezien, kan in een droom opeens doodeng zijn.

Nachtmerries komen bij kinderen vooral tussen hun derde en zesde jaar voor en voelen voor je kind ontzettend realistisch. Probeer jij als ouder dan maar eens uit te leggen dat monsters niet bestaan. Je kind had er net toch écht over gedroomd! Wat kun je doen als je kind een nachtmerrie heeft? We vragen het slaaponderzoeker en nachtmerriespecialist Victor Spoormaker.

Krijgt ieder kind te maken met nachtmerries of nachtangst?

Victor: ‘90% van de kinderen heeft wel eens een nachtmerrie. En dat is helemaal niet erg. Het wordt pas problematisch als je kind een angst ontwikkelt om te gaan slapen. Het ene kind heeft er nou eenmaal meer last van dan de ander. Dat heeft te maken met zowel de genen van het kind als stressfactoren, zoals een verhuizing of wanneer je kind net naar de basisschool gaat. Rond de tienerleeftijd zie je overigens dat nachtmerries afnemen.

Kleine kinderen zijn vaak wat bangig en kunnen nog geen goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Een droom is in feite een film van je eigen gedachten. Als jouw kind overdag iets spannends heeft gezien, gelezen of gehoord, kunnen zijn gedachten daar flink mee aan de haal gaan. Dan kan hij een nachtmerrie krijgen.’

“Kleine kinderen kunnen nog geen onderscheid maken tussen wat echt is en wat niet.”

Kan een vast bedritueel nachtmerries voorkomen?

‘Voorkomen kan niet, verminderen denk ik wel. Je vergroot de zekerheid en structuur als je alles altijd op dezelfde manier doet. Een nachtlampje kan bijvoorbeeld helpen je kind ’s nachts zekerder te laten voelen. Net als ‘monsterspray’, een dromenvanger, of weet ik wat nog meer. Al voorkom je nachtmerries of nachtangst daar natuurlijk niet echt mee. Het kan zeven nachten goed gaan, maar als je kind in de achtste nacht een nachtmerrie krijgt, helpt het nachtlampje opeens niet meer en is het vertrouwen – en het effect – weg.’

Wat kun je als ouder doen als je kind een nachtmerrie of nachtangst heeft?

‘De meest gehoorde tips zijn:
• Geen spannende televisieprogramma’s kijken voor het slapen gaan
• Een fles of glas warme melk voor bedtijd
• De schoenen naast het bed zetten (zodat je kind eventueel hard weg kan rennen voor het monster)

Al hebben deze tips natuurlijk geen daadwerkelijk effect. Wat op de lange termijn wél helpt is om je kind (vanaf zes jaar) te leren dat hij zijn nachtmerrie kan beïnvloeden. Ga mee in de droom, beaam dat het inderdaad eng is en leer je kind het monster in zijn nachtmerries weg te jagen of zich om te draaien en weg te lopen. Ook al is een nachtmerrie niet echt, voor je kind zijn de emoties en angsten die hij tijdens zijn nachtmerrie heeft, dat wel degelijk.

Houd het ‘s nachts kort en liefdevol en zorg dat je kind zo snel mogelijk weer tot rust komt en verder kan slapen. Vraag je kind de volgende dag wat hij anders had willen doen in die enge droom en probeer dan samen een oplossing te bedenken. Zorg dat je een bepaalde tevredenheid vindt bij je kind en analyseer de droom: misschien zat het monster hem helemaal niet achterna, maar zocht hij gewoon een vriendje om mee te spelen.

Bij kleinere kinderen (onder de zes jaar) is het een kwestie van troosten en hopen dat het snel voorbij gaat. Uiteindelijk is het enige wat écht helpt, controle leren te krijgen over de dromen. Natuurlijk is dit leeftijdsafhankelijk, maar als je kind het idee heeft dat hij zijn nachtmerries positief kan beïnvloeden, is dat een belangrijke eerste stap en zal iedereen uiteindelijk weer lekker slapen.’

Victor Spoormaker schreef samen met Bowien Jansen een spannend en praktisch boek over nachtmerries: ‘Middernacht, als de monsters komen’. Voor kinderen én hun ouders.

Philippine Dankelman (30) woont in Haarlem met Reinier (35), James (5) en Philip (3) en is zwanger van de derde.

Slaapt je kleine slecht omdat z’n tandjes doorkomen? Dit artikel biedt eerste hulp. Nachtelijke huilbuien zijn vervelend, maar als je kind eenkennig wordt kan het overdag ook best pittig zijn. Dit is hoe je kind een allemansvriend wordt.

Heeft jouw kind weleens last van nachtmerries?

Loading ... Loading ...